- Συνειδητή άσκηση, Υγεία

Γεννηθήκαμε δρομείς

Ο λόγος που έγραψα τα άρθρα που συγκροτούν αυτό το βιβλίο είναι ότι όσο περισσότερο κατανοούσα τη σημασία του τρεξίματος για τη σωματική και ψυχική μου υπόσταση τόσο περισσότερο το αγαπούσα. Όταν πριν από τριάντα χρόνια έμαθα ότι έπασχα από σακχαρώδη διαβήτη και μου συστήθηκε από συναδέλφους φαρμακευτική αγωγή έθεσα αμέσως το σώμα μου σε συναγερμό και ξύπνησε μέσα μου ο δρομέας. Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει φάρμακα και δεν πάσχω από τις μακροχρόνιες συνέπειες του σακχαρώδη διαβήτη, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφροπάθεια ή η στεφανιαία νόσος.

Η αναχαίτηση των επιπλοκών που οφείλονται σε μικροαγγειοπάθεια οφείλεται στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του τρεξίματος αντοχής στα τοιχώματα των αγγείων, η οποία εμποδίζει τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών και κατ’ επέκταση στένωσης.

Είναι γνωστό ότι για να εναποτεθεί πλάκα στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων αυτό πρέπει να πάσχει, δηλαδή να φλεγμαίνει από διάφορους λόγους, όπως είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, οι οξειδωτικές ρίζες και οι διάφορες τοξίνες του περιβάλλοντος.

Ο μαραθώνιος και το τρέξιμο μεγάλης διάρκειας είναι μια διαδικασία πειραματισμού των ορίων της αντοχής των οργάνων και των συστημάτων, τα οποία λειτουργούν στην οριακή περιοχή της ανθεκτικότητάς τους. Η καρδιά, οι μύες, το νευρο-ορμονικό σύστημα, ο μεταβολισμός, τα σπλάχνα και γενικά μια μεγάλη ποικιλία παραμέτρων του σώματος λειτουργούν σε δυσμενείς συνθήκες. Οι μύες, λόγω των αυξημένων αναγκών τους «κλέβουν» αίμα από τα σπλάχνα, τα οποία υποχρεώνονται να λειτουργούν με την ελάχιστη παροχή αίματος. Έτσι το σώμα «διαβάζει» πόσο μπορεί να ελαττώσει την παροχή αίματος στα σπλάχνα, χωρίς αυτά να υποστούν βλάβη στη λειτουργία τους. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνει να επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες μειωμένης παροχής αίματος, όπως σε μια οξεία απώλεια αίματος που μπορεί να συμβεί σε τραυματισμό ή γαστρορραγία. Αυτές οι προσαρμογές, σε συνθήκες αγώνα ή προπόνησης μάς σκληραγωγούν.

Η σπουδή της σάρκας στον ρυθμό του πόνου και της ταλαιπωρίας, οι μεταβολικές, ορμονικές, μυϊκές καρδιοκυκλοφορικές προσαρμογές, η τεράστια διακίνηση υγρών και ηλεκτρολυτών στα διαμερίσματα του σώματος, αυτό το άδειασμα και γέμισμα από υγρά, θρεπτικές ουσίες και ενέργεια αποτελούν μια ζωοφόρο και ζωογόνο αλυσίδα καλής επιρροής που κάθε φορά μας εφοδιάζει με περισσότερη ενέργεια και εκφράζει αυτό για το οποίο είμαστε πλασμένοι. Με λίγα λόγια, κάνουμε έκφραση γονιδίων. Έτσι οι μύες μας και ο εγκέφαλός μας ικανοποιούνται βαθύτατα, επειδή συμμορφωνόμαστε με τη φύση μας και αποκαλύπτουμε τα μαγικά μυστικά που κρύβουν τα κύτταρά μας.

Η αίσθηση του εύρους της κίνησης του διασκελισμού, της ισορροπίας και της αρμονικής μετάθεσης των μελών και του σώματός μας στον χώρο μάς διδάσκει τη «διάλεκτο» του σώματος, αφού αποκρυπτογραφούμε ικανότητες και έναν άλλο εαυτό που μέχρι τότε δεν είχαμε φανταστεί. Ανακαλύπτουμε ότι τα όριά μας είναι άγνωστα και μεταθετά και η ζωή μας δυναμική και ρέουσα.

Ολοένα και περισσότερο, υπογείως και σιωπηρά, διαποτιζόμαστε από τον σφυγμό και την αρμονία του διασκελισμού, αυτό το χαρμάνι, πόνου, κόπωσης, συντριβής, λαχτάρας, ζωτικότητας και χαράς που αντανακλώνται στο χαμόγελο του τερματισμού. Στο βλέμμα των δρομέων που συντρίβονται θα δει κανείς την αιματηρή προσπάθεια και την αρετή που καλλιεργείται μέσα από την ηθική της κόπωσης και του αγώνα. Αυτό το απλό, βασανιστικό ιδροκόπημα είναι μια τελετουργία που επενεργεί στον ψυχισμό μας και αποκτά μέσα μας διαστάσεις βάθους, ύφους και ήθους και μας εξυψώνει σε ανώτερα επίπεδα αξιοπρέπειας διαμορφώνοντας τον άνθρωπο Έλληνα αγωνιστή.

Τέλος, να τονίσω ότι μπορεί το τρέξιμο να είναι η αόρατη αορτή που αιμοδοτεί τη ζωή μας αλλά παράλληλα πρέπει να κινητοποιούμε το δυναμικό του εγκεφάλου μας, ένα πεδίο στο οποίο έχουμε πάρα πολλά να ανακαλύψουμε.

Δρόσος Βενετούλης
Πνευμονολόγος, τ. Δ/ντής ΜΕΘ Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά.

Το βιβλίο του Δρόσου Βενετούλη Γεννηθήκαμε δρομείς κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος με την ευγενική χορηγία της εφημερίδας «Το ΦΩΣ των σπορ» (σελ.: 280, τιμή: €15,00).

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Πνευμονολογία – Φυματιολογία και μετέπειτα στην Εντατικολογία. Ασχολείται ενεργά με το τρέξιμο αντοχής, συμμετέχοντας σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων από το 1987. Διετέλεσε διευθυντής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Τζάνειου» Νοσοκομείου Πειραιά. Σε ερευνητικό επίπεδο ασχολήθηκε με την επίδραση της ρύπανσης στα παιδιά. Διοργάνωσε ομιλίες με θέματα τα οποία σχετίζονται με το τρέξιμο, την άθληση, την υγεία και την καταδυτική ιατρική και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην εφημερίδα «ΦΩΣ των Σπορ», διατηρώντας στήλη για το τρέξιμο και την υγεία.

Πηγή

https://www.ert.gr/athlitismos/gennithikame-dromeis-grafei-o-drosos-venetoylis/

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr