Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης

Η σελίδα αυτή είναι διαθέσιμη σε ηχητική μορφή στο podcast.

Αγαπητέ αναγνώστη καλώς όρισες στο consciousness.gr. Το ιστολόγιο αυτό πραγματεύεται την συνείδηση και την συνειδητότητα συζητώντας διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης. Η συνειδητότητα είναι η κατάσταση επίγνωσης και εγρήγορσης της συνείδησης. Όλοι οι άνθρωποι έχουν συνείδηση αλλά λίγοι έχουν ανεπτυγμένη συνειδητότητα, όπως επίσης όλοι έχουν το προνόμιο της ελεύθερης βούλησης αλλά ελάχιστοι είναι πραγματικά ελεύθεροι. Η συνείδηση είναι ένα καθαρό ακατέργαστο διαμάντι. Συνιστά τη δυνατότητα θέασης του όλου ανθρώπου μέσα από το σύνολο των διαστάσεων της ύπαρξής του, αισθητών και μη, φυσικών και μεταφυσικών. Η θέαση αυτή της ενότητας της ύπαρξης είναι δυνάμει λυτρωτική για τον κάθε άνθρωπο, διότι μπορεί να οδηγήσει στην αυτογνωσία, η οποία είναι η γνώση της Αλήθειας. Η συνειδητότητα δε είναι η εγρήγορση για τη διαφύλαξη του αγαθού της συνείδησης. Το να είμαστε συνειδητοί στην πράξη της ζωής μας μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Το να είμαστε συνειδητοί κάθε ώρα και στιγμή είναι μέρος ενός πολέμου χωρίς αρχή και τέλος. Έχουμε ιερό χρέος να επαναλαμβάνουμε και να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να θωρακίζουμε το πνεύμα, την ψυχή και τον νου μας από τους ακοίμητους αόρατους πνευματικούς εχθρούς μας. Η ισορροπία στην καθημερινότητα είναι πολύ λεπτή και εύθραυστη, έτοιμη να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να γρηγορούμε και να μην ραθυμούμε. Ας κρατήσουμε στα βάθη της ψυχής μας την προτροπή του ψαλμού “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται”.

Σε καλούμε να ξεχάσεις όλα όσα γνωρίζεις, πιστεύεις, επιθυμείς, όλα όσα νομίζεις ότι είναι σωστά και αυθύπαρκτα. Σε καλούμε επίσης να αδειάσεις για λίγα λεπτά το νου σου από τις έννοιες της καθημερινότητας, να θυμηθείς ότι υπάρχει μια εσωτερική φωνή, η φωνή της ψυχής, η οποία ζητάει και αυτή το χώρο και το χρόνο της. Ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος κυριαρχείται από το Εγώ και τις αμέτρητες μορφές του. Αυτές οι μορφές απαρτίζουν τον υλικό κόσμο, τα εξωτερικά γεγονότα, τις αντιδράσεις μας στα γεγονότα αυτά, τις πεποιθήσεις μας για το πως έχουν τα πράγματα, τις σκέψεις (σκεπτομορφές) μας, τα συναισθήματά μας και τον πάσης φύσεως ψυχολογικό πόνο που δημιουργείται και εγκαθίσταται στο σώμα μας ως απότοκο των μορφών του Εγώ. 

Εδώ μπορείς να βρεις ένα απάνεμο λιμάνι για να ξαποστάσεις. Να πάρεις ανάσες. Για την ακρίβεια να δώσεις ξανά σημασία στην κάθε αναπνοή σου. Να παρατηρήσεις την ζωογόνο δύναμη και ενέργεια που εκπέμπεις με κάθε εισπνοή και κάθε εκπνοή. Να αισθανθείς την ενέργεια του εσωτερικού του σώματός σου, την συνειδητή γνώση της οποίας συνήθως καλύπτουν οι ψυχολογικού τύπου θόρυβοι και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Το consciousness.gr σε προσκαλεί να αναδείξεις και να διερευνήσεις μια ακόμα διάσταση της πραγματικότητας. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ δείχνουν προς την κατεύθυνση της ανακάλυψης της πνευματικής διάστασης της ζωής.

Σημείο επαφής με την εσωτερική σου πραγματικότητα είναι το πρώτο πράγμα που ξεκινά όταν έρχεσαι στην υλική διάσταση της πραγματικότητας με την γέννησή σου και το τελευταίο που σταματά με τον θάνατο του υλικού σώματος: η αναπνοή σου. Επικεντρώνοντας την προσοχή σου στην αναπνοή μπορείς να έρθεις ευκολότερα σε επαφή με το σώμα σου εσωτερικά και παράλληλα να παύσεις ακαριαία τις μυριάδες των λογισμών που σε κατακλύζουν κάθε στιγμή. Η εστίαση στην αναπνοή είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις την πραγματική γαλήνη και είναι η βάση κάθε πνευματικής άσκησης, όπως ο διαλογισμός και η προσευχή. 

