Η δια των παθών πορεία προς την Ανάσταση
- Εσχατολογία και μεταθανάτια πορεία, Θεολογία, Μουσικοχορευτική ελληνική παράδοση, Πνευματικότητα, Τέχνη

Η δια των παθών πορεία προς την Ανάσταση

Έχει ειπωθεί ότι η πορεία της ψυχής προς τον Παράδεισο περνά αναγκαστικά μέσα από την κόλαση.

Ακούγοντας ένα ιερό για τους Ηπειρώτες βαρύ πωγωνίσιο γνωρίζει κανείς με όλο του το είναι, χωρίς καν να προφτάσει να το αναλύσει στο μυαλό του, ότι αυτό το οργανικό τραγούδι μιλά για κάτι πολύ περισσότερο από επίγεια ανθρώπινα συναισθήματα. Είναι μια εμπειρία μεταμορφωτική και μετουσιωτική, φτάνει να έχεις το ψυχοπνευματικό υπόστρωμα για να αναγνωρίσεις αυτή τη διακριτική πτυχή της ιδιαίτερης τελετουργικής μουσικής της Ηπείρου. Μια λαμπρή έκφανση αυτής της ιερουργικής πτυχής της ηπειρώτικης μουσικής είναι και το μοιρολόι, αυτό που μιλά για την μοίρα, για τη ζωή και για το θάνατο.

Κυριακή των Βαΐων σήμερα, συμβατικός χρόνος 2023 μ.Χ. και αποτολμώ την νοερή αυτή ανάβαση προς χώρους ανέγγιχτους και ιερούς, φορώντας το ένδυμα της ιερουργίας της ηπειρώτικης μουσικής μέσα από ένα βαρύ πωγωνίσιο.

Ελπίζω κρυφά να καταφέρω να μετουσιώσω την επίγεια ανθρώπινη τέχνη αυτού του ιερουργικού νοητικού ενδύματος σε ένα άλλο λαμπρό ένδυμα ψυχής και πνεύματος και να μπορέσω έτσι, με ανείπωτη συντριβή αλλά και χαρά, να εισέλθω στον ιερό Νυμφώνα του επουράνιου Πατέρα.

Σωτήρα μου, βλέπω στολισμένο το σπίτι του γάμου, αλλά δεν έχω τα κατάλληλα ρούχα για να μπω μέσα. Κάνε λαμπερή τη στολή της ψυχής μου. Εσύ που δίνεις το Φως, και σώσε με!


Πατέρα μου επίγειε και Ηπειρώτη, αφιερωμένο σε σένα, να το ακούς εκεί όπου βρίσκεσαι…

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr