Αν όχι τώρα πότε
- Αποφθέγματα, Αυτοβελτίωση, Πνευματικότητα, Φιλοσοφία

Αν όχι τώρα, πότε;

Ο μεγάλος πνευματικός δάσκαλος Eckart Tolle αναφέρεται στο σύνολο των ομιλιών και των κειμένων του στο Τώρα. Η έννοια του τώρα κατά τον Tolle δεν σχετίζεται με αυτό που ο πολύς κόσμος αντιλαμβάνεται ως την παρούσα στιγμή η οποία “περνά και χάνεται” ως ένα απειροελάχιστο τμήμα του άπιαστου παρόντος. Οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλούμε κατά κύριο λόγο την ζωή μας ταλαντευόμενοι μεταξύ του αναπολούμενου παρελθόντος και του προσδοκώμενου μέλλοντος. Ο χρόνος όμως, τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον είναι νοητικά σκευάσματα του ανθρώπινου Νου και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Κατά τον Tolle η μόνη πραγματική παρουσία εκφράζεται δια μέσου του Αιώνιου, Άχρονου Τώρα, της παρούσας στιγμής στην οποία, όπως λέει και η θρησκευτική χριστιανική ψαλμωδία, παρουσιάζεται Ζωή ατελεύτητος.

Οι δύο όψεις της πραγματικότητας

Ο Tolle μας απευθύνει ευθέως το ερώτημα “Αν όχι τώρα, πότε;” και με αυτό ταράζει συθέμελα την αντίληψή μας για τα πράγματα. Το ερώτημα του Tolle κατά την άποψή μου είναι διττό, αναφέρεται δηλαδή σε δύο όψεις της πραγματικότητας όπως την αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος.

Από τη μια πλευρά υπάρχει η όψη της πραγματικότητας υπό το πρίσμα του υλικού και ενεργειακού πεδίου και του “βαρέος” ανθρωπίνου σώματος με τους εγγενείς περιορισμούς που αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν. Στην όψη αυτή το ερώτημα “αν όχι τώρα, πότε;” έχει πολλαπλές εφαρμογές στην ανθρώπινη υλική γήινη καθημερινότητα. Μας υπενθυμίζει την φθαρτότητα του ανθρώπινου σώματος και της ανθρώπινης φύσης, την μεταβλητότητα των φαινομένων και τους περιορισμούς των πέντε ανθρωπίνων αισθήσεων και μας προσκαλεί διακριτικά να μην αναβάλλουμε, να μην ραθυμούμε, να μην επαναπαυόμαστε, να μην σταματούμε να αγωνιζόμαστε, να μην ξεχνούμε την ιερότητα της παρούσας στιγμής έστω εντός της φυλακής του σώματος και του Νου μας.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η όψη της πραγματικότητας υπό ένα πρίσμα του “ελαφρού” πνεύματος, μιας πραγματικότητας καθαρά πνευματικής, ανόθευτης από ύλη, ενέργεια, ασυνείδητα, συνειδητά, άλογα, θυμικά, παράλογα, άνοα και συναισθηματικά στοιχεία. Η πλευρά αυτή είναι σαφώς πολύ πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη και αντιλήψιμη ωστόσο η αλάνθαστη διαίσθηση ενός στοιχειωδώς συνειδητού ανθρώπου τον οδηγεί στην ξεκάθαρη διαισθητικά (αλλά καθόλου ξεκάθαρη με την ανθρώπινη λογική) επιβεβαίωση ότι η καθαρά πνευματική αυτή όψη της πραγματικότητας υπάρχει. Το καθαρό πνεύμα μέσα μας λαχταρά και προσμένει την λύτρωσή του από τα δεσμά του σώματος και του Νου, ζητά να απεκδυθεί των πολυεπίπεδων περιορισμών που του έχουν επιβληθεί και να ενωθεί για πάντα με τον προαιώνιο Πατέρα, αυτόν εκ του οποίου πορεύεται το Φως το Αληθινό, το πνεύμα το επουράνιο.

Στοχασμοί

Στοχαζόμενοι πάνω στο κεντρικό ερώτημα του Eckhart Tolle, την επόμενη φορά που θα χτυπήσει την πόρτα μας η αμφιβολία της ραθυμίας και της αναβολής, ας αναλογιστούμε τα ακόλουθα:

  1. Τώρα είναι η ώρα να βγεις έξω και να ακούσεις τα πουλιά να κελαηδούν, την φύση να εορτάζει και τον ήλιο να ακτινοβολεί την ζωογόνο ενέργειά του στο σώμα σου, διότι αύριο μπορεί τα νέφη του ουρανού να σε εμποδίσουν να αντιληφθείς τι υπάρχει έξω από αυτά.
  2. Τώρα είναι η ώρα να πεις ένα συγγνώμη και ένα “συν+χώρεσέ με, σε παρακαλώ” στον διπλανό σου, να εκφράσεις την αγάπη σου με λόγια και με έργα στην γυναίκα σου, στο παιδί σου, στους γονείς σου, διότι αύριο μπορεί να έχουν φύγει αυτοί ή εσύ από την επίγεια ζωή και να μην έχεις προλάβει να τους πεις πόσο τους αγαπάς και πόσο ανάγκη τους έχεις στη ζωή σου.
  3. Τώρα είναι η ώρα να συμφιλιωθείς με την φύση και με το περιβάλλον και να συναισθανθείς ότι είστε ένα, ότι είσαι οργανικό μέρος του όλου, ότι είσαι τμήμα μιας συμπαντικής συνύπαρξης. Να θυμηθείς ότι υπάρχω σημαίνει υφίσταμαι υπό της αρχής, υπό του άρχοντος. Το αν ο άρχων του κόσμου τούτου είναι το καθαρό προ-αιώνιο Πνεύμα ή ένας έκπτωτος άγγελος, αυτό είναι μια δύσκολη και σκοτεινή ιστορία αλλά δεν είναι της παρούσης να το αναλύσουμε. Θυμήσου μόνο ότι δεν μπορείς να υπάρξεις μονήρης και με έπαρση αλαζονική εκτός των πλαισίων του φυσκού περιβάλλοντος. Η έπαρσή σου αυτή θα σε τιμωρήσει και θα σε οδηγήσει σε μια κόλαση επί γης.
  4. Τώρα είναι η ώρα να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, αντιλαμβανόμενος ότι τα ασυνείδητα και υποσυνείδητα και τα άλογα δεν οδηγούν τελικά πουθενά, είναι όμως μέρος της φύσης σου σε αυτή εδώ την γη και αν δεν εκφραστούν, αν δεν κοινωνηθούν με τον συνάνθρωπο και συνεπώς αν δεν κατευναστούν και ελεγχθούν σε ένα βαθμό είναι καταδικασμένα να σε καταδιώκουν μέχρι να πεθάνεις αλλά και ακόμα παραπέρα. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να κλάψεις και να αφήσεις την ψυχή σου να πονέσει και να ξεσπάσει, τώρα είναι η ώρα να γελάσεις δυνατά και τρανταχτά με το είναι σου ολάκερο, τώρα είναι η ώρα να χορέψεις για την ζωή και για τον θάνατο. Τώρα είναι η ώρα να πενθήσεις για την κατάντια σου και ταυτόχρονα να θαυμάσεις το κρυμμένο μεγαλείο σου που ποθεί να βγει στον ορίζοντα και να ενωθεί με το φως το αληθινό.
  5. Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσεις αυτά που σκέφτεσαι, προσμένεις και ποθείς, αυτά που βαθιά μέσα στην ψυχή σου είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκονται σε σύμπλευση με τις βαθύτερες κλίσεις, τα ταλέντα και τις επιθυμίες σου. Τώρα είναι η ώρα να αφήσεις την δύναμη της τέχνης και της δημιουργίας να σε κατακλύσει και να παράξεις έργο ουσιαστικό, έργο ολοκλήρωσης, έργο συμβολής στην ισορροπία της δικής σου ύπαρξης αλλά και του μικρού έστω κοινωνικού συνόλου το οποίο το έργο αυτό μπορεί να αγγίξει.
  6. Τώρα είναι η ώρα να προσευχηθείς νοερά, τώρα είναι η ώρα να προσδώσεις διαλογισμικής ποιότητας διαστάσεις στην ύπαρξή σου. Τώρα είναι η ώρα να διαλογισθείς πάνω στον θάνατο και να αναλογιστείς την πορεία της ψυχής και του καθαρού σου πνεύματος μετά την μετάβαση από το υλικό σώμα στο υπερβατικό πεδίο.
  7. Τώρα είναι η ώρα να στοχαστείς πάνω στην πραγματική φύση των φαινομένων και να αντιληφθείς τους ιστούς πλάνης που έχουν τεχνηέντως ενορχηστρωθεί για να σε απομακρύνουν από την Αλήθεια σου. Τώρα είναι η ώρα να αντιληφθείς την πλάνη του χρόνου. Ο χρόνος, αυτή η τέταρτη χωρική διάσταση στην κβαντική φυσική, μετά τις τρεις γνωστές χωρικές διαστάσεις, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα στιγμιότυπο σε ένα καρέ από άπειρες απεικονίσεις καταστάσεων της μίας και άχρονης στιγμής. Όσο καλύτερα και βαθύτερα το χωνέψεις αυτό, τόσο το Παρόν και το Τώρα θα αρχίσουν να λαμβάνουν ιερότερη και σημαντικότερη θέση στην καθημερινότητά σου και τόσο θα απελευθερώνεσαι από τις κασέτες του δυνάστη Νου σου που είναι συντονισμένες σταθερά στο πριν και στο μετά, στο λήξαν παρελθόν και στο κάλπικο μέλλον.
  8. Τώρα είναι η ώρα να αγγίξεις την νηνεμία της γαλήνης μέσα σου, να κενώσεις τον νου σου, να ακολουθήσεις την πορεία της αναπνοής σου προς το εσώτερο σώμα σου και εν συνεχεία προς την ψυχή και το πνεύμα σου. Τώρα είναι η ώρα να δώσεις προτεραιότητες και να επικεντρωθείς στα λίγα και καλά.
  9. Τώρα είναι η ώρα να τιμήσεις την πνευματική σου διάσταση, να πεις Σ’αγαπώ στον εαυτό σου, όχι με την έννοια της φιλαυτίας αλλά με την έννοια της ειλικρινούς προσήλωσης στην διαδικασία της αυτογνωσίας και στα σύνθετα και απαιτητικά στάδια τα οποία αυτή περιλαμβάνει. Η αναζήτηση της αυτογνωσίας είναι αυτή που θα σε φέρει στον ορθό δρόμο, στον δρόμο που οδηγεί στο Καλό και Αγαθό, στον δρόμο της αληθινής σου πνευματικής φύσης.

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr