θερινό ηλιοστάσιο
- Ημερολόγιο αυτογνωσίας, Συνειδητή άσκηση

Θερινό ηλιοστάσιο

Το θερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του θέρους, τη μεγαλύτερη μέρα και τη βορειότερη ανατολή του Ήλιου. Παράλληλα η μέρα αρχίζει να μικραίνει σταθερά, έως το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το ηλιοστάσιο παίρνει το όνομά του από το γεγονός πως ο Ήλιος μοιάζει να έχει σταθερή θέση ως προς την απόκλισή του για μερικές ημέρες. Άλλο όνομα του ηλιοστασίου είναι «Τροπή» και οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ήλιος αλλάζει φορά κίνησης. Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ηλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ηλιο. Ενώ τις προηγούμενες μέρες, πριν το θερινό ηλιοστάσιο, έχει ανοδική πορεία, στις επόμενες του θερινού ηλιοστασίου έχει καθοδική. Την ίδια περίπου στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα αρχίσει ο χειμώνας.

Σήμερα λοιπόν, Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, μια μέρα μετά την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού με το θερινό ηλιοστάσιο για φέτος, συμμετέχω στον αγώνα “Run Greece” τρέχοντας 5 χμ στον Πειραιά. Μια ακόμα εμπειρία, με την οικογένεια μαζί, με πολλή κούραση και μόχθο και ένα ακόμα μετάλλιο να συμβολίζει τον κόπο του αγώνα αυτού και την εσωτερική ψυχική ανάταση και παρελκόμενη γαλήνη μετά το πέρας του αγώνα. Το διαφημιστικό του αγώνα χρησιμοποιεί το σύνθημα “Ο δικός σου αγώνας”. Ω, μα ναι, είναι απολύτως προσωπικός ο αγώνας αυτός για όλους μας!

Τρέχω και συλλογίζομαι πως τα θερινά και χειμερινά ηλιοστάσια, οι εαρινές και φθινοπωρινές ισημερίες, δεν είναι παρά ένα μέρος του συνόλου του δυαδικού κόσμου, του κόσμου των διπολικών αντιθέσεων, της αέναης ταλάντωσης και του σύμπαντος της ενέργειας. Αναρωτιέμαι για μια φορά ακόμα, καθώς οι σφύξεις της καρδιάς μου συντονιζόμενες με την εναλλαγή των αναπνοών μου μαρτυρούν και αυτές τον κόσμο των ταλαντώσεων, αν υπάρχει τρόπος και ελπίδα να βιωθεί η ένωση των αντιθέτων και αν οι πόλοι του άλφα και του ωμέγα μπορούν να συντεθούν στο χρυσό μέτρο. Αυτό είναι το χρυσό μετάλλιο που θα δεχθεί ο κοπιών αθλητής στο στήθος του όταν ο αγώνας ολοκληρωθεί. Αυτό το χρυσό μετάλλιο θα του θυμίζει το μέτρο το χρυσό, της ένωσης των αντιθέτων.

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr