Ο μεγαλος αδερφός
- Μαθήματα ζωής, Πνευματικότητα, Τέχνη, Φιλοσοφία

Ο μεγάλος αδερφός

O Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ (25 Ιουνίου 1903 – 21 Ιανουαρίου 1950), γνωστός περισσότερο με το συγγραφικό του ψευδώνυμο Τζωρτζ Όργουελ, ήταν Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Ο Όργουελ έγραψε το βιβλίο με τίτλο “1984” το 1948 (από αναριθμητισμό αυτού του έτους προέρχεται και ο τίτλος του έργου) και το εξέδωσε το 1949. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει επηρεάσει σημαντικά τον παγκόσμιο πολιτισμό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον Μεγάλο Αδελφό, τον (ανύπαρκτο) πολιτικό ηγέτη της χώρας, «Ο μεγάλος αδερφός σε παρακολουθεί» (Big Brother is watching you). Ο μεγάλος αδερφός αποτελεί σήμερα έκφραση που υποδηλώνει καθεστώς παρακολούθησης.

Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές στην μαζική παρακολούθηση των πληθυσμών στην τέχνη. Θεατρικά και κινηματογραφικά έργα έχουν αποτυπώσει αυτή την αλήθεια, η οποία δυστυχώς δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά μια σκληρή πραγματικότητα. Έχει υπάρξει επίσης και ένα κωμικοτραγικό κακέκτυπο της ιστορίας του μεγάλου αδερφού με τη μορφή του γνωστού reality show της παγκόσμιας τηλεοπτικής βιομηχανίας.

Ο ανυποψίαστος άνθρωπος πολίτης του κόσμου αρνείται να πιστέψει και να χωρέσει στο μυαλό του τον βαθμό της παρακολούθησής του στον ας πούμε πραγματικό κόσμο των ανθρώπων και στον ας πούμε εικονικό κόσμο του Διαδικτύου. Τεχνικά μιλώντας, οι δυνατότητες και οι μέθοδοι παρακολούθησης είναι τόσες πολλές που αν τις απαριθμούσαμε θα μας έπιανε ίλιγγος. Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι γνωρίζουν τις υπόγειες μεθόδους που επιστρατεύονται για τον έλεγχο των κινήσεων των πολιτών σε μια κατά τα άλλα δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία.

Δυστυχώς, όπως όλα τα πράγματα στην υλική πραγματικότητά μας, ακόμα και το θέμα του μεγάλου αδερφού υπάγεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σε ένα ακόμα “μαύρο κουτί” το οποίο αποτελεί μια κουκκίδα σε μια μεγαλύτερη σφαίρα, η οποία με τη σειρά της αποτελεί κουκκίδα σε μια μεγαλυτερη σφαίρα, και ούτω καθεξής. Όλα τελικώς υφαίνουν μια συστάδα παράλληλων συμπάντων και μια χωροχρονική γραμμή με αλληπάλληλες γεννήσεις και επαναγεννήσεις, ταξίδια ανθρώπων και ψυχών και συνύπαρξη του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος σε έναν ενιαίο χάρτη παρακολούθησης και ελέγχου του φυλακισμένου πνευματικού ανθρώπου.

Πώς θα αντιδρούσατε αν κάποιος σας έλεγε ότι αυτή εδώ τη στιγμή, τη στιγμή της πλανεμένης εικονικής μας πραγματικότητας και πέραν όλων των άλλων γνωστών και αγνώστων μεθόδων ανθρώπινης παρακολούθησης, κάποιος αόρατος μεγάλος άρχων, ο άρχων της γνώσης του καλού και του κακού, σας παρακολουθεί και σας ελέγχει απόλυτα με τον απεριόριστο στρατό του; Αν τελικά πίσω από τον υποθετικό μεγάλο αδερφό βρίσκεται ο πραγματικός μεγάλος δόλιος άρχων;

Ας κρατηθούμε στην σκέψη και στην πεποίθηση ότι ο δόλιος άρχων δεν είναι ο μόνος που μας παρακολουθεί αλλά υπάρχουν και άλλες δυνάμεις διαφορετικής προέλευσης και ποιότητας οι οποίες είναι πέραν και πάνω από το καλό και το κακό. Ας συγκεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτές τις δυνάμεις σε μια προσπάθεια να υπερβούμε το έγκλημα της υπερ-παρακολούθησης το οποίο διαπράττεται κάθε ώρα και κάθε στιγμή, εν μέρει και με τη δική μας συγκατάθεση. Ας συγκεντρώσουμε την δύναμή μας στην επίκληση της συμπόνιας και της παράστασης των υπέρτατων αυτών δυνάμεων και ας οραματιστούμε τον τελικό απεγκλωβισμό μας από την φυλακή του πνεύματός μας.

Πηγή

https://www.wikiwand.com/el/1984_(%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1)

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr