εκείινον η ζωή ευφραίνει όστις εγείρεται ενωρίς
- Αυτοβελτίωση, Ιατρική και γενετική, Μαθήματα ζωής, Συνειδητή άσκηση, Υγεία, Ψυχολογία

Εκείνον η ζωή ευφραίνει, όστις εγείρεται ενωρίς

Ο παππούς μου φοίτησε μέχρι την τέταρτη τάξη του δημοτικού. Έλεγε μάλιστα ότι παρακολούθησε τιην τρίτη και την τετάρτη τάξη από δύο φορές για να… τα μάθει καλά. Θεωρείται επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής του (γεννήθηκε το 1909) να έχεις καταφέρει να τελειώσεις το δημοτικό, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των σύγχρονών του ήταν πλήρως αναλφάβητοι. Μέσα όμως από την γενική αγραμματοσύνη της εποχής αναδύονταν συχνά γνώσεις και αξίες πανανθρώπινες και η ουσία μιας σοφίας άλλου επιπέδου και άλλης ποιότητας. Ένα από τα πολλά πράγματα που μνημόνευε ο παππούς μου ήταν ένα ποίημα που είχε μάθει στο δημοτικό. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να συγκρατήσω και να καταγράψω ολόκληρο το ποίημα. Ωστόσο μου έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη ένας στίχος του ποιήματος ο οποίος λέει ότι: “Εκείνον η ζωή ευφραίνει, όστις εγείρεται ενωρίς”.

Δεν θα μπορέσει ποτέ κανείς να αντιληφθεί τη σημασία του στίχου αυτού στη ζωή του ανθρώπου, αν δεν κάνει πράξη τον στίχο αυτόν στην καθημερινότητά του. Επιχειρώντας να αλλάξουμε το καθημερινό πρόγραμμα ύπνου και πρωινής έγερσης συνειδητοποιούμε ότι η πρωινή έγερση είναι όντως βαθιά ευεργετική για το νευρικό μας σύστημα, για την ψυχολογία μας αλλά και για μια σειρά από σωματικές λειτουργίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε καν. Η ιατρική και η βιολογία αποφαίνονται ανεπιφυλάκτως ότι όντως η πρωινή έγερση και η εφαρμογή της ακολουθίας του κιρκάδιου κύκλου στην ζωή μας είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Θα είναι ίσως δύσκολο στην αρχή να γίνει πράξη, ειδικώς για αυτούς οι οποίοι έχουν ακανόνιστο κύκλο ύπνου ή αυτούς των οποίων οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τους αναγκάζουν να εργάζονται σε νυχτερινά ωράρια. Στο μέτρο του εφικτού όμως, ας κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια αλλαγής του ωραρίου μας και την επόμενη φορά ας πάμε νωρίτερα για ύπνο. Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε έναν ποιοτικό φυσικό ύπνο είναι πολύ απλώς το να υιοθετήσουμε ένα πρόγραμμα φυσικής άσκησης στη διάρκεια της ημέρας. Όλα μας τα προβλήματα στην σύγχρονη ζωή των μεγαλουπόλεων έχουν προκύψει επειδή απομακρυνθήκαμε από τον φυσικό τρόπο ζωής. Μέρος του φυσικού τρόπου ζωής είναι και η καθημερινή σωματική άσκηση και το περπάτημα, τα οποία με τη σειρά τους έχουν ως συνέπεια έναν φυσικό και έγκαιρο ύπνο νωρίς το βράδυ.

Ιδανικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να κοιμώμαστε είναι το διάστημα 22:00-23:00 και σε καμμία περίπτωση αργότερα από τα μεσάνυχτα. Πέφτοντας για ύπνο στις 22:00 και έχοντας κοιμηθεί το αργότερο μέχρι τις 23:00, μπορούμε με άνεση να ξυπνούμε στις 6:00-6:30 κάθε πρωί. Και τι καλύτερο ως αρχή της ημέρας από έναν πρωινό περίπατο κοντά σε φυσικό τοπίο (βουνό ή θάλασσα). Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε ειδικά θέματα υγείας που μας αποτρέπουν από το να έχουμε έναν καλό ύπνο, όπως για παράδειγμα σκολίωση ρινικού διαφράγματος ή υπνική άπνοια, θα πρέπει να το εξετάσουμε με ειδικό γιατρό και να εφαρμόσουμε τη διαδικασία μελέτης ύπνου. Παράλληλα η βελτίωση της διατροφής, το να τρώμε νωρίς και ελαφρά και να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο λίγο πριν κοιμηθούμε, θα βοηθήσει να έχουμε έναν πιο ευχάριστο ύπνο.

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε σημαντικά τη ζωή μας και τη συνολική μας διάθεση απέναντι στον εαυτό μας και στα πράγματα, ας κάνουμε μια φιλότιμη και συνειδητή προσπάθεια να εφαρμόσουμε το ρητό “Εκείνον η ζωή ευφραίνει όστις εγείρεται ενωρίς”.

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr