Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια

Περίληψη

Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια

Το βιβλίο αυτό είναι η καταγραφή, με μικρές διορθώσεις και συμπληρώσεις, τεσσάρων διαλέξεων που οργανώθηκαν στον Αρμό, με τίτλο “Μεγαλώνοντας μέσα στην οικογένεια”.
Η συμμετοχή του κοινού υπήρξε πολυπληθής και ζωντανή, με πολλές ερωτήσεις, που καταγράφονται στο βιβλίο μαζί με τις απαντήσεις του ομιλητή.
Είναι πολύ γνωστό και αποδεκτό σήμερα ότι η παιδική ηλικία καθορίζει σε σημαντικότατο βαθμό την όλη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την πορεία της ζωής του κάθε ατόμου. Στο κείμενο περιγράφονται τα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού, από την σύλληψη, την εμβρυική περίοδο και τα επόμενα στάδια, μέχρι την πρώτη ολοκλήρωση της προσωπικότητας γύρω στα 5-6 χρόνια.
“Το παιδί είναι ο πατέρας του ενήλικου” είπε ο Freud, εννοώντας ότι οι εμπειρίες του παιδιού καθορίζουν την προσωπικότητά τους όταν είναι ενήλικος. Ασφαλώς παίζουν ρόλο και οι κληρονομικές καταβολές, αλλά γι’ αυτές δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη κάτι ουσιαστικό. Γνωρίζουμε όμως σήμερα, από την Ψυχανάλυση κι άλλες σχετικές επιστήμες, τον τεράστιο, καθοριστικό ρόλο των γονιών – και το βιβλίο επικεντρώνεται ακριβώς σ’ αυτό το ρόλο. Τι είναι σωστό, τι λάθος στη συμπεριφορά των γονιών; Πως η συμπεριφορά αυτή καθορίζεται από την δική τους παιδική ηλικία;
Κυκλοφορούν πολλά βιβλία για τα παιδιά, πολλά καλά και πολλά επιφανειακά ή λαθεμένα. Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου αυτού είναι η ψυχαναλυτική προσέγγιση σε συνδυασμό με τα νεώτερα δεδομένα των Νευροεπιστημών, ώστε να προσφέρει λιτά και κατανοητά στο ευρύ μορφωμένο κοινό τις σύγχρονες σωστές επιστημονικές απόψεις για την ανατροφή των παιδιών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ: Γονίδια και περιβάλλον ή Φύση και γονείς
– Το έμβρυο: ecce homo
– Η αλλαγή των γονιδίων
– Το τραύμα της γέννησης
– Ο ρόλος του πατέρα
ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΙΛΙΑ: Ο πρώτος χρόνος της ζωής: η στοματική φάση
– Το πανθεϊστικό βρέφος
– Το δέρμα και τα σύνορά μας
– Με χαϊδεύει άρα υπάρχω
– Η εργαζόμενη μητέρα
– Μαμά και ροκ
– Το παιδί είναι ο πατέρας του ενηλίκου
– Αποχωρισμός και ατομικοποίηση
ΤΡΙΤΗ ΟΜΙΛΙΑ: Ο δεύτερος χρόνος της ζωής: η πρωκτική φάση
– Η πρωκτική φάση
– Υποταγή ή αναρχικότητα;
– Το ώριμο χαρούμενο παιδί
– Φαλλική φάση – παιδί και σεξ
ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΜΙΛΙΑ: Τρίτος – έκτος χρόνος της ζωής: η σεξουαλική και οιδιποδειακή φάση
– Κατάθλιψη
– Η σεξουαλική φάση
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr