Η ελληνική σημαία
- Θεολογία, Ιστορία, Πνευματικότητα, Φιλοσοφία

Η ελληνική σημαία

Η ελληνική σημαία

Κυματίζει περήφανη στα ελληνικά νησιά, δίπλα στο απέραντο γαλάζιο, αλλά και σε κάθε γωνιά της νησιωτικής και ηπειρωτικής ελληνικής γης. Αποτυπώνει τα χρώματα του ευλογημένου μας τόπου, το γαλάζιο και το λευκό. Κοσμεί τα σπίτια μας, τα σχολεία και τις παρελάσεις κατά τον εορτασμό των εθνικών επετείων. Επαίρεται και υποστέλλεται στις μονάδες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη την επικράτεια συνοδεία του εθνικού μας ύμνου. Ίσταται μεσίστια σε συνθήκες εθνικού πένθους. Αγέρωχη, σύμβολο αρχέγονο αλλά και πνευματικό. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, σε κάθε ελληνική ψυχή, αν ψάξει κανείς θα βρει την ελληνική σημαία.

Η σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες, καθώς και ως καντόνι (άνω προΐστιο μέρος) έναν λευκό Σταυρό μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Ο Σταυρός συμβολίζει την επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος, την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης, ήταν σύμβολο των Ελλήνων θαλασσοπόρων και συμβόλιζε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Η ιστορία της ελληνικής σημαίας

Η ιστορία της ελληνικής σημαίας είναι μακρόχρονη. Οι παραλλαγές της ελληνικής σημαίας είναι πολυάριθμες και αφορούν τόσο στην βυζαντινή όσο και στην μεταβυζαντινή περίοδο και στην περίοδο της επίσημης αναγνώρισης του πρώτου ελληνικού κράτους. Αναλυτική ιστορική ανασκόπηση και περιγραφή της ιστορικής εξέλιξης όλων των παραλλαγών της ελληνικής σημαίας ο αναγνώστης μπορεί να βρει στην ακόλουθη διεύθυνση:

https://www.wikiwand.com/el/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD

Οι παλιοί θυμούνται και οι νέοι μαθαίνουν

Ο εορτασμός των εθνικών μας επετείων και ειδικώς της επετείου της ελληνικής επανάστασης του 1821 και του ΟΧΙ του 1940 ήταν γεγονός εξόχως σημαντικό για τις προηγούμενες γενιές και ετύγχανε της δέσουσας τιμής και προσοχής από μικρούς και μεγάλους. Για τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου ήταν ιδιαίτερη τιμή και δέος να απαγγείλουν ένα ποίημα για τους αγωνιστές του ’21 και του ’40. Οι παπούδες και οι πατέρες μας γαλουχήθηκαν με αισθήματα ευγενούς πατριωτισμού και συμπόνιας για τους ανθρώπους οι οποίοι με την θυσία και το αίμα τους αντιστάθηκαν για να διασφαλίσουν την, έστω και σχετική, ελευθερία των απογόνων τους. Ασχέτως αν κάποιοι από αυτούς τους ίδιους πατέρες καπηλεύτηκαν των ιστορία και την καταγωγή τους και χρηματίστηκαν, διαβρώθηκαν και ψυχρώς εκτέλεσαν δολοφονικά σχέδια κατά της πατρίδας τους στα μετέπειτα χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στα δύσκολα υπήρξαν αγωνιστές. Και οι μετέπειτα γενιές έμαθαν για αυτούς και απότισαν φόρο τιμής στις θυσίες τους. Στις θυσίες του αγνώστου στρατιώτη.

Χαρακτηριστικό του κλίματος παλαιότερων δεκαετιών είναι το ακόλουθο άρθρο, το οποίο περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το τότε και το τώρα του ΟΧΙ του 1940:

Μια σημαία στα σκουπίδια

Γνωστός πολιτικός δήλωσε προ ετών μετά από πολεμική συμπλοκή της Ελλάδας με γειτονική χώρα και αφού μια ελληνική σημαία είχε απομακρυνθεί από νησίδα της ελληνικής επικράτειας ότι “η σημαία είναι ένα κομμάτι πανί και και θα πούμε ότι σκίστηκε και την παρέσυρε ο αέρας”. Ορμώμενοι από το ακόλουθο άρθρο καταλήγουμε στην βαθιά θλιβερή διαπίστωση ότι η βαρύτητα της ελληνικής σημαίας και των συμβόλων τα οποία αυτή φέρει δεν αναγνωρίζεται από ένα μεγάλο μέρος του ίδιου του ελληνικού πληθυσμού.

Φανταστείτε την θλίψη και την οργή ενός ανθρώπου ο οποίος έζησε τα γεγονότα του 1940 και είναι ακόμα αν ζωή, όταν αντικρύσει μια ελληνική σημαία “κακοποιημένη”, ποδοπατημένη, σχισμένη και πεταμένη στα σκουπίδια.

Η αποκαθήλωση των συμβόλων

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας συντονισμένης δόλιας προσπάθειας υποβάθμισης και τελικώς αποκαθήλωσης των ιερών μας συμβόλων, όπως είναι το σύμβολο του σταυρού και της ελληνικής σημαίας. Δηλώσεις απομυθοποίησης της ιερότητας της ελληνικής σημαίας “καλλιτεχνών” οι οποίοι έχουν μεγάλη απήχηση και επίδραση σε ευρύ νεανικό κοινό, περιορισμός των παρελάσεων τις ημέρες των εθνικών εορτών με την πρόφαση των υγιεινομικών περιορισμών και της προστασίας της δημόσιας υγείας και αποκαθήλωση θρησκευτικών εικόνων και της ελληνικής σημαίας από τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλους δημόσιους φορείς και οργανισμούς. Όλο και περισσότερα δημόσια και σημαίνοντα πρόσωπα εμφανίζονται να κάνουν δηλώσεις οι οποίες άμεσα ή εμμέσως υποβαθμίζουν την βαρύτητα των συμβολισμών της σημαίας και σε κάποιες πιο ακραίες περιπτώσεις υβρίζουν ευθέως το εθνικό μας σύμβολο.

Όλα αυτά είναι μερικά δείγματα δράσεων, οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια ενός ακήρυχτου πολέμου, ο οποίος μαίνεται εδώ και χρόνια κατά της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων και αφορά στην ελληνική γλώσσα, στην ιστορία, στην φιλοσοφία και στο συνολικότερο αξιακό σύστημα και στην πνευματικότητα των Ελλήνων. Ο λόγος για τον οποίο μαίνεται ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος είναι ότι οι Έλληνες ανέκαθεν ήταν ανεπιθύμητοι και θεωρούνταν επικίνδυνοι. Επικίνδυνοι διότι μέσω της ελληνικής γραμματείας, του πνευματικού πολιτισμού, του φιλότιμου και της ανδρείας των Ελλήνων και των Ελληνίδων, ο κόσμος πάντα διασωζόταν διαχρονικά από τους κατακτητές και τους σκοταδιστές. Η ιστορία του ελληνικού έθνους βρίθει από παραδείγματα προάσπισης των οικουμενικών αξιών και της πνευματικής ακεραιότητας των λαών με αιχμή του δόρατος την πνευματική και πολεμική/υλική αντίσταση των Ελλήνων. Πάντα εμείς “πέφταμε” πρώτοι για να υπερασπιστούμε εμάς αλλά χωρίς να το γνωρίζουμε ίσως για να υπερασπιστούμε και κάθε άνθρωπο και το δικαίωμά του για ελεύθερη συνείδηση, ελεύθερη έκφραση και πνευματική αυτονομία. Αυτός ο αλλόκοτος και αντιφατικός λαός, ο εξίσου πεισματάρης, ατίθασος όσο και φιλότιμος και πολυμήχανος ήταν πάντα εμπόδιο στα σχέδια ισοπεδοποίησης, ομοιομορφοποίησης και οριστικής πνευματικής υποδούλωσης των λαών. Γιαυτό και πρέπει με μια συντονισμένη εκ θεμελίων πλέον επίθεση σε σύμβολα, σε αξίες και σε συνειδήσεις να εξοντωθεί ο Έλληνας μια και καλή εκ των έσω, με οριστική διάλυση των ριζών του οι οποίες των κρατούν ζωντανό και τον ανασταίνουν κάθε φορά από τις στάχτες του.

Η αφύπνιση των συνειδήσεων

Η σημαία είναι σύμβολο ιερό. Είναι σύμβολο ιερό τόσο για τους Έλληνες όσο και για κάθε αυτόνομο λαό επί γης. Μην ξεχνούμε όμως ότι πάνω από τα όρια της εθνικής πατρίδας βρίσκεται η πνευματική πατρίδα της Αλήθειας και της ελευθερίας. Και η πνευματική πατρίδα αφορά όλους τους ανθρώπους. Η ελληνική σημαία λοιπόν οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες σημαίες του κόσμου. Είναι από τις λίγες σημαίες, αν όχι μοναδική, οι οποίες υπερβαίνουν τα εθνικά όρια και διαμέσου των συμβόλων παρουσιάζουν στον γήινο άνθρωπο μια άλλη, πιο πνευματική όψη της ζωής.

Η ελληνική σημαία συγκεραίνει δύο άκρως βαρύνουσας σημασίας σύμβολα. Από τη μια τον σταυρό. Ο σταυρός ταιριάζει πολύ στην ελληνική σημαία. Και ξέρετε γιατί; Διότι όπως και η ελληνική σημαία, έτσι και ο σταυρός υπερβαίνει τα στενά σύνορα της συμβατικής λογικής και του δογματισμού και ανάγεται σε σύμβολο πανανθρώπινο και οικουμενικό. Μπορεί η “καταγωγή” του σταυρού να είναι κατά κύριο λόγο από την χριστιανική θρησκεία, όμως αναφέρεται σε όλους τους ανθρώπους. Ο σταυρός ήταν αρχικώς σύμβολο της ύλης. Με την επίγεια παρουσία του Χριστού ο σταυρός μετουσιώθηκε σε σύμβολο ανάμνησης της σταύρωσης Εκείνου ο οποίος νίκησε τον κόσμο. Είναι ένα σύμβολο της σταύρωσης Εκείνου ο οποίος ήρθε για να προσφέρει οικειοθελώς το αίμα του ως λύτρο αντί πολλών. Ένα σύμβολο υπέρβασης του Θανάτου δια της Αναστάσεως και μετάβασης από το σώμα φυλακή στις αυλές του Παραδείσου. Ο Χριστός ήρθε και αγκάλιασε κάθε ανθρώπινο πλάσμα και του έδειξε τον “άλλο δρόμο”, έξω και πέρα από τον ανθρώπινο πόνο, δηλαδή την “οδό της όντως ζωής“. Έτσι το σύμβολο της επίγειας παρουσίας του το οποίο θρησκοποιήθηκε και δογματοποιήθηκε δεν αφορά μόνο τη θρησκεία αλλά κυρίως την πίστη σε Αυτόν που μας έδειξε τον δρόμο της Αλήθειας και της Σωτηρίας. Από την άλλη η ελληνική σημαία ενσωματώνει, μέσα από τις εννέα γαλάζιες και λευκές ρίγες της, τον συμβολισμό της ιαχής της ελληνικής επανάστασης “Ε-λευ-θε-ρί-α ή θά-να-τος”. Ο ελληνικός εθνικός ύμνος, ο μεγαλύτερος σε έκταση ύμνος παγκοσμίως (το συνολικό ποίημα του Διονυσίου Σολωμού), αποτυπώνει την ιερότερη αξία της ανθρώπινης φύσης, την ελευθερία. Και το ελληνικό έθνος ανέκαθεν στην γνωστή ελληνική ιστορία υπήρξε στην πρώτη γραμμή της αντίστασης απέναντι σε κάθε κακόβουλη ενέργεια καταστρατήγησης της ελευθερίας του ανθρώπου. Πώς λοιπόν να μην συγκινηθεί κανείς από τον συνδυασμό των δύο ιερών συμβόλων, του σταυρού και της ελευθερίας πάνω στην ελληνική σημαία. Ένα “κομμάτι πανί”, το οποίο όμως φέρει πάνω του τόση ενέργεια και πνευματική δύναμη. Ας λάβουμε υπ’όψιν και τον συνειρμό ότι τα δύο σύμβολα τα οποία αποτυπώνονται πάνω στην ελληνική σημαία είναι αλληλένδετα. Διότι πνευματική ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το σταυρό. Ο σταυρός είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη της ελευθερίας. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αυτό το διττό μήνυμα, του σταυρού και της ελευθερίας συνδυάζεται με τα χρώματα της πατρίδας μας, δηλαδή το γαλάζιο της θάλασσας και το λευκό της καθαρότητας και της αγνότητας της ψυχής των Ελλήνων.

Είναι εξέχουσας σημασίας λοιπόν και επιβεβλημένη η πνευματική μας αφύπνιση δια μέσου των συμβόλων της σημαίας μας καθώς και η διάδοση των μηνυμάτων των συμβόλων αυτών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και σε όλους τους ανθρώπους, σε όλα μας τα πνευματικά “αδέλφια”.

Η σημαία των Ελλήνων

Έλληνες,

Όσοι γεννηθήκαμε και πολιτογραφηθήκαμε Έλληνες και προσπαντώς όσοι νιώθουμε Έλληνες και μετέχουμε ελληνικής παιδείας.

Ας κρατήσουμε μέσα μας την ελληνική σημαία και ας κοσμήσουμε την ψυχή μας με τις αθάνατες αξίες του ελληνικού πνεύματος. Ας κρατήσουμε μέσα μας άσβεστη αυτή την ιερή φλόγα και ας ποθήσουμε με όλη μας την πνευματική δύναμη τον επαναπατρισμό μας στην Ουράνια πατρίδα.

Κλείνουμε με δυο παλιά αγαπημένα μελοποιημένα ποιήματα τα οποία μας προσφέρουν έναν συγκινητικό στοχασμό πάνω στην ιερότητα των συμβόλων της ελληνικής σημαίας.

Πρώτο ποίημα

Την ελληνική σημαία, μάνα που την αγαπώ, στο εχθρό δεν την αφήνω, προτιμώ να σκοτωθώ.

Η ελληνική σημαία είναι πράγμα ιερό, έχει του ουρανού το χρώμα και στη μέση τον σταυρό.

Δεύτερο ποίημα

Μέσα μας βαθιά για σένα μια λαχτάρα πάντα ζει, την πατρίδα συμβολίζεις και τη λευτεριά μαζί.

Γαλανόλευκη η θωριά σου και φαντάζεις μες στο νου σαν το κύμα, σαν το γέλιο του πελάου και τ’ ουρανού.(x2)

Της τιμής και της ανδρείας την αστείρευτη πηγή του λευκού σταυρού σου η χάρη δυναμώνει κι ευλογεί.

Κι όσοι χάνονται για σένα σπώντας σίδερα βαριά ξεψυχούν και τραγουδούνε «χαίρε ω χαίρ’ ελευθεριά». (x2)

Πηγές

https://www.wikiwand.com/el/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82

https://www.wikiwand.com/el/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr