Πάσχα
- Πνευματικότητα, Φιλοσοφία

Άγιον Πάσχα 2024

Στην νόρμα του ξύλινου πολιτικού λόγου μιας ανύπαρκτης και ανούσιας πολιτικής πραγματικότητας συμβαίνει να υπάρχουν σπάνια εδώ και εκεί λίγα κρυμμένα διαμάντια γνήσιου πολιτικού λόγου από σκεπτόμενους πολίτες. Οι πολίτες αυτοί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ασχολούνται ενεργά με την πολιτική, διότι ως γνωστόν “όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες”. Αντιστοίχως στον συνηθισμένο ξύλινο θρησκευτικό λόγο, τον εκφωνούμενο από άμβωνος των ναών, εν μέσω τυπολατρικών συναισθηματικών εξάρσεων, η πραγματική Εκκλησία αντιπροτάσει τον λιτό, ουσιώδη και φωτισμένο πνευματικό λόγο. Ο αυθεντικός πνευματικός λόγος δεν εντυπωσιάζει αλλά μιλάει στον Νου και στην καρδιά. Δεν μακρυγορεί, δεν αγορεύει, δεν προσπαθεί να προσηλυτίσει ούτε να πείσει μονομερώς και θεωρητικώς για την ορθότητα του θρησκευτικού δόγματος. Αντιθέτως οδηγεί το σύνολο της ανθρώπινης συνείδησης στον στοχασμό, στην ενδοσκόπηση και προσκαλεί σε μια βιωματική ανακάλυψη και αποκάλυψη της Αλήθειας. Στα πλαίσια αυτά κινείται και ένα σύντομο έντυπο μήνυμα που μοιράστηκε την περασμένη Κυριακή στην τοπική μας εκκλησία. Το συγκεκριμένο έντυπο έχει γραφεί από τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Κατερίνα.

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το πλήρες κείμενο, μιας και τα λόγια αυτά αγγίζουν βαθιά και ζεσταίνουν την ύπαρξή μας.


Άγιον Πάσχα 2024

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα,

Ο Ιησούς Χριστός μετά την Ανάστασή Του είναι ο γνώριμος “Υιός του Ανθρώπου” αλλά “εν ετέρα μορφή”. Το νόημα αυτής της ετερότητος δεν περιγράφεται στα Ευαγγέλια, όμως το συλλαμβάνει η εμπειρία της Εκκλησίας. Είναι η ανθρωπότητα στο νέο τρόπο υπάρξεως. Το αναστημένο σώμα του Χριστού έχει προσλάβει το θάνατο, μεταποιώντας τον σε ζωή. Είναι η καινούργια ανθρωπότητα, ο νέος Αδάμ, η Εκκλησία… Μετά την Ανάσταση κάθε πιστός δικαιούται να ζει και να ελπίζει. Δέχθηκε να πεθάνει ως φυσική ατομικότητα και εγωκεντρική μονάδα, και αναστήθηκε ως πρόσωπο σε κοινωνία και αγαπητική σχέση μέσα στην Εκκλησία.

Αυτό είναι το κλειδί της όντως ζωής… Αν μάθουμε να ψηλαφούμε τα σημάδια του θανάτου, αν πεισθούμε για την ουτοπία όλων των κοινωνικών, ηθικολογικών, ανακαινιστικών μας οραμάτων, αν τα προγράμματα της ευζωίας μας αποδειχθούν στα μάτια μας σκιές και είδωλα ζωής, τότε έρχεται και για μας η ώρα της Αναστάσεως. Τότε που στην προσωπική μας Εμμαούς ο αναστημένος Χριστός θα μας αποκαλυφθή “εν τη κλάσει του άρτου” και “εν ετέρα μορφή”. Σας το εύχομαι με αγάπη και τιμή.

Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr