μητροπολίτης σιατίστης παύλος
- Θεολογία, Πνευματικότητα, Πρόσωπα

Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος

Βιογραφικό μητροπολίτου Σιατίστης Παύλου

Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1947. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του εισήλθε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοίτησε το 1971. Το 1973 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Νικόλαο και τοποθετείται στο Μαντούδι. Τον Νοέμβριο του 1974, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομο. Ανέλαβε την ενορία του Μαντουδίου για μια εικοσιπενταετία, αναπτύσσοντας κηρυκτική και ποιμαντική δραστηριότητα.

Από το 1998 κλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναλάβει τη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, της Συνοδικής Υποεπιτροπής για τη χρηματοδότηση των Χριστιανικών οικογενειών της Θράκης για την απόκτηση τρίτου τέκνου, της Συνοδικής Υποεπιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος. Επίσης του ανατέθηκε η Διεύθυνση Κατηχήσεως, της Σχολής Κατηχητών και του Φροντιστηρίου Επιμορφώσεως Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας. Πολλά έτη είναι παραγωγός Ραδιοφωνικών Εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Τάσος Γεωργιάδης».

Την 28η Φεβρουαρίου 2006 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης. Η χειροτονία του έγινε στις 4 Μαρτίου 2006, στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ήταν συγγραφέας βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο. Ως μητροπολίτης είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της Χρυσής Αυγής εξηγώντας ότι η ιδεολογία της δεν έχει σχέση με τον λόγο του Ευαγγελίου. Παράλληλα, πάντοτε ως μητροπολίτης, είχε αντιταχθεί και σε δημόσιες τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου, ομοφοβικού χαρακτήρα.

Απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου 2019, σε ηλικία 72 ετών, στο σπίτι του στην Χαλκίδα.

Συγγραφική δραστηριότητα

Ο μητροπολίτης Σισανίου Παύλος έχει συγγράψει τα ακόλουθα βιβλία:

Συνεντεύξεις και ομιλίες

Σε μια συναρπαστική του ομιλία σε φοιτητές ανώτατης σχολής, απεύθυνε το ερώτημα “Υπάρχει ζωή πριν από το θάνατο“;

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος απάντησε σε ερωτήσεις νέων (Αλεξίας-Ειρήνης Κουμπέτσου, Ακριβής Λαγουρού και Νικολάου Λιαμή), υπό μορφή διαλογικής συζήτησης στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει…» του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Συντόνισε ο Ηλίας Λιαμής, Μουσικός – Θεολόγος.

Τρίτη 24-05-16 Ποιά είναι η βάση των ανθρωπίνων σχέσεων; Αγάπη και Ελευθερία, η βάση όλων των ανθρωπίνων σχέσεων -Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος

Ομιλία σε σχολή γονέων και νέων ζευγαριών στα Γρεβενά.

Δωρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα

Ομιλία στον σύλλογο πολυτέκτων Λάρισας και περιχώρων

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος ξεδιπλώνει με τόλμη το όραμά του για μια Παιδεία ζωής στην Ελλάδα, διηγούμενος περιστατικά που συνάντησε, εξηγώντας τι είναι Παδεία και τι πρέπει να προσφέρει το Σχολείο στα παιδιά (Βελλίδειο 7-5-2017 μ.Χ.).

https://www.youtube.com/watch?v=3l0l1vKvCIk

Πηγή

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%A3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%85

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr