Παρά θιν' αλός
- Μουσική, Μουσικοχορευτική ελληνική παράδοση, Πρόσωπα, Τέχνη

Παρά θιν’ αλός

Η ομάδα “Παρά θιν’ αλός”

Το 2009, παρά θιν’ αλός, δίπλα στη θάλασσα δηλαδή, πέντε μουσικοί με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για τις μουσικές του Αιγαίου συναντήθηκαν.

Ο Κωνσταντίνος Κίκιλης, η Βασιλική, η Αγγελική και ο Παναγιώτης Κίκιλης, που έχουν ζήσει ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κάλυμνο τα ανεξίτηλα στη μνήμη και στην καρδιά παραδοσιακά γλέντια και ο θερμιώτης παραδοσιακός λαουτιέρης Γιώργος Παπαϊωάννου δημιούργησαν ένα μουσικό σχήμα στα πρότυπα της αιγαιοπελαγίτικης ζυγιάς που φέρνει τα αυθεντικά αιγαιοπελαγίτικα ακούσματα στα αυτιά του σύγχρονου ακροατή σαν δροσερό μελτέμι!

Το μουσικό σχήμα “Παρά θιν’ αλός” συμμετέχει σε παραστάσεις χορευτικών ομάδων, σε συναυλίες, σε φεστιβάλ, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και εν γένει σε κάθε ευκαιρία προβολής της αυθεντικής αιγαιοπελαγίτικης παράδοσης.

Μουσικός δίσκος με τραγούδια από την Κάλυμνο

Φωνές και μελωδίες ζυμωμένες με τη γαλάζια αρμύρα της θάλασσας. Αισθανόμαστε ότι παραδίδουμε στο φιλόμουσο κοινό τους μυστικούς θησαυρούς του βυθού της θάλασσας που μόνο οι βουτηχτάδες σαν τους Καλύμνιους γνώρισαν από κοντά.

Σαράντα ένα θαλασσινά μουσικά κομμάτια, οργανικά και τραγουδιστά, χορευτικά και καθιστικά, από τη ζωντανή -μα άγνωστη στους πολλούς- καλύμνικη παράδοση, αποδίδονται μοναδικά από το βιρτουόζικο βιολί του Κωνσταντίνου Κίκιλη, κουρδισμένο με τον παλαιό ελληνικό τρόπο, συνοδευόμενο από το παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο λαούτο του Γιώργου Παπαϊωάννου, ανοιχτό και τριλιαριστό. Τα τραγούδια αποδίδουν με τις δροσερές φωνές τους, η Βασιλική Κίκιλη, μουσικολόγος, με την αδελφή της Αγγελική, όπως τα βίωσαν στην Κάλυμνο από μικρά παιδιά καθώς και ο ίδιος ο βιολιστής με τον πατέρα του Παναγιώτη.

Η παρούσα έκδοση αποτελεί ένα σπάνιο ντοκουμέντο της ζωντανής και ανόθευτης αιγαιοπελαγίτικης παράδοσης, όπως διαμορφώθηκε στην Κάλυμνο των σφουγγαράδων, χωρίς να αποτελεί επ’ ουδενί αντικείμενο που προορίζεται για μουχλιασμένα ράφια αρχείων.

Αποσπάσματα των περιεχομένων του μουσικού δίσκου υπάρχουν διαθέσιμα στην παρακάτω διεύθυνση:

https://aegeanmusic.gr/album/%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%bf

Μαγνητοσκοπική κάλυψη εκδήλωσης με αφορμή τον ως άνω δίσκο παρατίθεται παρακάτω από τον τηλεοπτικό σταθμό Αιγαίο TV.

Οπτικοακουστικό υλικό

Πλήρες οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες και video) ο αναγνώστης μπορεί να βρει στην ακόλουθη διεύθυνση.

https://aegeanmusic.gr/media

Πηγή

https://aegeanmusic.gr/about-us

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr