Εμπιστοσύνη

Εμπιστοσύνη

Τίτλος

Εμπιστοσύνη

Εκδόσεις

Αρμός

Συγγραφέας

Πατήρ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Παρουσίαση βιβλίου

Γιατί ο άνθρωπος δυσκολεύεται να εμπιστευθεί;
Γιατί θέλει να ελέγχει τα πάντα, και υποφέρει όταν αυτό δεν συμβαίνει;
Η ζωή φέρει πάντα μέσα της το απρόοπτο, εκείνο που δεν περιμέναμε, δεν σχεδιάσαμε και δεν υπολογίσαμε.
Ο Θεός απλώνει τα σχέδιά του και μας καλεί να πρωταγωνιστήσουμε στην ζωή μας.
Εμπιστεύομαι και ζω.
Αλλάζω αυτά που μπορούν να αλλάξουν και προχωρώ.
Αποδέχομαι αυτά που δεν αλλάζουν μαθαίνοντας να τα διαχειρίζομαι.
Οι ευκαιρίες στην ζωή θα μας δοθούν.
Ό,τι δεν κατάφερα στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μου το προσφέρει το μέλλον. Άλλωστε η χαρά δεν κρύβεται στην απουσία προβλημάτων αλλά στην μεταμόρφωσή τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Όταν όλα πάνε ανάποδα
Για να μην πνίγεσαι μάθε να αφήνεσαι
Πρόνοια ή τύχη;
Μάθε να αφήνεσαι σε αυτό που σε ξεπερνά
Απάνθισμα κειμένων
Σημείωμα του συγγραφέα

Κριτικές

Στις μέρες μας, η αυτοπαράδοσή μας στο άγχος της καθημερινότητας εξοντώνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, όπου κι αν εκείνοι ανήκουν. Ούτε ο πλούσιος ξεφεύγει αλλά ούτε και ο φτωχός φαίνεται να βρίσκει λύσεις στη μάστιγα αυτή. Και το ερώτημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: «Ποιος θα με απαλλάξει από το άγχος; Ποιος θα μπει στη θέση μου να σηκώσει τον σταυρό μου;»

Στην ενηλικίωση των προβληματισμών αυτών λαμβάνει μέτρα ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (ή αλλιώς π. Λίβυος) ώστε να μην καταφέρουν να προχωρήσουν πέρα από το μονοπάτι της εφηβείας οι προβληματισμοί αυτοί χωρίς πρώτα να ερμηνευτούν και να γίνουν αποδεκτοί από τους ιδιοκτήτες τους. Όλοι αγχωνόμαστε, τρέχουμε, ακόμα και σε δρόμους που μόνο εμείς βρισκόμαστε, χωρίς άλλους και χωρίς συνεπιβάτες. Ολομόναχοι, θαρρούμε πως οφείλουμε να ξεδιαλύνουμε τα ερωτήματα της κάθε ημέρας αλλά και του άγνωστου παρόντος που ονομάζουμε «αύριο», λες και γνωρίζοντας θα καταφέρουμε να μεριμνήσουμε ή αντιδράσουμε καλύτερα. Γνωρίζουμε καλά όμως πως χρόνια τώρα επαναλαμβάνουμε συνήθειες καταστροφικές, κληρονομικές, αντι-χριστιανικές (όντας πιστοί) και φυσικά δεν φαίνεται τίποτα να αλλάζει.

Ο π. Λίβυος, γνωστός για τα πολύ χρήσιμα βιβλία του στις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, μας μεταφέρει σε μερικές ομιλίες που έδωσε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με συν-οδηγό την Αγία Γραφή, την Ιερά Παράδοση, τους Πατέρες της Εκκλησίας αλλά και τα βιώματά του, τα οποία δεν περνάνε απαρατήρητα αλλά κάθε άλλο προσφέρουν πνευματικά πλούτη όταν τα μοιράζεται. Διαφορετικός από τα προηγούμενα κείμενά του, εδώ εστιάζει στο θέμα της Εμπιστοσύνης, της Θείας Πρόνοιας, και όλων όσων εμποδίζουν αυτά τα δύο (ως ένα) ν’ αγκαλιαστούν και να υιοθετηθούν από μας ώστε να απελευθερωθούμε από τη μάστιγα του άγχους και του φόβου. Αρχικά γίνεται επεξηγηματικός, αναλύοντας το άγχος, όσα μας οδηγούν στη στενή μας φιλία με αυτό κι έπειτα εξηγεί πως αυτή η φιλία μάς σκλαβώνει, με αποτέλεσμα να γινόμαστε εχθροί με τον Θεό, αφού αρνούμαστε ν’ αφεθούμε σ’ Αυτόν και επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και πως ακόμη οφείλουμε να γνωρίζουμε το αύριο, αρνούμενοι πως η έκπληξη αυτή είναι το ζουμί της ζωής.

Στη συνέχεια του βιβλίου και μέχρι το τέλος αναφέρει παραδείγματα βασισμένα σ’ εμπειρίες ανθρώπων που είχαν προσωπική σχέση με τον Θεό, όπως αυτή βιώθηκε όσο έζησαν ανάμεσά μας (βλέπε Όσιο Παίσιο, Γερόντισσα Γαβριηλία, Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη αλλά και Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας). Χρήσιμα τα βήματα που μας προτρέπει να βαδίσουμε, βασισμένα στη χαμογελαστή και σπουδαία Γερόντισσα Γαβριηλία, τα οποία νομίζω απαντούν σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα που κάποιος ίσως είχε διαβάζοντας το βιβλίο. Ξεχωρίζω και τη θεολογική του τοποθέτηση απέναντι στους Προφήτες και την προφητεία γενικότερα στους χώρους της Ορθοδοξίας διότι οι γνωστοί ως πιστοί παρερμηνεύουν το χάρισμα αυτό και εστιάζουν μονάχα σε αυτό, που εν τέλει φαίνεται να μην είναι θεάρεστο και ψυχωφέλιμο αλλά αντιθέτως προκαλεί σύγχυση και σίγουρα δεν οδηγεί σε μετάνοια αλλά σε περισσότερο ακόμα άγχος για το αύριο.

Μια μικρή όαση το ανά χείρας βιβλίο που κυκλοφορεί και αυτό από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, εμπλουτισμένο στο τέλος με απανθίσματα κειμένων από την Αγία Γραφή αλλά και τους Πατέρες της Εκκλησίας, με επίκεντρο πάντα την απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό. Ικανοποιητικό σε μέγεθος, ωραίο σαν έκδοση (εξώφυλλο, μέγεθος, κλπ), όμορφο εξίσου και για δώρο. Προτιμώ βέβαια τα ανήσυχα κείμενα του π. Χαράλαμπου που μοιράζεται στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και που έχει κυκλοφορήσει στα υπόλοιπα βιβλία του, αλλά όπως είπα, προς τιμήν του, είναι ένα βιβλίο κάπως διαφορετικό από τα υπόλοιπα, κι αυτό με χαροποίησε προσωπικά.

Σεραφείμ Αλευρόπουλος (Armosbooks – https://armosbooks.gr/shop/recentlypublished/empistosyni/)

 

 

Σχετικά Συντακτική ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Συντακτική ομάδα Consciousness.gr