Κάτι πολύ σημαντικό είναι και η δύναμη της συνήθειας. Πολλές από τις ψυχικά επιβλαβείς μας πράξεις τις επιτελούμε από κακώς διαμορφωμένες συνήθειες. Πολλές φορές είμαστε αυτοκαταστροφικοί χωρίς καλά καλά να γνωρίζουμε το γιατί, μόνο και μόνο επειδή έτσι έχουμε συνηθίσει. Καταλήγουμε λοιπόν να ζούμε με έλλειψη συνειδητότητας, μηχανικά και παραδομένοι στις ασυνείδητες ανάγκες του Εγώ. Η πνευματική πειθαρχία είναι συνεπώς σημαντική για την διαμόρφωση των συνηθειών. Μπορεί όμως μόνο να είναι αποτελεσματική και να έχει διάρκεια αν εκπορεύεται από την συνειδητή βαθύτερη ανάγκη για αυτογνωσία και για αυτοβελτίωση, στοιχεία εγγενή σε κάθε άνθρωπο και τα οποία μπορούν να αναδειχθούν με διαρκή “πόνο”, κόπο δηλαδή του ανθρώπου που αναζητά την Αλήθεια. 

Τέλος μην ξεχνάς ότι “νους υγιής εν σώματι υγιή“. Συνεπώς καλό είναι να βρεις την σωματική άσκηση που σου ταιριάζει και σου δίνει χαρά και να την ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου. Για πολλούς ανθρώπους αυτή η δραστηριότητα είναι το περπάτημα. Είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να καθαρίσεις το νου και την ψυχή σου, να αυξήσεις την συνειδητότητά σου και να απολαύσεις στιγμές διαλογισμικής ποιότητας. 

Πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι ο πυρήνας της αληθινής πνευματικής ζωής είναι η αναζήτηση της αυτογνωσίας, δηλαδή της Αλήθειας. Η αναζήτηση αυτή ξεκινά από την ακλόνητη συνειδητοποίηση του “Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα” και την θέαση του σπηλαίου του Πλάτωνα, δια της διαρκούς αυτοπαρατήρησης. Η μετέπειτα πορεία μέσα στο παιγνίδι της επίγειας ζωής, είναι μια αέναη προσπάθεια για αυτογνωσία και για έλεγχο της κατώτερής μας υλικής φύσης, δια μέσου μιας σειράς από μυστικιστικές και μυσταγωγικές διαδικασίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο συνειδητό και στο ασυνείδητό μας. Η αναζήτηση των κατάλληλων μυστών οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως πνευματικοί μας δάσκαλοι στα μυστήρια της επίγειας και της επουράνιας ζωής είναι επιβλημένη ανάγκη κατά τη διάρκεια του αυτογνωσιακού μας ταξιδιού.

Το ιστολόγιο αυτό είναι μια απόπειρα υπαρξιακού και στοχαστικού δοκιμιακού λόγου σε εποχές αδόκιμες. Είναι μια κίνηση πνευματικής αντίστασης κόντρα στην λήθη των αξιών, στον ευτελισμό των εννοιών, στην μαζοποίηση των συνειδήσεων και στην χειραγώγηση του Νου. Είναι μια προσπάθεια έντιμης και συνειδητής αναζήτησης της αυτογνωσίας και του λησμονημένου πνεύματος εντός του Ουράνιου Ανθρώπου. Είναι μια ροπή αναβίωσης της νοσταλγίας της έσχατης Αλήθειας εντός της υπάρξεώς μας.

Στο consciousness.gr θα διαβάσεις και θα μάθεις σχετικά με την συνείδηση, την συνειδητότητα και την αυτοπαρατήρηση και τους λόγους για τους οποίους αυτές οι αρετές μπορούν να υποστηρίξουν το ταξίδι της αυτοανακάλυψης, την προσέγγιση των διάφορων φάσεων της αυτογνωσίας και την επίτευξη της αυτοπραγμάτωσης. Η ορθή χρήση του λόγου και η εμβάθυνση στην ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας παρέχει κρυμμένους θησαυρούς νοημάτων και συμβολισμών, οι οποίοι μας επικουρούν στο να αντιληφθούμε καλύτερα τις έννοιες της επίγειας αλλά και της πνευματικής διάστασης. Παρέχοντας αναφορές σε μια πλούσια βιβλιοθήκη με κείμενα αυτογνωσιακού, φιλοσοφικού, πνευματικού, θεολογικού και μεταφυσικού περιεχομένου, καθώς και μια ταινιοθήκη και ένα ευρύτερο περιεχόμενο ήχου και εικόνας, μπορείς να βρεις αυτά που μιλάνε πιο πειστικά στον εσωτερικό σου κόσμο. Οι δρόμοι για την εύρεση της προσωπικής Αλήθειας είναι πολλοί παρά το γεγονός ότι η Αλήθεια είναι μια και ενιαία. Για τον λόγο αυτό μην είσαι σκληρός και αυστηρός με τον εαυτό σου αλλά αξιοποίησε το υλικό που σου  προσφέρεται εδώ για να επιταχύνεις την αφύπνισή σου και για να διευρύνεις τα επίπεδα της συνειδητότητας στην ζωή σου. 

Για οποιεσδήποτε προτάσεις, σχόλια και σκέψεις μπορείς να χρησιμοποιείς την σχετική φόρμα επικοινωνίας. Ελπίζουμε να βρεις στο consciousness.gr έναν προσωπικό χώρο περισυλλογής και ενδοσκόπησης, με λιγότερες σκέψεις και συναισθήματα και με περισσότερη συνειδητότητα και εσωτερική ειρήνη.