- Συνειδητή άσκηση, Υγεία

Τα οφέλη από το περπάτημα

Γενικά οφέλη από το περπάτημα

Το περπάτημα αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες ασκήσεις για τον μέσο άνθρωπο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, υπό την έννοια ότι συνδυάζει άσκηση πολλών μυικών και οστεικών μονάδων με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των αρθρώσεων και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης απρόσμενων αντιδράσεων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα με καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια).

Τόσο η ιστορία όσο και η ιατρική και η ψυχολογία κατατάσσουν το περπάτημα στην κορυφή των ασκήσεων και ένας ακόμα λόγος για την μεγάλη του αναγνώριση και επιτυχία είναι το γεγονός ότι μπορεί να ενταχθεί αβίαστα στην καθημερινότητά μας ως τρόπος ζωής και όχι μια απλώς επιβεβλημένη ενασχόληση με κοντόφθαλμη σκοπιμότητα την απόκτηση του ιδανικού σώματος ή την γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους.

Το περπάτημα αποτελεί εκ φύσεως μέρος της καθημερινής κίνησης του ανθρώπου και συνεπώς αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο και φάρμακο για την εύκολη και πρακτική αντιμετώπιση των νοσημάτων που γεννούνται ως απότοκο της καθιστικής ζωής και της αποφυγής άσκησης. Μερικά λεπτά καθημερινού περπατήματος σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας, φυσικής κατάστασης και επιπέδου γενικής υγείας μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο εχέγγυο για ευλυγισία, ευφορία, βελτιωμένη ορμονική ισορροπία, ενισχυμένη ψυχολογία και αισιοδοξία, σωματική και πνευματική ανάταση και κατά συνέπεια βάση για μακροβιότητα και ευτυχία.

Οφέλη στα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού

Το περπάτημα συμβάλλει με τον τρόπο του στην εύρυθμη λειτουργία όλων των συστημάτων και οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού διακρίνονται στα ακόλουθα:

 • Στο σύστημα αισθητήριων οργάνων  (τα μάτια, τα αυτιά, η γλώσσα και η μύτη) το οποίο συλλέγει πληροφορίες που σχετίζονται  με το περιβάλλον του σώματος. Οι ανιχνευτές του συστήματος μετατρέπουν τα ερεθίσματα από το περιβάλλον σε ηλεκτρικά σήματα και τα μεταδίδουν σε υποδοχείς των νευρικών κυττάρων.
 • Στο νευρικό σύστημα το οποίο ανιχνεύει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα. Ενεργοποιεί τις αντιδράσεις του σώματος. Βασική μονάδα του νευρικού συστήματος είναι το νευρικό κύτταρο – ο νευρώνας. Οι  νευρώνες λαμβάνουν τα ερεθίσματα από το περιβάλλον, μεταβιβάζουν τα νευρικά σήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (στον εγκέφαλο καινωτιαίο μυελό). Το κεντρικό νευρικό σύστημα επεξεργάζεται τις πληροφορίες, που λαμβάνει, και δίνει εντολές στα όργανα του σώματος. Ο εγκέφαλος είναι το όργανο σκέψης, συναισθήματος, μνήμης και επεξεργασίας των αισθήσεων (όρασης,  ακοής,  γεύσης και  οσμής), εξυπηρετεί πολλές πτυχές της επικοινωνίας και ελέγχει τις λειτουργίες των διάφορων συστημάτων.
 • Στο σύστημα των ενδοκρινών αδένων το οποίο παράγει ορμόνες και ρυθμίζει τη λειτουργία των ιστών. Οι ορμόνες είναι πολύπλοκες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από ενδοκρινείς αδένες στην κυκλοφορία του αίματος, διαβιβάζονται στους ιστούς και προκαλούν συγκεκριμένες αντιδράσεις των κυττάρων του ιστού. Στους ενδοκρινείς αδένες ανήκουν ο υποθάλαμος, η υπόφυση, ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια, η επίφυση, το πάγκρεας και ο θύμος αδένας.
 • Στα όργανα του πεπτικού συστήματος τα οποία πραγματοποιούν την πέψη της τροφής και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της. Κατά τη διάρκεια της πέψης, η τροφή διασπάται σε μόρια αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτού σε όλους τους ιστούς ώστε να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας και μακρομορίων. Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από το στομάχι, τους σιελογόνους αδένες, το πάγκρεας,το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη και το έντερο.
 • Στο κυκλοφορικό σύστημα ή καρδιαγγειακό σύστημα το οποίο μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς και απομακρύνει τα άχρηστα μεταβολικά προϊόντα, ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Αποτελείται από την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίεςφλέβεςτριχοειδή αγγεία) και το αίμα. Η καρδιά προωθεί το αίμα —  «μέσο μεταφοράς» οξυγόνου, θρεπτικών συστατικών, αχρήστων προϊόντων, κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, και ορμονών από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο.
 • Στο Λεμφικό σύστημα το οποίο είναι δίκτυο από αγγεία και αδένες που συνεργάζονται για την μεταφορά και καθάρισμα του μεσοκυττάριου υγρού. Οι δομές του λεμφικού συστήματος συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού με την παραγωγή αντισωμάτων, καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών και καρκινικών κυττάρων.
 • Τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος τα οποία είναι οι ρινικές κοιλότητες, ο φάρυγγας, ο λάρυγγας, η τραχεία, το βρογχικό δέντρο και ο πνεύμονας πραγματοποιούν την ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα με το περιβάλλον.
 • Στο ουροποιητικό σύστημα  το οποίο αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Φιλτράρει το αίμα. Αφαιρεί την περίσσεια αλάτων και νερού, αποβάλλει άχρηστες και επιβλαβείς ουσίες από το σώμα.
 • Στο ερειστικό σύστημα το οποίο περιλαμβάνει τα οστά, τους συνδέσμους των αρθρώσεων, τους τένοντες, και το χόνδρο. Η κίνηση του σώματος απαιτεί την στήριξη των οστών,  τη δύναμη των μυών και την ελευθερία κινήσεων στις αρθρώσεις. Το ερειστικό σύστημα στηρίζει το σώμα, προστατεύει τα εσωτερικά όργανα, εξασφαλίζει την ικανότητα κίνησης. Στο μυελό των οστών παράγονται τα κύτταρα του αίματος. Επίσης, όλα τα οστά είναι σημαντικές αποθήκες ασβεστίου και φωσφόρου.
 • Στο μυϊκό σύστημα το οποίο εκτελεί όλες τις κινήσεις του σώματος, διατηρεί τη στάση του σώματος, και βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Περιλαμβάνει σκελετικούς μύεςλείους μύες και τον καρδιακό μυ.
 • Στο Καλυπτήριο σύστημα το οποίο αποτελείται από το δέρμα, το μαλλί,  τα νύχια, τις αδένες του ιδρώτα και τους σμηγματογόνους αδένες. Το δέρμα παρέχει προστασία στα άλλα όργανα, χρησιμεύει επίσης ως μια σημαντική αισθητήρια διεπαφή με το περιβάλλων.
 • Στο αναπαραγωγικό σύστημα το οποίο παράγει σπερματοζωάρια και ωάρια (γεννητικά κύτταρα με απλοειδή σύνολο χρωμοσωμάτων), η συνένωση των οποίων δημιουργεί ζυγωτό. Το ζυγωτό εξελίσσεται σε έμβρυο και αναπτύσσεται σε οργανισμό με κληρονομικά χαρακτηριστικά και των δύο γονικών οργανισμών. Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα στηρίζει το έμβρυο μέχρι τη γέννα.

Τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος συχνά συνεργάζονται για την εκτέλεση μιας λειτουργίας. Για παράδειγμα, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα λειτουργούν μέσω ενός κοινού οργάνου, του υποθαλάμου. Για το λόγο αυτό, τα δύο συστήματα συνδυάζονται και μελετώνται ως νευροενδοκρινικό σύστημα.

Σχετικά Συντακτική ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Συντακτική ομάδα Consciousness.gr