sushi rolls
- Συνειδητή διατροφή

Συνταγή μαγειρικής Sushi rolls

Εισαγωγή

Για κάποιους η λεγόμενη ethnic κουζίνα είναι το πιο αγαπημένο είδος. Η τοπική κουζίνα κάθε τόπου έχει τις δικές της νοστιμιές και ομορφιές. Για τους λάτρεις της ελληνικής, της μεσογειακής αλλά και της ασιατικής κουζίνας θα δημοσιεύσουμε κατά διαστήματα γνωστές συνταγές μαγειρικής.

Υλικά για ιαπωνικά sushi rolls

Για την συνταγή μαγειρικής ιαπωνικών sushi rolls θα χρειαστείτε τα ακόλουθα βιολογικά υλικά:

  • Sushi Nori (φύλλα φυκιού για sushi)
  • Bamboo mat για sushi
  • Ρύζι για sushi. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρύζι τύπου Karolina.
  • Τόνος σε νερό
  • Μαγιονέζα με ελαιόλαδο
  • 1x φρέσκια πιπεριά
  • 1x φρέσκια ντομάτα
  • Λευκό ξίδι
  • Sushi ginger για το σερβίρισμα
  • Πάστα wasabi για το σερβίρισμα
  • Σάλτσα σόγιας για το σερβίρισμα

Σκεύη

Προετοιμασία και εκτέλεση συνταγής

Ιδανικά για την προετοιμασία του ρυζιού καλό είναι να κάνουμε χρήση ενός ρυζομάγειρα. Το πλεονέκτημα του ρυζομάγειρα έναντι του μαγειρέματος με ατμό ή σε κατσαρόλα είναι ότι βράζει το ρύζι πιο ομοιόμορφα και είναι πιο αποδοτικός σε κατανάλωση ενέργειας. Η τελική υφή του ρυζιού με τη χρήση ρυζομάγειρα είναι ιδανική για τη χρήση σε sushi.

Κάνοντας χρήση του δοσομετρητή μετρούμε την ποσότητα που θέλουμε να βράσουμε με βάση την ποσότητα φυκιού Nori που έχουμε διαθέσιμη. Είναι πολύ σημαντικό να πλύνουμε καλά το ρύζι με τη χρήση του φίλτρου (σουρωτήρι) πριν το τοποθετήσουμε προς βρασμό στον ρυζομάγειρα. Μετά την πολύ καλή πλύση του ρυζιού κάτω από την βρύση στο νεροχύτη με άφθονο νερό για πολλή ώρα, τοποθετούμε το πλυμένο ρύζι και την αντίστοιχη ποσότητα νερού στον ρυζομάγειρα. Ακολουθούμε γενικά τον εμπειρικό κανόνα 1:2 (1 μονάδα ρυζιού για 2 μονάδες νερού).

Παράλληλα με το βράσιμο του ρυζιού στον ρυζομάγειρα προετομιάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Πάνω στην βάση κοπής καθαρίζουμε μια φρέσκια πράσινη (ή άλλου χρώματος σε συνδυασμούς) πιπεριά σε μακρά λεπτά ορθογώνια παραλληλεπίπεδα νήματα (στη μορφή sticks). Το ίδιο κάνουμε και με την φρέσκια ντομάτα. Την κόβουμε σε παράλληλες σχετικά χοντρές φέτες (ροδέλες) και αφαιρούμε από κάθε ροδέλα το εσωτερικό της ξεδιπλώνοντας τον κύκλο σε μια ευθεία γραμμή την οποία κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Επίσης αδειάζουμε τον τόνο με νερό σε ένα ξεχωριστό σκεύος και ανοίγουμε την μαγιονέζα.

Αφού ο ρυζομάγειρας ολοκληρώσει τον βρασμό και μπει σε κατάσταση λειτουργίας standby (για θέρμανση του ήδη μαγειρεμένου φαγητού) τον βγάζουμε από την τροφοδοσία του ρεύματος και αφού απομακρυνθούν οι υδρατμοί προσθέτουμε μέσα στο σκεύος του ρυζομάγειρα μικρή ποσότητα λευκού ξυδιού και ανακατεύουμε καλά το ρύζι με μια ξύλινη κουτάλα. Ο λόγος προσθήκης του ξυδιού είναι η απόδοση ιδιαίτερης γεύσης αλλά και κολλώδους υφής στο ρύζι, πράγμα που θα μας βοηθήσει αργότερα στην δημιουργία των rolls.

Αφού ολοκληρώσουμε το ανακάτεμα του ρυζιού αδειάζουμε το σκεύος του ρυζομάγειρα σε ένα ή δύο μεγάλα μπωλ και αφήνουμε το ρύζι για αρκετή ώρα να κρυώσει. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία μπορούμε να κάνουμε χρήση ψυχρού αέρα με πιστολάκι στεγνώματος μαλλιών.

Αφού το ρύζι μας έχει κρυώσει και κρυσταλλωθεί στην ιδανικ κολλώδη μορφή του, στρώνουμε την βάση του bamboo στην βάση κοπής και από πάνω τοποθετούμε ένα φύλλο sushi nori. Παίρνουμε ικανοποιητική ποσότητα από το ρύζι και το επιστρώνουμε στο φύλλο nori έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια εκτός από μια περιοχή μικρού ορθογώνιου παραλληλόγραμμου στο πάνω μέρος της επιφάνειας του nori (να μείνει ακάλυπτο από ρύζι περίπου το 15-20 % του nori). Στο κάτω μέρος της καλυμμένης με ρύζι τώρα επιφάνειας επιθέτουμε μια γραμμή από το φιλέτο τόνου πάνω από τον τόνο τοποθετούμε μια γραμμή από κομμάτια πιπιεριάς και παράλληλα κομμάτια ντομάτας. Τέλος αλείφουμε μια στρώση από μαγιονέζα.

Πιάνοντας μαζί την κάτω άκρη του sushi nori και της βάσης του bamboo αρχίζουμε προσεκτικά το τύλιγμα του φύλλου nori σχηματίζοντας σταδιακά έναν κύλινδρο και προσέχοντας κάθε στιγμή να συγκρατούνται σωστά όλα τα υλικά στο εσωτερικό. Όταν φτάσουμε στο τέλος του τυλίγματος βάζουμε μερικούς κόκκους ρυζιού στο πάνω δεξιά και αριστερά τμήμα της ακάλυπτης περιοχής της επιφάνειας του nori ώστε να κλείσει καλά ο κύλινδρός μας.

Έχοντας έτοιμο τον πρώτο κύλινδρο (sushi roll) βρέχουμε την επιφάνεια του μαχαιριού sushi και κόβουμε το roll πάνω στην επιφάνεια κοπής πρώτα στο κέντρο και μετά για κάθε κομμάτι που προκύπτει επαναλαμβάνουμε την κοπή στο κέντρο, μέχρι να έχουμε συνολικά 8 καλοσχηματισμένα sushi rolls.

Μπορούμε να κάνουμε χρήση μιας μεγάλης γυάλινης πιατέλας σερβιρίσματος στην οποία να τοποθετήσουμε τα sushi rolls μαζί με τα φύλλα ginger. Το ginger χρησιμοποιείται για ενίσχυση της τελικής επίγευσης καθώς και για καθαρισμό του στόματος από τις επιμέρους γεύσεις που μπορεί να περιέχονται σε διαφορετικά sushi rolls. Για το τελικό σερβίρισμα μπορούμε να κάνουμε χρήση μικρών μπωλ στα οποία να τοποθετήσουμε λίγη σάλτσα σόγιας (soy sauce) ανακατεμένη με λίγο wasabi sauce για έξτρα γεύση.

Πάρτε τα chop sticks σας και καλή σας όρεξη!

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr