Κλαύδιος Γαληνός
- Επιστήμη, Ιατρική και γενετική, Πρόσωπα, Υγεία

Κλαύδιος Γαληνός

Ο Γαληνός της ελληνικής αρχαιότητας

Ο Κλαύδιος Γαληνός (Πέργαμος, 129 – Ρώμη, 199) ήταν ο δεύτερος σπουδαιότερος Έλληνας ιατρός της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και ο τελευταίος χρονικά από όλους τους σημαντικούς ιατρούς του ελληνορωμαϊκού κόσμου, και θεωρείται παράλληλα, ο πρώτος φαρμακολόγος της αρχαιότητας, για αυτό και θεωρείται “πατέρας της φαρμακευτικής”. Δε μαρτυρείται το ρωμαϊκό του όνομα, αλλά τα δύο αρχικά του Cl. που παραδίδονται, πιθανότατα προέρχονται από το λατινικό Clarissimus = ενδοξότατος και όχι από το Claudius. Δεν υπάρχει σχεδόν ιατρικός κλάδος που να μην απασχόλησε τον Γαληνό. Οι εμπεριστατωμένες μελέτες του αναφέρονται στην ανατομική, τη φυσιολογία, τη χειρουργική, τη φαρμακευτική, την οφθαλμολογία, τη μαιευτική, την παθολογία, τη θεραπευτική, την υγιεινή, την οδοντιατρική και τη φαρμακολογία. Τα πολυσύνθετα φαρμακευτικά σκευάσματα, που ο ίδιος παρασκεύαζε είναι γνωστά στη βιβλιογραφία ως «γαληνικά» και η αντίστοιχη φαρμακοτεχνία ονομάζεται «γαληνική φαρμακευτική» Σώζονται περί τις εκατό μελέτες του, που προώθησαν σημαντικά την ιατρική επιστήμη. Το βιολογικό του δόγμα, ο «γαληνισμός», επεκράτησε στην ευρωπαϊκή ιατρική επί δεκατέσσερις αιώνες (κατά τον Μεσαίωνα και στον αραβικό κόσμο). Οποιαδήποτε παρατήρηση ερχόταν σε αντίθεση με τη διδασκαλία του Γαληνού, απορριπτόταν. Μόνο μετά το 1540, ιδίως με τις ανατομικές έρευνες του Βεζάλιου, άρχισε να αντικαθίσταται ο γαληνισμός, ενώ η βαθμονόμηση της δραστικότητας των φαρμάκων απολάμβανε καθολική αποδοχή για περισσότερο από 1600 χρόνια και μόλις στα μέσα του 19ου η φαρμακολογία εγκατέλειψε το σύστημα των ποιοτήτων και των βαθμών έντασης των φαρμάκων που εισήγαγε.

Ο Γαληνός ως εφαρμογήενημέρωσης για τα ανθρώπινα φάρμακα

Επιστημονική πληροφόρηση για τα φάρμακα

Ο Γαληνός® αποτελεί την πιο έγκυρη, ενημερωμένη και πλήρη πλατφόρμα επιστημονικής πληροφόρησης για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης. Πρόκειται για ένα αναπόσπαστο επαγγελματικό εργαλείο των ιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών και ερευνητών καθώς υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων φαρμακοθεραπείας. Η ομάδα του Galinos.gr απαρτίζεται από προγραμματιστές, ιατρούς, φαρμακοποιούς, βιολόγους και χημικούς, οι οποίοι εργάζονται για τη συλλογή, επικαιροποίηση και διαρκή ενημέρωση των δεδομένων που παρουσιάζονται στον ιστότοπο. Οι πηγές πληροφόρησης του Galinos.gr είναι αποκλειστικά επίσημοι, έγκριτοι φορείς από την Ελλάδα, την Ευρώπη και το εξωτερικό.

Φαρμακευτικά σκευάσματα

Για κάθε εμπορικό σκεύασμα, το Galinos.gr παρουσιάζει την κατηγοριοποίηση ATC, την φαρμακοτεχνική μορφή, την συγκέντρωση, την συσκευασία, την οδό χορήγησης, το πλήθος δόσεων, τα ενεργά συστατικά, τα έκδοχα, τον υπεύθυνο κυκλοφορίας, τις τιμές και τρόπο διάθεσης, καθώς και την Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος σε ηλεκτρονική μορφή.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά δραστικών ουσιών

Στη σελίδα κάθε δραστικής ουσίας παρέχονται πληροφορίες για τα σκευάσματα στα οποία περιέχεται, τις ενδείξεις και αντενδείξεις χορήγησης, τις αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες ή/και ασθένειες, το κατάλληλο δοσολογικό σχήμα κ.ά. Επιπλέον, παρουσιάζονται δεδομένα για τον μηχανισμό δράσης της ουσίας, τη φαρμακοδυναμική, τη φαρμακοκινητική, καθώς και για τη χρήση της σε ιδιαίτερες καταστάσεις όπως η κύηση και η γαλουχία.

Περιλήψεις χαρακτηριστικών προϊόντων – ΠΧΠ ή SPC

Για τα σκευάσματα και τις δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, διατίθεται η Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος. Πρόκειται για το επίσημο έγγραφο που περιγράφει με ακρίβεια τον τρόπο χρήσης και δράσης ενός φαρμάκου, βάσει του οποίου έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας.

Διοικητική και οικονομική πληροφόρηση

Για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα παρακάτω.

  1. Ποιες δραστικές ουσίες περιέχονται σε ένα σκεύασμα ή, και ανάποδα, ποια φάρμακα περιέχουν μία συγκεκριμένη ουσία.
  2. Ποιες είναι οι τιμές πώλησης των φαρμάκων (χονδρική, λιανική και νοσοκομειακή τιμή), σύμφωνα με το δελτίο τιμών του Υπουργείου Υγείας.
  3. Πως διατίθεται ένα φαρμακευτικό σκεύασμα στην αγορά, αν απαιτείται συνταγογράφηση ή αν αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς.
  4. Ποια είναι η συσκευασία και το barcode ενός σκευάσματος.
  5. Ποια σκευάσματα διακινεί κάθε φαρμακευτική εταιρεία.

Κωδικοποιήσεις

Παρέχεται η δυνατότητα αναζήτησης και πλοήγησης σε διεθνείς κωδικοποιήσεις και ταξινομήσεις, όπως η International Classification of Diseases (ICD-10), η Anatomical Therapeutic Chemical (ATC), η International Classification of Primary Care (ICPC-2) και εθνικές κωδικοποιήσεις, όπως η κωδικοποίηση ιατρικών πράξεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι κωδικοί ιατρικών πράξεων του ΕΟΠΥΥ και η κωδικοποιημένη αναθεωρημένη έκδοση 2007 του Εθνικού Συνταγολογίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Έλεγχος συγχορήγησης φαρμάκων

Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο, το οποίο εντοπίζει αντενδείξεις ή αλληλεπιδράσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την παράλληλη χορήγηση δύο ή περισσότερων σκευασμάτων ή ουσίων. Ο έλεγχος λαμβάνει υπόψη και τις νόσους από τις οποίες πάσχει ο ασθενής.

Μητρότητα και φάρμακα

Ενημερώνει για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τη συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό. Πρόκειται για δύο ιδιαίτερες καταστάσεις στις οποίες η χρήση κάποιου φαρμάκου, μπορεί να επηρεάσει τη μητέρα ή το έμβρυο/νεογνό.

Ενδείξεις και αγωγές

Προτείνει την κατάλληλη δραστική και θεραπευτικό σχήμα για επιλεγμένες ασθένειες, νόσους και καταστάσεις. Πηγή ενημέρωσης του εργαλείου είναι οι ενδείξεις και η προτεινόμενη δοσολογία των δραστικών ουσιών.

Πηγή: Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr