αποτοξίνωση
- Αυτοβελτίωση, Μαθήματα ζωής, Πνευματικότητα, Φιλοσοφία, Ψυχολογία

Η ανάγκη για αποτοξίνωση

Εισαγωγή

Συνήθως, όταν ακούμε την λέξη αποτοξίνωση, στο μυαλό μας έρχονται εξαντλητικές διατροφικές δίαιτες, αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής και όλα όσα σχετίζονται με την αποτοξίνωση του σώματος. Χωρίς να υποτιμούμε την ανάγκη για αποτοξίνωση του οργανισμού μας, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η ανάγκη για αποτοξίνωση επεκτείνεται σε ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο της ανθρώπινης ύπαρξης και δραστηριότητας.

Τι είναι οι τοξίνες;

Όπως προκύπτει και από την ετυμολογία της λέξης αποτοξίνωση και τοξίνη, η έννοια της τοξίνης συνδέεται με την έννοια του τόξου δεδομένου ότι οι τοξίνες είναι μικροοργανισμοί οι οποίοι διεισδύουν στο ανθρώπινο κύτταρο και το δηλητηριάζουν μέχρι τελικής του εξόντωσης.

Αποτοξίνωση του σώματος

Σαφέστατα η αποτοξίνωση συνδέεται κατε’εξοχήν με το ανθρώπινο κύτταρο και αφορά στην συσσώρευση δηλητηριωδών ουσιών τόσο πέριξ της κυτταρικής μεμβράνης όσο και εντός αυτής. Η έλλειψη χρήσιμων πρωτογενών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και άλλα επιβαρυντικοί παράγοντες οι οποίοι συντελούν στην οξείδωση των κυττάρων έχουν οδηγήσει σε μια έξαρση οξειδωτικών φαινομένων τα οποία οδηγούν στην τοξίνωση των ιστών του σώματος. Καθοριστικοί παράγοντες πέραν της κακής διατροφής είναι οι εξαρτήσεις από ουσίες (κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά), η έλλειψη ποιοτικού ύπνου, η κακή αναπνοή και το χρόνιο στρες. Είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής και της ολιστικής διαχείρισης της υγείας να ενδιαφερθεί για την ενίσχυση των αντιοξειδωτικών και αποτοξινωτικών παραμέτρων στην καθημερινότητά του.

Αποτοξίνωση από σκεπτομορφές

Η αποτοξίνωση από σκεπτομορφές περιλαμβάνει την αναγνώριση και απαξίωση κάθε μορφής σκεπτομορφικής οντότητας, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων και των συναισθημάτων μας καθώς και όλων των υποσυνείδητων και ασυνείδητων λειτουργιών οι οποίες ορμώνται από επιθυμίες και προσκολήσεις σύμφυτες με την ανθρώπινη υλική ύπαρξη. Οι λειτουργίες αυτές συμβαίνουν αυτόματα κάθε ώρα και κάθε στιγμή και ο σύγχρονος πολιτισμός μας είναι έτσι δομημένος ώστε να είναι αδύνατον για τον άνθρωπο ο οποίος ζει στα “εγκόσμια” να αποφύγει πλήρως τις λαβές και τις παγίδες των λειτουργιών αυτών. Οι πάσης φύσεως ψυχολογικές εξαρτήσεις, η ψυχική ανισορροπία, η έλλειψη του μέτρου στις καθημερινές επιλογές μας και τα πάσης φύσεως ψυχολογικού τύπου βαρίδια που κουβαλάμε καθημερινά επιδεινώνουν την σύγχυση που βιώνουμε και μας οδηγούν σε οδυνηρότερα μονοπάτια αποξένωσης από την πνευματική μας υπόσταση, τον αληθινό μας δηλαδή εαυτό.

Αποτοξίνωση από ατομικές και συλλογικές εξαρτήσεις

Μια ώριμη ματιά στη σύγχρονη πραγματικότητα της υλικής ζωής του ανθρώπου μας επιτρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κάθε ένας από εμάς είναι όμηρος παθών, λογισμών, επιθυμιών και συναισθηματικών προσκολλήσεων καθώς και κάθε λογής εγωικών εκδηλώσεων σε ατομικό επίπεδο. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν μια ισχυρή (αλλά αδήλωτη και ανεξερεύνητη) μορφή εξάρτησης η οποία τελικά καθορίζει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας και μας αποπροσανατολίζει με πολύ ύπουλο τρόπο από την ουσία της πνευματικής μας ύπαρξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξαρτήσεις οι οποίες ταλαιπωρούν τον κάθε άνθρωπο αρκετές φορές ενισχύονται ή προκαλούνται από την ταύτιση του κάθε ατόμου με στρεβλωμένες αντιλήψεις είτε του οικογενειακού του είτε του ευρύτερου εργασιακού και κοινωνικού του περιβάλλοντος. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι διαβιούμε σε ένα πολύ τοξικό κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο κάθε έννοια δικαίου καταλύεται, κάθε δημοκρατικός θεσμός υπολειτουργεί, κάθε ίχνος αλήθειας παραχαράσσεται και κάθε υπόνοια ανθρωπιάς και πνευματικότητας υποβαθμίζεται και γελοιοποιείται. Στα πλαίσια αυτά κάθε φορέας υπεύθυνος για την χάραξη πολιτικών οι οποίες επηρεάζουν την ζωή των μαζών, δηλαδή το επίσημο (απόν) κράτος, το σύστημα παιδείας (που υποβαθμίστηκε προ πολλού σε σύστημα στείρας εκπαίδευσης) καθώς και κάθε λογής δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι αλληλεπιδρούν με την καθημερινότητά μας, μας οδηγούν άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα σε βαθύτερο τέλμα πνευματικής νάρκωσης και τελικώς εξόντωσής μας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σύγχρονες δόλιες μέθοδοι υπό την μορφή οικονομικών κρίσεων ή επιβεβλημένης ανάγκης για πλήρη κοινωνική αποστασιοποίηση έρχονται να ρίξουν την “ταφόπλακα” σε έναν ήδη νοσηρότατο εκφυλισμό των ανθρώπινων σχέσεων.

Το χρέος μας

Αναλογιζόμενοι τις προαναφερθείσες τοξινώσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η οποιαδήποτε τοξίνωση μπορεί να λειτουργήσει και να ακμάσει εντός μας μόνο εάν εμείς το επιτρέψουμε. Είναι χρέος και ευθύνη ζωής να ενεργοποιήσουμε όλες εκείνες τις εσωτερικές δυνάμεις οι οποίες προάγουν την καθημερινή μας αποτοξίνωση από κάθε τοξική έννοια, σκέψη, οντότητα ή δραστηριότητα.

Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Ενεργοποιώντας απλές καθημερινές συνήθειες που μας φέρουν πιο κοντά στον πυρήνας της πνευματικής μας ουσίας. Το καθημερινό περπάτημα, ο περιορισμός του χαμένου χρόνου στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, η συνειδητή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος και ο καλύτερος συνειδησιακός έλεγχος του άγχους, η βελτίωση της ποιότητας της αναπνοής μας και η άσκηση πάνω στην εσωτερική συγκρότηση και συγκέντρωση είναι μερικοί τρόποι για να αρχίσει κανείς την προσπάθεια. Τα πράγματα είναι σίγουρο ότι διαρκώς θα επιδεινώνονται και ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε μια αρχή.

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr