ατομική ευθύνη
- Αυτοβελτίωση, Μαθήματα ζωής, Πνευματικότητα, Φιλοσοφία, Ψυχολογία

Η μοναδική δική μας ευθύνη

Συνήθως αναλώνουμε τις ζωές μας διαμαρτυρόμενοι για τα δεινά που μας προξένησαν ή μας προξενούν οι άλλοι, για τα δικά τους ατοπήματα, τις δικές τους αμαρτίες, τα δικά τους κακώς κείμενα, τις δικές τους ατέλειες. Τείνουμε επίσης να αποδεχόμαστε παθητικά τα “προβλήματα” και τις ψυχοσυναισθηματικές κακοτοπιές των άλλων ως δικά μας και γογγύζουμε τραβώντας μαζί με τους άλλους μέρος από τον δικό τους σταυρό. Η παθητική αυτή αποδοχή της τοξικότητας των άλλων, είτε πρόκειται για τους γονείς μας, τους συγγενείς μας, τον/την σύντροφο μας, τα παιδιά μας, τους συνεργάτες ή τους φίλους μας, είναι η αρχή ενός σπιράλ πνευματικού θανάτου. Απομακρυνόμαστε από την κατάσταση ενεργούς συνειδητότητας όταν αρνούμαστε την πραγματικότητα της αλήθειας της δικής μας ύπαρξης. Μερικές φορές το στρες, το οποίο είναι το αποτέλεσμα της αντίθεσης μεταξύ αυτού που βιώνουμε και αυτού που νομίζουμε ότι επιθυμούμε να βιώσουμε, λειτουργεί ως τροχοπέδη στο να αντιληφθούμε τα πράγματα ως αληθινά έχουν και όχι ως η πλανημένη και περιορισμένη φύση των πέντε αισθήσεών μας μας επιβάλλει. Μέσα στον πνευματικό μας λήθαργο και στην πνευματική απουσία από την υλική ζωή μας, αναλωνόμαστε σε υποκατάστατα και σε μια διηνεκή γκρίνια με βολές πάντα κατά των άλλων και των ευθυνών τις οποίες αυτοί έχουν απέναντί μας.

Επί της ουσίας όμως η μοναδική δική μας ευθύνη είναι να αναλαμβάνουμε σε κάθε περίσταση και σε κάθε στιγμή την ευθύνη της δικής μας ζωής και όχι των άλλων. Η μοναδική πραγματικά δική μας ευθύνη είναι να μην θρέφουμε το Εγώ μας, τους δικούς μας δαίμονες, τα δικά μας πάθη και να έχουμε πάντοτε ως φωτεινό οδηγό την συνειδητότητά μας. Πραγματική συνειδητότητα σημαίνει διεύρυνση της παρουσίας μας σε όλα τα μεταφυσικά σώματα και ικανότητα θέασης της μεγάλης εικόνας της ύπαρξής μας από την οπτική του δάσους και όχι του δέντρου.

Συνοψίζοντας, όλα ξεκινούν από τον καθένα μας ξεχωριστά και όλες οι απαντήσεις αλλά και τα όρια της ευθύνης μας περιορίζονται σε εμάς. Εντός αυτών των ορίων εξάλλου τοποθετούνται πρακτικά και όσα πραγματικά μπορούμε να ελέγξουμε στο διάβα της σύντομης υλικής μας επίγειας πορείας.

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr

Comments are closed.