Οιστρηλατώ

Έχει μπει ο καινούργιος χρόνος και είμαστε όλο γεμάτοι νέες ιδέες, νέες προσδοκίες. Έχουμε, επίσης, την έντονη επιθυμία να κάνουμε διαφορετικά πράγματα, αλλιώτικα από άλλες εποχές. Μας έχει πιάσει ο οίστρος, όπως λέμε.

Κι όταν ο οίστρος μας κατακλύζει, τότε προσπαθούμε να τον μεταδώσουμε και στους άλλους, να τους εμπνεύσουμε. Στην περίπτωση αυτή  οιστρηλατούμε, καθοδηγούμε με ενθουσιασμό. Αν, από την άλλη, η μανία μάς κυριεύει στην κυριολεξία, τότε οιστρηλατούμαστε, καταλαμβανόμαστε από έξαψη και θέλουμε να δράσουμε.

Σύνθετη λέξη από το οἶστρος και το ἐλαύνω.

Ο οἶστρος είναι το έντομο εκείνο, κάτι σαν μύγα που κεντά τα ζώα και τα εξαγριώνει μέχρι τρέλας. Ο Σωκράτης παρουσιάζει τον εαυτό του ως οίστρο, αλογόμυγα, δηλαδή, που ενοχλεί τους ανθρώπους διαρκώς με ερωτήσεις, ώστε να εκμαιεύσει από αυτούς την αλήθεια. Βέβαια, η λέξη χρησιμοποιείται μεταφορικά, για να δηλώσει την ψυχική και πνευματική έξαρση, την έντονη λαχτάρα για κάτι.

Το ἐλαύνω σημαίνει πορεύομαι, προχωρώ. Άρα το οιστρηλατώ, κατά λέξη, έχει να κάνει με πορεία με οίστρο, βάδισμα σε υπερδιέγερση. Έχουμε και άλλα ρήματα στο λεξιλόγιό μας που δημιουργούνται με αντίστοιχο τρόπο, όπως το ιχνηλατώ (προχωρώ, ακολουθώντας τα ίχνη κάποιου), κωπηλατώ (διασχίζω την υγρή επιφάνεια με κουπιά) κ. ά.

Το οἰστρηλατῶ πρωτοεμφανίζεται στην ελληνιστική εποχή, τότε που την ελληνική γλώσσα έφθασαν να την μιλούν μέχρι τα πέρατα της οικουμένης.

Ωραία όλα αυτά, αλλά ας δούμε πόσο οιστρηλατούμε, πόσο οδηγούμε σε παραφροσύνη τους γύρω μας σήμερα.

Λέξη απαιτητική για τους σύγχρονους ομιλητές της ελληνικής, αλλά τώρα μας έπιασε οίστρος να σας διαφωτίσουμε γι’ αυτήν.

 Οι πολιτικοί αρχηγοί οιστρηλατούν τους βουλευτές τους και το επιτελείο τους, προσπαθούν να τους εμπνεύσουν να εργασθούν με πάθος ο καθένας στα καθήκοντά του το δύσκολο 2017 που έρχεται.

Οιστρηλατείται και το Υπουργείο Οικονομικών, διακατέχεται από ιερή μανία, να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη χρονιά που ήδη ξεκίνησε.

Όλοι εμείς οι υπόλοιποι, οιστρήλατοι καλλιτέχνες, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, γιατροί, ξεκινάμε με μεγάλη χαρά να πράξουμε αυτά με τα οποία ασχολούμαστε.

Προσοχή, γιατί ο υπερβολικός οίστρος καταντά να γίνεται επικίνδυνη παραφορά!

Λέμε ναι στην εμπνευσμένη οιστρηλασία, μέτρο στην υπερβολή!

Συνώνυμα του οιστρηλατώ, εκτός από το διεγείρω, ξεσηκώνω, ανάβω, ηλεκτρίζω είναι τα εμπνέω, καθοδηγώ, τρελαίνω.

Αντώνυμα: κατευνάζω, καταπραΰνω και αποχαυνώνω που τα αφήνουμε καλύτερα για το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία θα ανέβει αρκετά.

Related Λήμματα

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr