Η Οδύσσεια μέσα μας

Η Οδύσσεια μέσα μας

Περίληψη του βιβλίου

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη έκδοση του βιβλίου „Die Odysee im Tierkreis“ του Johann Wolfgang Denzinger στην ελληνική γλώσσα. Αποτελεί ταυτόχρονα την παρθενική έκδοση από τις «Εκδόσεις Χείρωνας», για την οποία είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι.

Πρόκειται για μια διασκευή της αρχικής, γερμανικής, έκδοσης του βιβλίου, με νέο τίτλο και χωρίς την αστρολογική του διάσταση. Με την προτροπή του συγγραφέα πειραματιστήκαμε εκδοτικά με στόχο να δώσουμε έμφαση στη μυθολογική ερμηνεία της Οδύσσειας και στην ιδιοφυΐα του ομηρικού και αρχαιοελληνικού πνεύματος.

Η Οδύσσεια, το μνημειώδες έπος του «παππού» Ομήρου, που οι Νεοέλληνες έχουμε την τύχη να μας συντροφεύει ήδη από την παιδική μας ηλικία, αποτελεί –σύμφωνα με τον συγγραφέα– μια αλληγορία του ταξιδιού της ανθρώπινης ψυχής.

Ο Johann Wolfgang Denzinger επιχειρεί με το έργο του κάτι επί της ουσίας επαναστατικό. Εξετάζοντας και ερμηνεύοντας την Οδύσσεια μυθολογικά και ακολουθώντας τα ίχνη της περιπλάνησης του ήρωα αποκαλύπτει την αρχετυπική διάσταση του ομηρικού έπους και τον βαθιά συμβολικό του χαρακτήρα. Σε κάθε σταθμό του νόστου ο Οδυσσέας ξεπερνά μία θεμελιώδη πλάνη διευρύνοντας έτσι διαρκώς την αυτεπίγνωσή του. Ο Wolfgang, σε ένα «ρεσιτάλ ερμηνείας», φέρνει στο φως τον κρυμμένο θησαυρό των βαθύτερων μηνυμάτων της Οδύσσειας του Ομήρου και την αναδεικνύει ως ένα πολύτιμο και απόλυτα επίκαιρο αυτογνωσιακό οδηγό –σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Η Οδύσσεια αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα «βιβλίο σοφίας», από εκείνα που θέλουν να μας πουν τι είναι καλό για τον άνθρωπο. Ο Όμηρος άφησε στην ανθρωπότητα το «Αρχέτυπο της περιπλάνησης». Δώδεκα σταθμοί ξεδιπλώνονται μπροστά μας, όπως ο ζωδιακός κύκλος στον νυχτερινό ουρανό, για να μας θυμίσουν ότι οι δώδεκα σταθμοί της Οδύσσειας σχηματίζουν στ’ αλήθεια έναν συνεκτικό κύκλο –έναν κύκλο χωρίς αρχή και τέλος. Για να ενισχυθεί αυτή η αίσθηση, ο Όμηρος αφήνει την Οδύσσεια να ξεκινήσει από εκεί που τελειώνει: στο αρχαίο, τιμημένο νησί της Καλυψώς, την Ωγυγία. Έτσι ακολουθώντας μια θεμελιώδη αρχή της σοφίας, το τέλος είναι ήδη αποφασισμένο από την αρχή. Ο καθένας μας μπορεί τώρα μέσα από τις αφηγήσεις να καταλάβει πού ακριβώς βρίσκεται στον κύκλο αυτό…

Βιογραφικό συγγραφέα – Johann Wolfgang Denzinger

Μετά τις σπουδές μου στα Μαθηματικά και τη δραστηριοποίησή μου στην ανώτατη εκπαίδευση ξεκίνησε για μένα μία περίοδος έντονης ενασχόλησης με την Αστρολογία, τη Μυθολογία και τους συμβολισμούς. Προπαντός η ελληνική Μυθολογία, οι βιβλικοί συμβολισμοί και ο εβραϊκός μυστικισμός με βοήθησαν να ανακαλύψω εκ νέου την «αρχέγονη» γνώση της Αστρολογίας, η οποία στην εποχή μας έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί. Με επηρέασαν βαθιά τα έργα του Dane Rudhyar και η Εσωτερική Αστρολογία του «Θιβετανού». Εδώ και πολλά χρόνια εμβαθύνω στο θέμα της ίασης και της σχέσης της με την Αστρολογία. Όλο και περισσότερη σημασία σ’ αυτή την αναζήτηση αποκτά η μελέτη των αρχαίων ιερών γραφών και η ολοκληρωμένη «εσωτερική διδασκαλία του Θιβετανού».

Το έτος 1990 ίδρυσα στο Μόναχο της Γερμανίας το “Uranos-Zentrum“ (Κέντρο «Ουρανός»). Από τότε δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως εισηγητής σεμιναρίων και συντονιστής ομάδων, αστρολογικός σύμβουλος και συγγραφέας. Το 2013 μετέφερα την έδρα μου στην Ερφούρτη της Θουριγγίας και τέσσερα χρόνια αργότερα στη Βαϊμάρη. Εδώ, στην καρδιά της Γερμανίας, η αστρολογική αναπαράσταση άρχισε να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στη μελέτη μου επηρεάζοντας το περιεχόμενο των σεμιναρίων μου. Ειδικά σε συνδυασμό με τους ελληνικούς Μύθους, τα εν δυνάμει εξελικτικά βήματα στη ζωή, όχι μόνο μπορούν να βιωθούν, αλλά και να κατανοηθούν.

Στο νέο μου βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και στην Ελλάδα, επιθυμώ να αναδείξω τη στενή αλληλεπίδραση της ελληνικής Μυθολογίας με τη διεύρυνση της ανθρώπινης συνείδησης. Επιθυμώ ταυτόχρονα να καταστήσω προσβάσιμη σε όλους την ομορφιά και τη σοφία των μυθολογικών εικόνων. Κατά κύριο λόγο η Ψυχολογία και η Θεραπευτική μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα, ανοιγόμενες στα μηνύματα των Μύθων. Η ελληνική Μυθολογία αποτελεί, με όλο της το εύρος και βάθος, έναν αδιανόητα πολύτιμο θησαυρό, ο οποίος χρειάζεται να εξυψωθεί, ώστε να διανοίξει τον δρόμο για περισσότερη ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη στην επερχόμενη εποχή του Υδροχόου.

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr