Για τους παλαιούς αλλά και τους νέους γονείς, τα παρακάτω σημεία είναι σημαντικά να αξιολογηθούν και να εφαρμοσθούν στην πράξη. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά μας θα μας ευγνωμονούν μια μέρα εάν επιτύχουμε να εφαρμόσουμε τα σημεία αυτά στην καθημερινότητά μας μαζί τους.
- Άκουγε το παιδί σου με προσοχή. Κοίτα το στα μάτια όταν σου μιλάει.
- Η γλώσσα που χρησιμοποιείς, οι λέξεις και ο τόνος της φωνής σου να είναι αυτά που θα αποδεχόσουν κι εσύ αν σου μιλούσε το παιδί σου.
- Δώσε στο παιδί σου το χώρο να έχει απόψεις και προτιμήσεις διαφορετικές από τις δικές σου (ή από αυτές των άλλων μελών της οικογένειας).
- Να εκτιμάς την ανάγκη του παιδιού σου για ιδιωτικότητα. Μην ανοίγεις τα γράμματά του και μην κρυφακούς τις τηλεφωνικές του συνομιλίες.
- Χτύπα την πόρτα πριν μπεις στο δωμάτιο του παιδιού σου, ειδικά όταν είναι κλειστή.
- Ζήτα του την άδεια για να χρησιμοποιήσεις ή να δανειστείς κάτι δικό του.
- Άφησε το παιδί σου να αντιδρά στις καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο απ’ οτι θα έκανες εσύ, χωρίς να το κρίνεις, να το ταπεινώνεις ή να το γελοιοποιείς.
- Να φωνάζεις το παιδί σου έτσι όπως θέλει να το φωνάζεις. Να αντιστέκεσαι στον πειρασμό να χρησιμοποιείς ονόματα ή παρατσούκλια που του προκαλούν αμηχανία ή χαϊδευτικά ονόματα που νιώθει ότι έχει ξεπεράσει.
- Όταν κάποιος ρωτάει κάτι το παιδί σου, άφησέ το να απαντήσει μόνο του. Αντιστάσου στον πειρασμό να μιλήσεις εσύ για λογαριασμό του, ειδικά όταν είναι παρόν.
- Σύστησε το παιδί σου σε κάποιον που συναντάει για πρώτη φορά.
Και ας μην ξεχνούμε, πέραν οποιασδήποτε άλλης συμβουλής, ότι έχουμε χρέος μέσα στην ατέλεια της ανθρώπινης φύσης μας και παρ´όλα τα λάθη και της “πτώσεις” μας κατά διαστήματα, να επιχειρούμε διαρκώς να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συνειδητοί και πιο αληθινοί με τα παιδιά μας. Η αλήθεια μας απέναντί τους και η πνευματική μας επαφή μαζί τους είναι αυτά που θα μείνουν στο τέλος, όταν όλες οι υπόλοιπες αναμνήσεις και βιώματα θα έχουν ξεφτύσει στο ρου της κοινής μας εξέλιξης.