πλαταριά
- Συνειδητή άσκηση, Υγεία

Πλαταριά – Σύβοτα σε 100 λεπτά

Ήταν μια διαδρομή που ήθελα πολύ καιρό να κάνω με τα πόδια στην Θεσπρωτία. Ξεκινώντας από την Πλαταριά, τον γνώριμο μου τόπο και γενέτειρα του πατέρα μου, ο στόχος μου ήταν να φθάσω στα γειτονικά Σύβοτα, το χωριό που παλιότερα ήταν γνωστό και ως Μούρτος.

Αν και είχα λίγο διαθέσιμο χρόνο αυτή τη χρονιά τον Αύγουστο, επέλεξα  ένα απόγευμα ώστε να έχω τον ήλιο σύμμαχο μέχρι το ηλιοβασίλεμα, χωρίς να με επηρεάζει η πολλή ζέστη. Ξεκίνησα από το σπίτι στην Πλαταριά και άρχισα την διαδρομή περνώντας από την περιοχή “Μύλος”. 

Η διαδρομή αποτελείται από ένα μεγάλο ανηφορικό τμήμα που φτάνει μέχρι ένα εκκλησάκι που έχει θέα το Ιόνιο και την Κέρκυρα. Από το σημείο αυτό και μετά ο ανήφορος μετατρέπεται σε κατήφορο και η διαδρομή γίνεται ευκολότερη. Περπατώντας προσεκτικά στην άκρη του ασφαλτοστρωμένου κεντρικού δρόμου παρατηρούσα τα στοιχεία της φύσης, την πλούσια βλάστηση και τα ζώα, είτε οικόσιτα είτε ελευθέρας βοσκής, κυρίως αγελάδες και κατσίκια στα διάφορα ελεγχόμενα σημεία εκατέρωθεν της διαδρομής. Παρατήρησα επίσης μια αλεπού που κατέβαινε από το βουνό, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει κινούμενη τροφή στα κοντινά κοτέτσια. 

Πολλά σύγχρονης αρχιτεκτονικής τουριστικά σπίτια ξεπρόβαλλαν κατά μήκος της διαδρομής και όσο περνούσε η ώρα και το ηλιοβασίλεμα ζύγωνε, τόσο και πιο ειδυλλιακή γινόταν η θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και προς την Κέρκυρα. Η φύση σε απόλυτη γαλήνη και ησυχία, τα τζιτζίκια έκαναν τις τελευταίες τους απόπειρες να συγκινήσουν ηχητικά τον αέρα. Η σιωπή και αρμονία της φύσης πάντα διδακτική και αφοπλιστική. 

Δεν μπορούσα να μην αναλογίζομαι στην διάρκεια της διαδρομής ότι κάποτε την απόσταση αυτή οι κάτοικοι την κάλυπταν καβάλα σε μουλάρι ή με τα πόδια επίσης. Ένιωσα να έρχομαι έτσι πιο κοντά σε εκείνη την εποχή. Προσπάθησα να ανακαλύψω δέντρα και πέτρες που σίγουρα θα ζούσαν και 100 ή 200 χρόνια πιο πριν και “θα είχαν δει πολλά τα μάτια τους”. 

Έφτασα στην πλατεία στην είσοδο του χωριού από τον δρόμο  που έρχεται από την Πλαταριά. Κάπου κοντά στο αστυνομικό τμήμα με περίμενε η Ελένη με χαμόγελο. Κοίταξα το κινητό μου τηλέφωνο. Ο χρόνος ήταν ακριβώς 100 λεπτά. Όχι και άσχημα για 10 χμ δρόμου. Η επίσημη απόσταση μεταξύ Πλαταριάς είναι 12 χμ, όμως από το σημείο που ξεκίνησα μέχρι τον τερματισμό μου, η καθαρή απόσταση είναι περίπου 10χμ. 

Πλαταριά - Σύβοτα

Ήταν μια όμορφη διαδρομή την οποία κάλυψα με μεγάλη χαρά και την οποία θα θυμάμαι για αρκετό καιρό. Τα οφέλη από το περπάτημα, όπως και κάθε φορά, πολλά και σημαντικά.

Στον παρακάτω χάρτη κάνοντας κλικ στο τρίγωνο μπορείτε να δείτε σε κίνηση την γραφική αναπαράσταση της πεζοπορικής διαδρομής Πλαταριά – Σύβοτα. 

Τέλος, η ανάλυση της ανωφέρειας και κατωφέρειας της όλης διαδρομής απεικονίζεται διαδραστικά στην ακόλουθη ιστοσελίδα:

Υψομετρική Ανάλυση διαδρομής

Σχετικά Συντακτική ομάδα Consciousness.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα από Συντακτική ομάδα Consciousness.gr