ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΜΕΘΟΔΙΟΣ ΝΤΕΛΗΣ
- Θεολογία, Πνευματικότητα, Πρόσωπα

Μεθόδιος Ντελής

Βιογραφία

Ιδιαίτερα συμπαθής, σεβαστός και αγαπητός στους πιστούς, κάθε ηλικίας και φύλου, της Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, είναι ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου πανοσιολότατος αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Ντελής.

Ποιμαντική δραστηριότητα

Η δράση του και η στάση του, αλλά και η καθαρότητα της ζωής του, μαζί με την βαθιά πνευματικότητά του, τον αναδεικνύουν σε χριστοφόρο ποιμένα. Το πειθαρχημένο εκκλησιαστικό του ήθος και ύφος, που απομακρύνει από πάνω του κάθε έννοια εκκοσμίκευσης των θείων πραγμάτων και γεγονότων, η βαθιά λειτουργική του αίσθηση και συναίσθηση, η ευγένεια και η καλοσύνη του, η έντονη αντίληψη του χρέους του, της αποστολής και της ευθύνης του, αναγνωρίζεται από τους ανθρώπους, που τρέχουν δίπλα του για να στηριχθούν.

Η αγάπη του προς το Χριστό είναι “ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς του, ἐξ’ ὅλης τῆς ἰσχύος του καί ἐξ ὅλης τῆς διανοίας του”. Οι σκέψεις, οι επιθυμίες του, τα συναισθήματά του και όλες οι πρόσπαθειές του εμπνέονται και κατευθύνονται από την αγάπη του Χριστού, γι’ αυτό η παρουσία του είναι οικοδομητική, επιβλητική και παραδειγματική.

Σε συνεργασία με τη συνοδεία του, τους αρχιμανδρίτες Αλέξιο και Σεραφείμ, αναστήλωσε τη Μονή Γηρομερίου, αναπαλαίωσε το καθολικό και την έκανε προορισμό προσκυνηματικού τουρισμού και μάλιστα διεθνούς.

Ταυτόχρονα αναπτύσσει μεγάλης κλίμακας κηρυκτικό έργο. Ο λόγος του είναι πάντοτε απλός, αγιογραφικός, πατερικός, με έντονο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικές προτροπές και νουθεσίες του μένουν βαθιά χαραγμένες στις ψυχές των ακροατών του. Ομιλεί συχνά σε εκδηλώσεις με ιστορικό, πολιτισμικό και οικολογικό περιεχόμενο.

Πολύ τον συγκινεί και τον συγκλονίζει ο πόνος, η φτώχεια και η ανέχεια και με τον τρόπο του βρίσκεται δίπλα στους πονεμένους και δοκιμαζόμενους. Αλλά αυτό, που τον ξεχωρίζει, είναι η ταπείνωσή του, που συνοδεύεται από την απλότητά του. Δεν περιαυτολογεί, δεν κατακρίνει, δεν επιμένει στη γνώμη του, δεν προσβάλλει όσους τον στεναχωρούν.

Είναι ο ίδιος ελεύθερος εν Χριστώ και ακτινοβολεί ελευθερία Χριστού.

Συνεντεύξεις

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Γηρομερίου μιλάει για την Ιστορία και Αγιολογία της Μονής.

https://www.pemptousia.gr/video/proskinima-stin-iera-moni-kimiseos-th/

Ακολουθεί συνέντευξη στον δημοσιογράφο Paolo Scagliarini.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τι ανέφερε ο Αρχιμ. Μεθοδίος Ντελής, για τους 49 Προκρίτους, την δράση των μουσουλμάνων Τσάμηδων, τα δεινά του πολέμου στη Ηπείρου καθώς και την συμμετοχή της πίστης στην διάσωση της Ελληνικής συνειδησης.

Πηγές

https://www.paramythia-online.gr/17125/a-51/

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr

Comments are closed.