ιερά μονή γηρομερίου
- Αποδράσεις, Θεολογία, Νομός Θεσπρωτίας

Ιερά Μονή Γηρομερίου Θεσπρωτίας

Ιερά Μονή Γηρομερίου Θεσπρωτίας

Η Μονή Γηρομερίου, είναι ένα από τα – δυστυχώς – λίγα μοναστήρια στην Ήπειρο, που είναι επανδρωμένα και λειτουργούν. Η σημερινή Αδελφότητα αποτελείται από τρεις μοναχούς και εγκαταστάθηκε στη Μονή το 1989. Ηγούμενος είναι ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Ντελής και πλαισιώνεται από τουσ ιερομονάχου Σεραφείμ και Αλέξιο. Από το 1989, η μοναχική αδελφότητα ασχολείται επιμελώς με την αναστήλωση και συντήρηση του κτηριακού συγκροτήματος, το οποίο με την πάροδο των αιώνων είχε υποστεί σημαντικές φθορές, μέχρι του σημείου της ολοκληρωτικής κατάρρευσης σε κάποια από τα τμήματά του. Σήμερα, είναι εντυπωσιακά ανακαινισμένη και οι εργασίες που επιτελέστηκαν και συνεχίζονται ακόμη, με προσοχή και σεβασμό στην τοπική παράδοση, εναρμονίζονται κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στο μοναστηριακό περιβάλλον, χωρίς να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του μνημείου.

Αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη Θεσπρωτία, με απήχηση σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Χιλιάδες κόσμου, κυρίως προσκυνητές αλλά και τουρίστες, την επισκέπτονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, καταφθάνοντας εδώ, είτε σε οργανωμένες ομαδικές εκδρομές, είτε και μεμονωμένα.

Η Μονή λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες του κοινοβιακού μοναχισμού στη διαβίωση των μοναχών αλλά και στο τυπικό και δέχεται προσκυνητές καθημερινά από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Δεν διαθέτει ξενώνα για μεγάλες ομάδες προσκυνητών και η φιλοξενία γίνεται μόνο κατόπιν συνεννοήσεως.

Η Μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στις 2 Ιανουαρίου, εορτή του κτίτορος Οσίου Νείλου του Ηγιασμένου. Επίσης εορτάζεται πανηγυρικά τήν Τρίτη του Πάσχα, η μνήμη των Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο όνομα των οποίων, κατασκευάστηκε πρόσφατα, Παρεκκλήσιο εντός της Μονής.

Η Μονή συνδέεται με το οδικό δίκτυο της περιοχής με ασφαλτοστρωμένο δρόμο καλής βατότητας. Απέχει 8 χιλιόμετρα από τους Φιλιάτες, 23 από την Ηγουμενίτσα και 75 από τα Ιωάννινα, μέσω Κεραμίτσας. Ειδικές πινακίδες, σε συγκεκριμένα κομβικά σημεία, καθοδηγούν τους επισκέπτες μέχρι εδώ. Υπάρχει επίσης, άνετος χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων και των λεωφορείων.

Σε κοντινή απόσταση από τη Μονή, μπορεί κανείς ακόμη να επισκεφθεί ενδιαφέροντα μνημεία και αξιόλογους χώρους όπως: τα παραδοσιακά χωριά της περιοχής Γηρομέρι, Φοινίκι, Φανερωμένη, Σίδερη και Πλαίσιο. Την πόλη των Φιλιατών, πρωτεύουσα της επαρχίας. Τη Σαγιάδα, με τη γραφική παραλία της. Τα λαογραφικά μουσεία Φοινικίου και Τσαμαντά. Τα χωριά της θρυλικής οροσειράς της Μουργκάνας με την άγρια ομορφιά και το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Καμίτσιανης. Το ξακουστό Μετόχι του Αγίου Μηνά, το Μετέωρο της Ηπείρου, στο Κοκκινολιθάρι. Τη Μονή του Αγίου Αθανασίου, στο Βαβούρι. Τη Μονή της Αγίας Μαρίνας Λύκου, στη Χαραυγή. Τη Μονή Ραγίου, κοντά στην Ηγουμενίτσα.

Οδοιπορικά

Οδοιπορικό 1

Οδοιπορικό 2

Πηγή

https://monigiromeriou.gr/

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr

Comments are closed.