κομπανία βέρδη
- Πρόσωπα, Τέχνη

Κομπανία Βέρδη

Ανέκαθεν η μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου και ιδιαίτερα της περιοχής του Πωγωνίου και της ελληνικής βορείου Ηπείρου με συνάρπαζαν και με άγγιζαν βαθιά. Τα ηχοχρώματα, τα συνδεδεμένα βιώματα των προγόνων μας και οι υποσυνείδητες γέφυρες με καταστάσεις πνευματικής αναζήτησης είναι μερικά από τα στοιχεία που βρίσκονται χαραγμένα στη μνήμη μου από την εποχή που ήμουν παιδί. Τώρα που μεγάλωσα και που μπορώ συνειδητά να αντιληφθώ όλα όσα εμπερικλείει η μουσικοχορευτική μας παράδοση σε συναισθηματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο, αναζητώ ξανά και ξανά τα μουσικά μονοπάτια της δημοτικής παράδοσης ως μέσο επιστροφής στις ρίζες και στην δυναμική διαδικασία της παράδοσης των γενεών και ως τρόπο διαφύλαξης του πολιτισμού και πνευματικής προστασίας από τον πόνο των δύσκολων εποχών που ζούμε.

Κάθε φορά που ακούω καθαρά ακούσματα, χωρίς αλλοιώσεις και με υπεύθυνη παρουσίαση της καθαρότητας της παράδοσής μας δεν μπορώ παρά να συγκινούμαι. Αλλά συγκινούμαι ακόμα περισσότερο όταν βλέπω ότι νέα παιδιά, νέοι άνθρωποι μυούνται στην δύναμη της δημοτικής μουσικής, ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων τους. Τα νέα παιδιά στην μουσική μας παράδοση είναι ένα πολύ παρήγορο και τιμητικό δεδομένο. Παράδειγμα μιας τέτοιας ενεργούς μουσικής οικογένειας είναι η οικογένεια Βέρδη. Ο πατέρας και πολύ γνωστός καταξιωμένος μουσικός του ηπειρώτικου κλαρίνου έχει μεταλαμπαδεύσει την αγάπη για την ηπειρώτικη παράδοση και στα παιδιά του.

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Το αλάτι της γης» παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση του Πωγωνίου και της Δερόπολης. Τον γνήσιο ήχο της περιοχής μας μεταφέρουν, με τα όργανα και το τραγούδι τους, τα μέλη της «Κομπανίας Βέρδη»: Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Στέφανος Βέρδης (βιολί), Μιχάλης Βέρδης (λαούτο) και Βαγγέλης Βέρδης (ντέφι). Συμμετέχει και ο εξαιρετικός Ηπειρώτης τραγουδιστής Γιάννης Λίτσιος, με καταγωγή από τη Δερβιτσάνη της Δερόπολης. Τα μέλη της κομπανίας κατάγονται από το χωριό Βουλιαράτι της Δερόπολης (σε απόσταση 4 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα), όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ο Κώστας Βέρδης με τον αδελφό του, Βαγγέλη. Εκεί, στα γλέντια και στα τοπικά πανηγύρια, μυήθηκαν στην πλούσια μουσική παράδοση της περιοχής, με τα μοιρολόγια, τους χορευτικούς σκοπούς και τα πολύ ιδιαίτερα πολυφωνικά τραγούδια. Ως «Συγκρότημα Κώστα Βέρδη» ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Δερόπολης, σε συνεργασία με σημαντικούς τοπικούς οργανοπαίκτες. Με το άνοιγμα των συνόρων το 1991, τα δύο αδέρφια εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα, συνεχίζοντας τη μουσική τους δραστηριότητα και μέσα από ηχογραφήσεις, συναυλίες και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα τελευταία 10 χρόνια το μουσικό σχήμα μετονομάστηκε σε «Κομπανία Βέρδη», όταν εντάχθηκαν σ’ αυτό και οι δύο γιοι του Κώστα, ο Μιχάλης στο λαούτο και ο Στέφανος στο βιολί. Σκοπός τους είναι η διάδοση της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, με έμφαση στο αυθεντικό ρεπερτόριο του τόπου καταγωγής τους, καταθέτοντας τη δική τους προσωπική σφραγίδα με σεβασμό στα παραδοσιακά πρότυπα, στο κλασικό οργανολόγιο και στον φυσικό ήχο.

Ας απολαύσουμε την εκπομπή.

https://www.youtube.com/watch?v=KzKkszPd-eM

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr