6 μονοπάτια 90 χιλιομέτρων στον Υμηττό
- Συνειδητή άσκηση

6 μονοπάτια 90 χιλιομέτρων στον Υμηττό

Ο Υμηττός, το βουνό με τους 11 όμορους δήμους και το 1 εκατομμύριο κατοίκους, μπορεί πλέον να αποκτήσει ένα μητροπολιτικό δίκτυο 6 μονοπατιών, συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων.

Το «Μνημόνιο Συνεργασίας για τα Μονοπάτια του Υμηττού» συνυπέγραψαν, την Τρίτη 11 Μαΐου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πυροφυλάκιο της Αργυρούπολης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο Προέδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο με την Επωνυμία «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού», η «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για την Προστασία του Μαινάλου», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Με το επονομαζόμενο «Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού» τίθενται πλέον οι βάσεις για να γίνει ο Υμηττός επισκέψιμος για όλους, για ψυχαγωγία, άθληση, περιήγηση και συνάντηση με το φυσικό περιβάλλον.

Τα μονοπάτια σχεδιάστηκαν με τέτοια κατεύθυνση ώστε να συνδέουν αφενός τα στοιχεία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος του Υμηττού, όπως αρχαιολογικά μνημεία, σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος και αφετέρου να προσφέρουν αμφιθεατρική θέα στους επισκέπτες. Οι διαδρομές ακολουθούν τη χάραξη ήδη υπαρκτών μονοπατιών και χωματόδρομων. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι όλα αυτά θα αναβαθμιστούν με σκοπό την περαιτέρω προστασία του βουνού αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Επίσης, το δίκτυο μονοπατιών έχει προοπτική σύνδεσής τους με το πλέγμα μεγάλων χώρων πρασίνου, όπως το μητροπολιτικό πάρκο του Γουδή και των Ιλισίων αλλά και το πάρκο του Ελληνικού. Άλλη μια δυνατότητα που παρέχεται είναι η σύνδεσή τους με έναν κυκλικό ποδηλατόδρομο που θα ενώνει σημαντικούς πόλους της Αθήνας (Εμπορικό Κέντρο Αθήνας, Ακρόπολη, Ζάππειο, Παναθηναϊκό Στάδιο, Πολιτιστικό Κέντρο Αθήνας, Πανεπιστημιούπολη, Πολυτεχνειούπολη).

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε:
«Υπογράφουμε σήμερα μια συμφωνία για τα μονοπάτια του Υμηττού και τη συνολικότερη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντός του, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί στέλνει συνολικά ένα μήνυμα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Μήνυμα προστασίας της φύσης και σύνδεσης των κατοίκων με την πλούσια φυσική μας κληρονομιά. Δίνουμε τη δυνατότητα στους Αθηναίους να έρθουν πιο κοντά στον Υμηττό. Να παίρνουν τα παιδιά τους και οι οικογένειες να έρχονται κοντύτερα μεταξύ τους αλλά και πιο κοντά με τη φύση. Είναι λοιπόν μια συμφωνία ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισήμανε σχετικά:
«Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ Γιάννη Κωνσταντάτο, τους Δημάρχους των όμορων περιοχών καθώς και όλους τους υποστηρικτές για αυτή την πρωτοβουλία, η οποία πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Αττική. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας τις δράσεις ανάδειξης και προστασίας τού περιβάλλοντος με στόχο να καταστήσουμε την Αττική μια Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευζωίας. Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την καινοτόμο πρωτοβουλία να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικά ποδήλατα για τις διαδρομές στον Υμηττό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που κάνουμε και προγραμματίζουμε στηρίζουμε έμπρακτα τη διάδοση και ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στην Αττική, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Στη συγκεκριμένη δράση που παρουσιάστηκε σήμερα όπως και σε κάθε άλλη, που στόχο έχει την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας, θα είμαστε αρωγοί».

ΤΟ ΔΙΚΥΟ ΤΩΝ 6 ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

  • Τα 90 χλμ. δικτύου είναι σειριακά χωροθετημένα στον άξονα Βορά – Νότου, δίνοντας τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να διασχίσει ολόκληρη τη ραχοκοκαλιά του Υμηττού, από την Αγία Παρασκευή ως τη Λίμνη Βουλιαγμένης ή και με την αντίθετη φορά.
  • Η κατάτμηση του συνολικού δικτύου στις 6 διαδρομές γίνεται με σκοπό τη διασύνδεσή του με τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα του Λεκανοπεδίου της Αττικής στη δυτική πλευρά του Υμηττού, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες ψυχαγωγίας, άθλησης και περιπάτου των κατοίκων.
  • Όλες οι διαδρομές ξεκινούν και τελειώνουν στις παρυφές του αστικού ιστού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον πεζοπόρο.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών κοστίζει ελάχιστα αναλογικά με τα έσοδα και τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει. Υπολογίζεται πως ένα τέτοιο δίκτυο κοστίζει από 500 έως 2.000 € ανά χιλιόμετρο και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και πολύ φθηνότερο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο Γ. Γραμματέας Χωροταξίας Ε. Μπακογιάννης, ο Γ. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, ο Γ. Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος Κ. Αραβώσης.

Οι Δήμαρχοι: Παιανίας Ι. Μάδης, Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς και η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Ε. Δάβαρη, Καισαριανής Χ. Βοσκόπουλος, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλος, Ζωγράφου Β. Θώδας, Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης, Παπάγου-Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, η Αντιδήμαρχος Γλυφάδας Α. Μπίλια.

Επίσης ο Δασάρχης Πεντέλης Α. Ρέππας, Πρυτάνεις του ΕΜΠ, Διοικητές Αστυνομικών τμημάτων και στελέχη του ΣΠΑΥ.

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr