Τώρα

Οι τρόποι στο εδώ και τώρα

Είναι σημαντικό να μπορείς να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις έναν οδηγό για την πολύβοη καθημερινότητά σου. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να το πετύχεις αυτό στο εδώ και τώρα.

Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω της αποταύτισής σου από τον Νου σου. Αυτό για να επιτευχθεί προϋποθέτει υψηλού επιπέδου συνειδητότητα και ειλικρινή διάθεση για αυτοπαρατήρηση. Μέσω της αυτοπαρατήρησης συνειδητοποιείς ότι ΔΕΝ είσαι ο Νους σου, δεν είσαι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου αλλά κάτι πολύ βαθύτερο και πνευματικό.

Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο ευθύς και άμεσος αλλά προϋποθέτει πόθο, βαθιά επιθυμία για αφοσίωση στην παρούσα στιγμή, η οποία είναι η μοναδική στιγμή που υπάρχει πραγματικά (η άχρονη = αιώνια στιγμή). Μέσα από το τώρα μπορείς να καθαρίσεις τις πλάνες του παρελθόντος και του μέλλοντος. Το παρελθόν και το μέλλον στην πραγματικότητα δεν υφίστανται παρά μόνο υπό μορφήν εικόνων στον Νου σου, άρα έχουν απόλυτα σχετική σημασία. Το παρόν, το τώρα, είναι το μόνο που πραγματικά έχεις και είναι το μόνο που μπορεί να σε λυτρώσει από την φυλακή του Νου.

Η αυθόρμητη χρήση των παραπάνω τρόπων ως μέσο για την επιστροφή στην “βαθεία καρδία”, τον θεϊκό δηλαδή πυρήνα του ανθρώπου, όταν γίνεται καθημερινά, συνειδητά και με επιθυμία/θέληση, οδηγεί σε κατάσταση σταδιακής κένωσης του νου από λογισμούς και ουσιαστικότερης επαφής του υλικού σώματος με τα υπόλοιπα άυλα (ενεργειακά και πνευματικά) σώματα σώματα του ανθρώπου. Είναι η βαθύτερη γνώση των βιολογικών λειτουργιών οι οποίες ενορχηστρώνονται από μια ανώτερη αρμονία, η πολυπλοκότητα της οποίας είναι κάτι που ξεπερνά τις ανθρώπινες αντιληπτικές ικανότητες. Βασικό στοιχείο της λειτουργίας των μη υλικών σωμάτων καθώς και της κοινωνίας με τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου είναι η λειτουργία της αναπνοής. Συνεπώς το τρίπτυχο κένωση νου –> εστίαση στην αναπνοή –> παρατήρηση και μελέτη του εσώτερου σώματος είναι βασικοί πυλώνες της καθημερινής πνευματικής άσκησης, σε πλαίσια συγκέντρωσης, προσοχής και καθαρής συνειδητότητας.

Οι κίνδυνοι

Είναι πολύ εύκολο να ξεχαστείς από τις πολλαπλές προκλήσεις και τους πειρασμούς της καθημερινότητας και έτσι να επιστρέψεις στην συνήθη κατάσταση σύγχυσης, αποπροσανατολισμού, άγνοιας, αλλοτρίωσης και αποξένωσης από τον πυρήνα της ύπαρξής σου, απομάκρυνσης από τον Θεό. Θέλει Αρετή και Τόλμη η ελευθερία, όπως εύγλωττα παρατήρησε ο Ανδρέας Κάλβος. Θέλει καθημερινό αγώνα πνευματικό, αγώνα συνειδησιακό, αγώνα επαγρύπνησης για εστίαση στην συνειδητότητα. Η κάθε στιγμή της ζωής σου είναι ευκαιρία για αγώνα και για ανακάλυψη μιας πιο εσωτερικής ματιάς της ζωής. Μπορείς να προσεγγίσεις την εσωτερική σιωπή με πολλών ειδών ασκήσεις προσοχής. Μπορείς να ασκήσεις τον διαλογισμό και την νοερά προσευχή. Κάθε στιγμή όμως εμπεριέχει όλα όσα χρειάζεσαι για μια εμπειρία διαλογισμικής ποιότητας, φτάνει να είσαι πραγματικά στο Εδώ και Τώρα. Η μέγιστη αναγκαιότητα είναι η αυτοπαρατήρηση, η συνειδητότητα και η Α+λήθεια.

Απόσπασμα από την ωδή “Εις Σάμον” του Ανδρέα Κάλβου:

Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι.
Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.

Κοινωνία και πληρότητα

Η βαθύτερη επιθυμία και ανάγκη κάθε ανθρώπινου όντος, ακόμα και αν δεν ομολογείται συνειδητά αλλά μας ακολουθεί σιωπηλά στο υποσυνείδητο, είναι η ειλικρινής και απροϋπόθετη ουσιαστική Κοινωνία με τον Θεό Πατέρα, με τον πνευματικό Εαυτό και με τον συνάνθρωπο. Είναι κρίμα να παρέχεται στον άνθρωπο ένα τόσο μεγάλο δώρο όπως αυτό της εγκόσμιας άχρονης παρουσίας και αυτό το δώρο να σπαταλάται μόνο στα εφήμερα εγκόσμια χωρίς αναζήτηση των υπερκόσμιων και των υπερβάσεων. Είναι κρίμα να βρίσκεσαι σε ένα ζαχαροπλαστείο και να πεθαίνεις από υπογλυκαιμία. Διότι αυτό μας συμβαίνει καθημερινά και δεν το καταλαβαίνουμε. Στερούμαστε την πνευματική γλύκα, την ευφορία της ψυχής. Η γλύκα που βιώνει ο άνθρωπος όταν συναντήσει τον αληθινό Θείο και ανθρώπινο Έρωτα είναι απύθμενη και οδηγεί στην πλήρωση, στην κατάσταση πληρότητας και γαλήνης που ευχόμαστε να ζήσουμε, έτσι ώστε να “πεθάνουμε πριν πεθάνουμε”, να υπερβούμε τις πολύτροπες και πολυμήχανες παγίδες του Εγώ μας και να συνειδητοποιήσουμε κατόπιν αυτού, στην ώρα του βιολογικού θανάτου μας, ότι θάνατος πνευματικός σε κατάσταση πνευματικής εγρήγορσης, συνειδητότητας και παρουσίας ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Να πούμε και κάτι ακόμα, πιο απλό και καθημερινό. Ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος δεν έχει ανάγκη από “παλάτια και λεφτά”. Έχει ανάγκη από την κάλυψη τριών βασικών ανθρώπινων αναγκών. Οι ανάγκες αυτές είναι: 1) Να αγαπά 2) Να αγαπιέται και 3) Να νιώθει ότι έχει αξία ως άνθρωπος. Όταν τουλάχιστον μια από αυτές τις τρεις ανάγκες δεν λαμβάνεται σοβαρά υπ’όψι, είναι διαπιστωμένο εμπειρικά ότι ο άνθρωπος μεσομακροπρόθεσμα οδηγείται στην ψυχική νόσηση.

Καθοδηγούμενος διαλογισμός αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης

Η Αγγελική Αναγνώστου – Καλογερά μέσα από τον κανάλι της στο Youtube μας προσφέρει έναν πολύ χρήσιμο καθοδηγούμενο διαλογισμό τον οποίο μπορούμε να εφαρμόζουμε καθημερινά με στόχο την ύψιστη αρετή της αυτογνωσίας.

Ζήσε στο τώρα

Υπάρχει μια βασική συνταγή ελευθερίας από τα χάλκινα δεσμά του δυνάστη Νου. Όπως τονίζει και ο πνευματικός δάσκαλος Eckhart Tolle, επικεντρώσου στο Τώρα.

Αν όχι τώρα, πότε;