- Υγεία

Προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19

Ψυχραιμία, έγκυρη ενημέρωση, ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγή επαφής με πιθανό κρούσμα θα συντελέσουν ώστε να προφυλαχθούμε σωστά και υπεύθυνα από τον νέο κορωνοϊό, αναφέρει η Επιστημονικά Υπεύθυνη Πνευμονολόγος του Ομίλου Affidea, κα Σοφία Ραυτοπούλου.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης για να θωρακιστούμε απέναντι στον κορωνοϊό;

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.
  • Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
  • Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  • Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας, εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα και Ιταλία ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα και Ιταλία ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι από τα προαναφερθέντα μέρη, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
  • Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 –nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.
  • Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα ή την Ιταλία , μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωσή σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
  • Αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων.

Βασική προστασία οι κανόνες προσωπικής υγιεινής

«Να καθαρίζετε σωστά τα χέρια σας και τα κοινόχρηστα αντικείμενα που σας περιβάλλουν. Τα χέρια επιμολύνονται κατά την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, τις κοινωνικές συναναστροφές και τις χρηματικές συναλλαγές. Το πλύσιμο των χεριών συχνά θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τα μικρόβια. Βεβαιωθείτε ότι το σχολείο του παιδιού τηρεί τους κανόνες υγιεινής, καθαρίζει τα κοινόχρηστα παιχνίδια, παρέχει άμεση πρόσβαση σε νερό σαπούνι και εκπαιδεύει τους μαθητές για την χρήση τους», συμβουλεύει η Σοφία Ραυτοπούλου.

Τι να θυμάστε όταν πλένετε τα χέρια σας σύμφωνα με την πνευμονολόγο-φυματιολόγο

  • Χρησιμοποιήστε σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών και στη ράχη της παλάμης.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια: παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, και τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα.
  • Ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Στεγνώσετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.

Άλλες βασικές οδηγίες για να μην μεταδώσουμε τον ιό

  • Επιστρέφοντας στο σπίτι, αλλάζουμε ρούχα και βγάζουμε τα παπούτσια.
  • Δεν αγγίζουμε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα με τα χέρια.
  • Και μια τελευταία οδηγία από την πνευμονολόγο-φυματιολόγο: Μειώνουμε ή αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα.

Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση, οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης, της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Οι ουσίες αυτές δρουν απευθείας στο επιθήλιο της αναπνευστικής οδού, αλλοιώνοντας τις ιδιότητες του φυσιολογικού επιθηλίου και την αμυντική του ικανότητα. Γι’ αυτό οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από τoν κορωνοϊό και τις επιπλοκές του.

Μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα

Ειδικά προληπτικά μέτρα για αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του νέου κορωνοϊού μέσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά:

  • Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητα με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό τις προηγούμενες 14 μέρες, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες.
  • Σε περίπτωση που άνθρωποι με τα παραπάνω χαρακτηριστικά εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια κτλ), θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό.

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών είναι τα ακόλουθα:

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

Επίσης:

  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

Τι είναι γενικά ο κορωνoϊός

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών, που συναντώνται συχνά στα ζώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις και μετά από μετάλλαξη, μπορεί να μεταδοθούν από το ζώο στον άνθρωπο. Ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV είναι συγγενής ιός με τους κορονοϊούς SARS και MERS.

Χρόνος επώασης

Η μέγιστη περίοδος επώασης εκτιμάται 2-14 ημέρες, με βάση τα προηγούμενα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τους ιούς MERS-CoV και SARS-CoV.

Συμπτωματολογία

Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της σοβαρής λοίμωξης αναπνευστικού, όπως για παράδειγμα υψηλός πυρετός, δύσπνοια και βήχας. Η κλινική εικόνα παρουσιάζει ευρεία διακύμανση από την ήπια μορφή της νόσου, που είναι και η συνηθέστερη, μέχρι τη βαριά, η οποία δύναται να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα είναι πιο επιρρεπείς διότι έχουν μειωμένο αμυντικό σύστημα.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή, αλλά συμπτωματική. H χορήγηση αντιικής και αντιβιοτικής  θεραπείας δεν ωφελεί.

Μεταδοτικότητα

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να συμβεί, όταν ένα άτομο έρθει σε επαφή με εκκρίσεις ασθενούς, όπως τα σταγονίδια που προέρχονται από τον βήχα.

Αναλόγως με την μολυσματικότητα του ιού, το φτέρνισμα ή η χειραψία μπορεί να προκαλέσουν τη διασπορά του. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή αντικειμένου που έχει αγγίξει μολυσμένο άτομο, εάν στη συνέχεια κάποιο άτομο χωρίς να πλύνει τα χέρια του ακουμπήσει στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Κάθε ασθενής δύναται να μολύνει 1.4-2.5 ευπαθή άτομα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να μεταβληθεί με τη συλλογή επικαιροποιημένων στατιστικών δεδομένων.

Ο νέος κορωνοϊός δεν έχει μέχρι στιγμής συχνές δευτερογενείς ή τριτογενείς μεταδόσεις, δηλαδή σταματά η εξάπλωσή του μετά τη μόλυνση ενός ανθρώπου.

Θνητότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έως τώρα αναφερόμενη θνησιμότητα υπολογίζεται περίπου από 1-3% όταν στην αντίστοιχη περίπτωση του ιού Ebola ξεπερνούσε το 90%.

Η κυρία Σοφία Ραυτοπούλου MD, MSC, MRSM(UK), MBGS(UK) είναι Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Πνευμονολόγος Ομίλου Affidea, MSc Ειδικός Ιατρός Διαταραχών Ύπνου και Ερευνήτρια Γενετικής Καρκίνου Πνεύμονα στην Ακαδημία Αθηνών.

Πηγή

https://www.affidea.gr/%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CF%80%CF%89%CF%83-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CE%BF-covid-19/

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr