Βαρνάβας Γιάγκου
- Θεολογία, Πνευματικότητα, Πρόσωπα

Βαρνάβας Γιάγκου

Βιογραφικό Βαρνάβα Γιάγκου

Ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1965. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος των σχολών Φιλοσοφικής και Θεολογικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διακονεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Λαοδηγήτριας, όπου αναπτύσσει ιδιαίτερη ποιμαντική δράση με επίκεντρο τους νέους και τους φοιτητές. Είναι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Πράος, ταπεινός, στωικός, με πειθαρχημένο πνεύμα αλλά και με λόγο καρδιακό. Η παρουσία του και ο λόγος του μιλάει στην καρδιά σου.

Ομιλίες Βαρνάβα Γιάγκου

Μερικές “ζωντανές” ηχογραφήσεις ομιλιών του πατρός Βαρνάβα Γιάγκου βρίσκονται διαθέσιμες από την ιστοσελίδα της Παναγίας της Λαοδηγήτριας: https://laodhghtria.blogspot.com

Δύο χαρακτηριστικές ζωντανές συνεντεύξεις παρατίθενται παρακάτω.

Περί κρυμμένου θυμού

Η χαρά του έρωτα

Συγγραφικό έργο Βαρνάβα Γιάγκου

Ο πατήρ Βαρνάβας Γιάγκου έχει συγγράψει πλήθος πνευματικών κειμένων άξιων λόγου. Τα σημαντικότερα εξ’αυτών που έχουν εκδοθεί ως βιβλία είναι τα εξής:

  1. Μακαρισμοί. Η απάντηση στον κόσμο
  2. Αμαρτωλών Εκκλησία
  3. Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα (συλλογικό έργο)
  4. Εσωστρέφεια (συλλογικό έργο)

Παναγία η Λαοδηγήτρια

Στις Οκτωβρίου του 1802 εγκαινιάσθηκε ο Ναός της Θεοτόκου, επονομαζομένης Λαγουδιανής της ΜεγαλουπόλεωςΘεσσαλονίκης. Κτήτωρ ήταν ο Κυρ Χρήστος Γεωργίου επονομαζόμενος Μενεξές ,εκ της Επαρχίας του Αγίου Φαναρίου(Αγράφων Θεσσαλίας) και εκ χωρίου Μεγάλα Βρανιανά ,είς μνημόσυνο γονέων του.Ο ναός που υπήρξε κατά την βυζαντινή περίοδο “καθολικό” γυναικείου μοναστηριού πήρε το ονομά του απο τον κτήτορά του Λαγουδιάτο που έζησε το 14ο αιώνα,λίγο αργότερα που οι μοναχοί Βλατάδες ίδρυσαν την ομώνυμη μονή της οποίας η Παναγία Λαγουδιανή υπήρξε “μετόχι”.Η παράδοση θέλει την Παναγία Λαγουδιανή να παίρνει το όνομά της απο ένα λαγό που κρύφτηκε σε μια τρύπα για να σωθεί απο κυνηγό,και έγινε η αιτία να βρεθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ογλαίτισας ή Τριχερούσας.Στον ίδιο τότε χώρο κτίστηκε ο ναός της Παναγίας. Στην διάρκεια της τουρκοκρατίας ονομαζόταν “μοναστήρι των λαγών”.Ο ναός ονομαζόταν επίσης Λαοδηγήτρια μάλλον απο μία φράση του Μητροπολίτη Ευσταθίου που μνημονεύει τον 12ο αιώνα “η πάναγνος Θεομήτωρ η παρ’ημίν του οδηγείν επώνυμος”. Η Οδηγήτρια θεωρήθηκε ως η γυναίκα προστάτης της πόλης της Θεσσαλονίκης μαζί με τον ‘Αγιο Δημήτριο.

Πηγές

https://laodhghtria.blogspot.com

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr