ρουτίνες που κάνουν καλό στην υγεία
- Συνειδητή διατροφή, Υγεία

Οι ρουτίνες που κάνουν καλό στην υγεία

Ο όρος ρουτίνα έχει γενικά συνδεθεί με κάτι βαρετό, ανούσιο και κουραστικώς επαναλαμβανόμενο στην ζωή μας. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην ψυχοσωματική μας υγεία, υπάρχουν κατά γενική ομολογία και κατ’επαλήθευση από την ιατρική κοινότητα μια σειρά από καθημερινές ρουτίνες οι οποίες όταν καθιερωθούν ως μικρές συνήθειες που τηρούνται ευλαβικά, μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στο γενικό επίπεδο υγείας και ευζωίας μας.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι καθημερινές ρουτίνες;

  1. Λήψη πρωινού καθημερινά και κατά προτίμηση την ίδια περίπου ώρα κάθε πρωί. Το πρωινό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας θα πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και κατά δεύτερο λόγο να περιλαμβάνει τους αναγκαίους υδατάνθρακες και λίπη. Σε συνέχεια του πρωινού και κατά τη διάρκεια της ημέρας το ιδανικό είναι να λαμβάνονται πολλά μικρά υγιεινά γεύματα με φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς ή άλλες υγιεινές τροφές υψηλής θρεπτικής και όχι αναγκαστικά θερμιδικής αξίας. Ακόμα όμως και αν δεν είναι δυνατή η λήψη πολλών μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να τηρείται μια ρουτίνα ως προς τις ώρες λήψης των κυρίως γευμάτων (πρωινό, δεκατιανό, μεσημβρινό, βραδινό). Όσο πιο σταθερές οι ώρες λήψης των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας τόσο καλύτερα ρυθμίζεται ο μεταβολισμός και η λειτουργία του γαστρεντερικού.
  2. Λήψη επαρκούς ποσότητας νερού και λήψη επαρκούς οξυγόνου από την ατμόσφαιρα. Το νερό και το οξυγόνο είναι τα δύο πιο θεμελιώδη συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός τόσο για επιβίωση όσο και για μεταβολισμό και για θρέψη. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση κατάλληλου φίλτρου νερού το οποίο θα προστατεύει μεν από τους βλαβερούς μικροοργανισμούς (ιόντα χλωρίου, βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα) αλλά την ίδια στιγμή θα επιτρέπει την διέλευση των χρήσιμων για τον οργανισμό ιχνοστοιχείων. Σχετικά με το οξυγόνο τώρα, το να δίνουμε καθημερινά στον εαυτό μας την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στην φύση έστω για μισή ώρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να μας κάνουμε.
  3. Λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής. Κατάλληλος ιατρός και διατροφολόγος θα πρέπει να μας δώσει την συμβουλή του πριν την λήψη των συμπληρωμάτων. Πολύ μεγάλη προσοχή θέλει στο να επιλέξουμε συμπληρώματα τα οποία δεν περιλαμβάνουν χημικά πρόσθετα, χημικές χρωστικές, σάκχαρα ή συντηρητικά. Αυτά τα καθαρά συμπληρώματα είναι προφανώς και πολύ ακριβότερα από τα φθηνά συμπληρώματα βιταμινών που κατακλύζουν την αγορά. Αξίζει τον κόπο όμως η επένδυση σε αυτά διότι πλέον η ενέργεια και τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται απαραιτήτως ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση δεν μπορεί να προσληφθεί μόνο από τις τροφές, καθ’ότι αυτές έχουν καταστεί φτωχές σε περιεκτικότητα μικροθρεπτικών συστατικών. Κατά γενική ομολογία τα βασικά συμπληρώματα που κάθε οργανισμός έχει ανάγκη σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα καθημερινά είναι: α) Πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα των συμπλεγμάτων βιταμινών A, B, C, D, E β) συμπλήρωμα Ω3 λιπών και γ) φυσικό προβιοτικό για ενίσχυση του γαστρεντερικού, το οποίο με τη σειρά του είναι η βάση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μιας και στον γαστρεντερικό και στην χλωρίδα του εντέρου παράγονται τα βακτήρια που αποτελούν τον δομικό λίθο παραγωγής των αντισωμάτων.
  4. Καθιέρωση καθημερινής ήπιας φυσικής άσκησης κατά προτίμηση κοντά σε καθαρό φυσικό περιβάλλον (δάσος). Το περπάτημα αποτελεί κατά κοινή ομολογία μια από τις πιο ολοκληρωμένες και διεθνώς αναγνωρισμένες φυσικές δραστηριότητες και επιδρά με πολλαπλούς ευεργετικούς τρόπους σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Η καθημερινή άσκηση συντελεί στην παραγωγή ορμονών που αυξάνουν την αισιοδοξία και την καλή διάθεση και παράλληλα τονώνουν το ανοσοποιητικό. Για κάποιους ανθρώπους επίσης η καθημερινή επαφή με την φύση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και σε πνευματικό επίπεδο, υπό την έννοια ότι μπορεί να διευρύνει το πεδίο ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας μας.
  5. Εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής στην ζωή μας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πρώτον, ότι θα προγραμματίζουμε τους αναγκαίους περιοδικούς ιατρικούς ελέγχους ειδικά από μια ηλικία και μετά (βάσει οικογενειακού και προσωπικού ιστορικού) με στόχο την πρόληψη πιθανών παθήσεων. Κατά γενική ομολογία οι βασικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος κάθε χρόνο είναι οι εξής: α) Καρδιολογικός έλεγχος β) Μεταβολικός έλεγχος γ) Αιματολογικός και ουρολογικός έλεγχος δ) Οφθαλμολογικός έλεγχος και ε) Οδοντιατρικός έλεγχος. Σε πλήρη συμφωνία με τις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής είναι χρήσιμο σε κάθε σπίτι να υπάρχουν συσκευές μέτρησης βασικών δεικτών καλής υγείας, όπως είναι η αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές σφίξεις, το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και σακχάρων στο αίμα.
  6. Καθημερινό μασάζ σε όλο το σώμα ή τουλάχιστον σε πάσχουσες ή χρονίως ευαίσθητες περιοχές. Η χειρομάλλαξη είναι δυστυχώς πολύ παρεξηγημένη και υποτιμημένη από τις δυτικές κοινωνίες και όμως η θεραπευτική της διάσταση είναι ένα από τα βασικότερα σημεία που οφείλουμε να προσέξουμε στην καθημερινότητά μας. Εφαρμόζοντας λίγα λεπτά καθημερινού μασάζ είτε με χρήση ειδικής συσκευής στο σπίτι είτε ακόμα καλύτερα με το να προσφέρουμε και να λαμβάνουμε μασάζ απευθείας από αγαπημένα πρόσωπα επιτυγχάνουμε καλή κυκλοφορία του αίματος, τόνωση του λεμφικού ιστού και βελτίωση της υγείας μας σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο.
  7. Πνευματικότητα, ενδοσκόπηση, αυτοεπίγνωση. Μπορεί για πολλούς οι λέξεις αυτές να έχουν μια κάπως μεταφυσική χροιά ωστόσο η πνευματική διάσταση της ζωής μας είναι πάρα πολύ σημαντική και δεν μπορεί να αγνοηθεί στο πλαίσιο της καθημερινής μας ρουτίνας και της πορείας μας προς μια βελτιούμενη ψυχοσωματική υγεία. Είναι απολύτως σημαντικό να προσπαθούμε με συνειδητότητα να εστιάζουμε στις πνευματικές πτυχές της ζωής, να δίνουμε σημασία στο βάθος και στην ουσία των στιγμών μας, να είμαστε παρόντες στο εδώ και τώρα περιορίζοντας τις διανοητικές και ψυχολογικού τύπου αποσπάσεις του Νου μας. Τέλος είναι μεγίστης σημασίας να βρίσκουμε το χρόνο έστω και λίγο κάθε μέρα για ενασχόληση με αγαπημένες δραστηριότητες που μας κινητοποιούν και μας εμπνέουν σε προσωπικό επίπεδο και να επιδιώκουμε συνειδητά να καθαρίζουμε εσωτερικά αποζητώντας την εσωτερική σιωπή και τη συνάντηση με τον βαθύτερο εαυτό μας και με τον Θεό.

Τηρώντας τις παραπάνω ρουτίνες είναι σίγουρο ότι θα κρατηθούμε μακριά από την νόσηση. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι η υγεία και όχι η νόσος. Η υιοθέτηση των συνηθειών που περιγράφηκαν και η προσήλωση στην τήρησή τους είναι σίγουρο ότι αποφέρει μεσομακροπρόθεσμη βελτίωση της ψυχοσωματικής μας υγείας.

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να βαδίζουμε υγιαίνοντες!

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr