- Ελληνική γλώσσα, Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών

Ανθολόγιο αρχαιοελληνικών κειμένων (σε κόντρα των καιρών)

Παρατηρείται έντονα το τελευταίο διάστημα μια οργανωμένη προσπάθεια υποβάθμισης, από την πλευρά του επίσημου κράτους, των αρχαίων ελληνικών ως διδασκόμενο μάθημα στα σχολεία. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο λυσσαλέας επίθεσης και πολέμου κατά της ελληνικής γλώσσας, πόλεμος ο οποίος ως ειρωνεία εντείνεται μόνο εντός των συνόρων της Ελλάδος. Αντιθέτως σε πολλές χώρες και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού παρατηρείται μια επιστροφή στα αρχαία ως εχέγγυο ισόρροπης εγκεφαλικής και γλωσσολογικής ανάπτυξης των μαθητών και της κοινωνίας και κατ’επέκταση ως βάση μιας πληρέστερης πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Οι μόνοι που διώκονται και αποτρέπονται από το να γευτούν τους πνευματικούς καρπούς της ενασχόλησης με αυτή την πανέμορφη (και εγκεφαλικά και πνευματικά ωφέλιμη) γλώσσα είναι οι Έλληνες κάτοικοι της Ελλάδος. Καθόλου περίεργο για έναν τόπο με την δική μας ιστορία και την δική μας κοινωνική και πολιτιστική σύνθεση και νοοτροπία. 

Στα πλαίσια μιας προσπάθειας διάσωσης και προώθησης των αρχαίων ελληνικών που πραγματοποιείται ήδη από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς φορείς και μεμονωμένους εκπαιδευτικούς και με γνώμονα την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των παιδιών και εφήβων για τα αρχαία, θα δημοσιεύονται στο consciousness.gr κείμενα και άρθρα από όλες τις γλωσσικές περιόδους της αρχαίας Ελλάδος (γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική).

Ως πρώτο παράδειγμα, το portal Greek Language φιλοξενεί μια σειρά από άρθρα και κείμενα στην νέα, στην μεσαιωνική και στην αρχαία ελληνική. Η επιλογή κειμένων αφορά στους ακόλουθους αρχαίους συγγραφείς:

ΑΙΣΧΙΝΗΣ (11)
ΑΝΔΟΚΙΔΗΣ (5)
ΑΝΤΙΦΩΝ (2)
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (45)
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ (100)
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ (69)
ΙΣΑΙΟΣ (1)
ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ (78)
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ (2)
ΛΥΣΙΑΣ (40)
ΞΕΝΟΦΩΝ (130)
ΠΛΑΤΩΝ (75)
ΣΟΦΟΚΛΗΣ (13)
ΥΠΕΡΕΙΔΗΣ (2)

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr