όχληση

όχληση < καθαρεύουσαὄχλησις < αρχαίαὀχλῶ < όχλος

 

Όχλος

Έχουν περάσει ήδη μερικές μέρες από το Πάσχα και βρήκαμε πάλι τους εργασιακούς μας ρυθμούς. Μαζί με αυτούς θυμηθήκαμε και δυσάρεστα πράγματα, το άτακτο πλήθος, για παράδειγμα, που συνήθως φωνάζει, χειρονομεί, είναι ανεξέλεγκτο, τον όχλο. Ακόμη, βέβαια, αντηχούν στα αυτιά μας οι οχλοκρατικές εκδηλώσεις κάποιας άλλης μακρινής εποχής και το σταύρωσον – σταύρωσον.

Ο όχλος αρχικά ήταν σύνολο ανθρώπων του λαού που θεωρούνταν κατώτερης τάξης και απαίδευτος, σε αντίθεση με τον δήμο, που είχε ορισμένες έστω εμπειρικές γνώσεις και μπορούσε να πάρει αποφάσεις με νηφαλιότητα και όχι υπό το κράτος των έντονων συναισθημάτων.

Αυτή η μειωτική σημασία που είχε η λέξη εξηγεί το πολίτευμα στην αρχαιότητα που ονομάζεται οχλοκρατία. Ήταν το χειρότερο από όλα, το χείριστον, κατά τον ιστορικό Πολύβιο τον Μεγαλοπολίτη, που κατέγραψε τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου από το 220 π. Χ. – 146 π. Χ., όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειο της ακμής της και εξαπλωνόταν ταχύτατα. Θεωρούνταν μάλιστα εκτροπή της δημοκρατίας.

Μάλλον παράγεται ο όχλος από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *wegh-,που μας δίνει το θέμα *Fόχ-λος. Το F ήταν το δίγαμα, ένας φθόγγος στη γλώσσα μας,  το w των λατινογενών γλωσσών που δανείζονται πολλά από την ελληνική. Το *wegh- είχε την έννοια μεταφέρω με όχημα, λέξη ετυμολογικά συγγενή με αυτήν που σχολιάζουμε. Η γλωσσολογική σχέση αυτή εξηγεί την βίαιη κίνηση που έρχεται στο νου μας, όταν σκεφτόμαστε τον όχλο.

Στον όχλο ο καθένας δεν λειτουργεί ως άτομο με φρόνηση, αλλά ο ένας παρασύρεται από τον άλλο, όλοι γίνονται μια μάζα. Σήμερα έχουμε τον ψηφιακό όχλο ή διαδικτυακό του facebook ή του twitter. Η συζήτηση εκεί,  ορισμένες φορές, εκτρέπεται σε φασαρία, βρισιές, βωμολοχία, unlike και blog.

 Με τον όχλο θα σας ενοχλήσουμε λίγο ακόμη. Αυτός ο συρφετός μπορεί να κάνει ένα σωρό ενοχλητικά πράγματα. Οι κραυγές είναι σκέτη όχληση ή αλλιώς ενόχληση, η φασαρία οχλαγωγία ή οχλοβοή. Η οχλαγωγία, όμως, είναι και η δημαγωγική καθοδήγηση του κόσμου από πολιτικούς και μη, επειδή γνωρίζουν και την ψυχολογία του όχλου και πράττουν ανάλογα.

Κάτι άλλο οχληρό είναι και η παρενόχληση, μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, που θίγει την αξιοπρέπεια του ενοχλούμενου. Πρόσφατα έχει μπει στην ζωή μας και η ηλεκτρονική παρενόχληση, ο εκφοβισμός ή bullying.

Οχλολεξιλογήσαμε αρκετά για σήμερα, δεν σας κουράζουμε άλλο! Ήδη θα νιώθετε μικροενοχλήσεις. Μην ξεχάσετε μέσα στην μέρα να σβήσετε και την ενοχλητική ηλεκτρονική αλληλογραφία ή αλλιώς junk mail.

Πηγή: http://www.liberal.gr/arthro/48636/glossari/o/ochlos.html

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr