- Αυτοβελτίωση, Συνειδητή άσκηση

Δωρεάν περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω ένα πολύ χρήσιμο άρθρο που περιλαμβάνει δωρεάν συλλογές επιστημονικού, καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο.


Επειδή κάθε κρίση κρύβει και μία ευκαιρία, και στη νέα μας πραγματικότητα έχουμε σύμμαχο την τεχνολογία, μαζέψαμε και σας παρουσιάζουμε μία λίστα με ενδιαφέρουσες προτάσεις αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου εντός σπιτιού, που ξαφνικά πολλοί από εμάς αποκτήσαμε και δεν ξέρουμε πώς να τον διαχειριστούμε. 

Μάθετε κάτι καινούριο, αποκτήστε μία νέα δεξιότητα

 • Αν δεν γνωρίζατε ήδη το Coursera.org, ήρθε η ώρα να το μάθετε! Περισσότερα από 190 διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όπως το Yale, το Stanford και το Imperial College London, και εταιρείες, όπως η ΙΒΜ και η Google, προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα επί παντός επιστητού  -από προγραμματισμό μέχρι φιλοσοφία και από στατιστική μέχρι ψυχολογία- δωρεάν ή με μικρό αντίτιμο σε περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε πιστοποίηση.
 • Επειδή όμως υπάρχουν πολλές τέτοιες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, η Class Central συγκεντρώνει χιλιάδες courses που διατίθενται online σε μια σειρά από πλατφόρμες, όπως το Coursera, το edX, το FutureLearn και άλλες.
 • Τα κορυφαία Πανεπιστήμια Harvard, Princeton, Brown, Columbia, Dartmouth, Yale, Cornell και το University of Pennsylvania, γνωστά και ως «Ivy League», προσφέρουν δωρεάν μια ποικιλία από MOOCs (massive open online courses). Περισσότερα από 450 courses, στα οποία θα μάθετε από προγραμματισμό μέχρι ποίηση.
 • Αν σας λείπουν οι ομιλίες και οι εκδηλώσεις, η μεγάλη οπτικοακουστική βιβλιοθήκη του BLOD με τα 5.000 θέματα υπόσχεται να σας κρατήσει καλή συντροφιά. Το BLOD (Bodossaki Lectures On Demand) είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη που από το 2011 συγκεντρώνει, καταγράφει και φιλοξενεί αυτούσιες, επιλεγμένες ομιλίες, διαλέξεις και εκδηλώσεις λόγου από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής ζωής της Ελλάδας, διαμορφώνοντας μια μοναδική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη γνώσης, ελεύθερα προσβάσιμη για όλους.
 • Είστε λάτρης των ξένων γλωσσών; Στο Open Culture μπορείτε να βρείτε συνδέσμους για δωρεάν μαθήματα 48 διαφορετικών ξένων γλωσσών.
 • Και αν κουραστήκατε με τα του δικού μας πλανήτη, μπορείτε πάντα να περιηγηθείτε στον ιστότοπο της NASA, και να αφήσετε τις δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο να σας ταξιδέψουν πολύ μακριά.
  Βυθιστείτε στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης
 • Στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη θα βρείτε χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους, αλλά και έργα Κλασικής Λογοτεχνίας και Αρχαίας Γραμματείας που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης, εδώ θα βρείτε και αφηγήσεις 30 μεγάλων έργων της ελληνικής και ξένης κλασικής λογοτεχνίας σε μορφή ακουστικών βιβλίων (audio books).
 • Στην ενότητα των βιβλίων του Internet Archive μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν ή να κατεβάσετε για αργότερα χιλιάδες βιβλία και κείμενα σε πολλές γλώσσες, από αγγλικά και γαλλικά, μέχρι αρχαία ελληνικά, λατινικά, ακόμα και εσπεράντο! Χιλιάδες άλλα βιβλία -ιστορικά, κλασικά, ιατρικά, μυθιστορήματα, θεατρικά, βιβλία για παιδιά, επιστημονικά, Τέχνης, μουσικής και μαγειρικής- είναι διαθέσιμα για ηλεκτρονικό δανεισμό στην ανοιχτή βιβλιοθήκη του Internet Archive.
 • Το Cambridge University Press προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε περισσότερα από 700 συγγράμματα ανώτατης εκπαίδευσης έως τον Μάιο του 2020.
 • Φυσικά υπάρχει και το «δικό μας» Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριοτης Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που διαθέτει μεγάλη συλλογή ψηφιακά διαθέσιμων βιβλίων.
 • Οι Εκδόσεις Διόπτρα προσφέρουν δωρεάν ebooks σε όποιον δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτεί κάποιο βιβλίο, αρκεί να στείλει ένα mail στο [email protected].
  Απολαύστε θεάματα από όλον τον κόσμο
 • Το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου, το IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), αποφάσισε να διαθέσει περίπου 200 ντοκιμαντέρ μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους δωρεάν για όλους στον ιστότοπό του.
 • «My Darling Quarantine Short Film Festival»: Ένα online φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους με πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας ταινιών μικρού μήκους Talking Shorts, με 7 ταινίες να διαγωνίζονται κάθε εβδομάδα. Στην πρώτη εβδομάδα προβολών περιλαμβάνονται και δύο έργα Ελλήνων δημιουργών, το «Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου και το «Δάσος» της Λίας Τσάλτα. Οι διοργανωτές μάς προτρέπουν να δούμε τις ταινίες, να ψηφίσουμε την αγαπημένη μας και αν μπορούμε, να κάνουμε μία δωρεά, το 50% της οποίας θα στηρίξει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους απέναντι στον COVID-19.
 • Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κινηματογράφου «Cinéma du réel», ένα από τα πολλά θύματα των ακυρώσεων στο πλαίσιο των νέων μέτρων, πραγματοποιεί online την ψηφοφορία για το βραβείο κοινού «Première fenêtre». Δείτε τις 13 υποψήφιες ταινίες εδώ και επιλέξτε την αγαπημένη σας.
 • To Cosmote History HD, το κανάλι ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV, είναι ελεύθερο για όλους μέσα από το επίσημο κανάλι της στο YouTube μέχρι και τις 30 Απριλίου.
 • Η British Pathé έχει ανεβάσει στο YouTube περισσότερα από 85.000 επίκαιρα (1896-1976) από το τεράστιο αρχείο της, και μάλιστα σε HD. Πλούσιο είναι και το αρχειακό υλικό που αφορά την Ελλάδα.
 • Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει δωρεάν online παρακολούθηση των παραγωγών του. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κ.ά. Επιπλέον, παρέχεται πρόσβαση στο πρόγραμμα «Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο», το οποίο είναι πιστοποιημένο ως κατάλληλο, επιστημονικά και παιδαγωγικά, εκπαιδευτικό λογισμικό. Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό τρόπο παρουσίασης της Ελληνικής Ιστορίας στο παγκόσμιο κοινό, που συνοδεύεται από εκτενή βιβλιογραφία, χρονολόγια και πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό.
 • Στο ψηφιοποιημένο αρχείο της ΕΡΤ μπορείτε να παρακολουθήσετε ντοκιμαντέρ (ιστορικά, πολιτιστικά, έρευνας), εκπομπές για τις Τέχνες ή εκπομπές λόγου, πολιτιστικά μαγκαζίνο, σειρές μυθοπλασίας, θεατρικά, καθώς και μουσικές, παιδικές και ενημερωτικές εκπομπές, από το 1974 μέχρι και το 2009. Αν σας ενδιαφέρει η Ιστορία, θα βρείτε ταινίες επικαίρων, πλάνα αρχείου, καθώς και τηλεοπτικά ρεπορτάζ ειδήσεων, κατηγοριοποιημένα ανά δεκαετία, από το 1910 έως και τη δεκαετία 1990, και θεματικά· ντοκουμέντα των αρχών του 20ού αιώνα, από τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, τον Μεσοπόλεμο, το Αλβανικό Μέτωπο, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή. Επιπλέον, ντοκουμέντα νεότερων χρόνων, όπως τα «Ελληνικά Επίκαιρα» της τότε Προεδρίας της Κυβέρνησης και εκπομπές επικαιρότητας της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και της άλλοτε ΥΕΝΕΔ.
 • Στο webtv της ΕΡΤ μπορείτε να δείτε σειρές, ντοκιμαντέρ, εκπομπές και ταινίες. Ένα πλούσιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, στη διάθεσή σας την ώρα που το επιθυμείτε.
 • Στην ενότητα Feature Films του Internet Archive μπορείτε να δείτε ή να κατεβάσετε δωρεάν 6.500 κλασικές ταινίες, κωμωδίες, ταινίες του βωβού κινηματογράφου, φιλμ νουάρ και διαφημίσεις από το παρελθόν.
 • Στο Openculture θα βρείτε επίσης εκατοντάδες διαθέσιμες ταινίες δωρεάν. Μεγάλη είναι η διαθέσιμη συλλογή και σε ντοκιμαντέρ, αλλά και σε ταινίες animation.
 • To Cinobo (από το Cinema No Borders)  είναι η νέα ελληνική streaming πλατφόρμα που λειτουργεί από τις 12 Μαρτίου -πραγματικά εντυπωσιακή η συγκυρία- και φέρνει εκατοντάδες ταινίες, διαλεγμένες από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, σε όλες τις συσκευές σου, ακόμα και εκτός σύνδεσης. Και το καλύτερο; Έχει δωρεάν δοκιμή για 14 ημέρες!
 • Αν σας λείπει η παρέα στις βραδιές ταινίας, η νέα εφαρμογή του Google Chrome Netflix Party επιτρέπει σε εσάς και τους φίλους σας να απολαύσετε μια ταινία από κοινού στο Netflix, σχολιάζοντάς την παράλληλα, κι ας είστε ο καθένας στο δικό του σπίτι. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να είστε συνδρομητής. Το ξέρατε όμως ότι έχει δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 30 ημερών;
  Ζήστε ανεπανάληπτες θεατρικές εμπειρίες
 • Στο «Θέατρο Τέχνης-και-στο σπίτι» οι φίλοι του Θεάτρου Τέχνης μπορούν από αυτή την εβδομάδα, με ένα χαμηλό αντίτιμο, να παρακολουθήσουν on demand μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Θεάτρου Τέχνης τις παραστάσεις της σεζόν, που απευθύνονται τόσο στο ενήλικο, όσο και στο εφηβικό και παιδικό κοινό.
 • Το ψηφιακό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου περιλαμβάνει υλικό των παραστάσεών του από το 1932 μέχρι το 2006 (προγράμματα, δημοσιεύματα, φωτογραφίες και βίντεο).
 • Πλέον ακόμα και οι παραστάσεις που ανεβαίνουν στο Broadway της Νέας Υόρκης είναι προσβάσιμες από το σαλόνι του σπιτιού σας. Η πλατφόρμα BroadwayHD διαθέτει περισσότερες από 300 παραστάσεις για θέαση, με 8,99 δολάρια τον μήνα. Έχει όμως και 7 ημέρες free trial. Δεν νομίζετε ότι είναι η ιδανική περίοδος;
 • Όλο και περισσότεροι είναι οι ανεξάρτητοι Έλληνες δημιουργοί που διαθέτουν δωρεάν για θέαση στο διαδίκτυο τις παραστάσεις τους. Για παράδειγμα, η «Άφιξις» της ομάδας ΠΥΡ (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017), ο «Χρύσιππος» του Δημήτρη Δημητριάδη (σκην. Θάνος Σαμαράς, Φεστιβάλ Αθηνών 2019), ο «Θείος Βάνιας» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγγανάρη (Κέντρο Ελέγχου Τηλεόρασης, 2019), το «Αβελάρδος και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού (Θέατρο Νέου Κόσμου, 2014), «Γιοι και κόρες» του ιδίου (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012), «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη (σκην. Νίκος Μαστοράκης, Εθνικό Θέατρο, 2012)
  Τηλεμεταφερθείτε σε ένα μουσείο
 • Κι όμως, δεν χρειάζεται πια να σηκωθείτε από τον καναπέ σας για να ξεναγηθείτε στις συλλογές μιας σειράς μουσείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Google Arts & Culture συνεργάστηκε με περισσότερα από 2.500 μουσεία σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Van Gogh Museum στο Άμστερνταμ, του Guggenheim στην Νέα Υόρκη, της National Gallery του Λονδίνου, του Musee d’Orsay στο Παρίσι, του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στη Σεούλ, του μουσείου της Περγάμου στο Βερολίνο, του Paul Getty στο Λος Άντζελες και της Galleria degli Uffizi στην Φλωρεντία. Και αν δεν έχετε ιδέα από πού να ξεκινήσετε, μπορείτε να επιλέξετε με γεωγραφικά κριτήρια μέσα από αυτόν τον χάρτη. Στην Ελλάδα θα βρείτε 10 μουσεία στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε διαδικτυακά, μεταξύ των οποίων το Μουσείο της Ακρόπολης και η Εθνική Πινακοθήκη.
 • Ένα ακόμα παράθυρο στον κόσμο μάς ανοίγει η πρωτοβουλία Google’s The Open Heritage series, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε λιγότερο γνωστούς θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πολλοί από τους οποίους απειλούνται με εξαφάνιση, όπως το Hamma Nur al-Din του 12ου αιώνα στη Συρία ή οι οικισμοί των Ινδιάνων σε απόκρημνους βράχους στη Mesa Verde του Κολοράντο.

Ταξιδέψτε μουσικά στον χώρο και στον χρόνο

 • Τι να ακούνε αυτή τη στιγμή στα σπίτια τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη; Με την εφαρμογή Radio Garden αρκεί ένα κλικ οπουδήποτε στη διαδραστική περιστρεφόμενη υδρόγειο, για να μεταφερθείτε ραδιοφωνικά σε εκείνο το σημείο.
 • «Nightly Met Opera Streams»: Η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης προσφέρει δωρεάν αναμετάδοση σημαντικών παραστάσεών της από τη συλλογή των HD παρουσιάσεων των τελευταίων 14 ετών. Όπερες όπως η Τραβιάτα του Βέρντι (2018), Το κορίτσι του Συντάγματος του Ντονιτσέττι (2008), Λουτσία ντι Λάμερμουρ του Ντονιτσέττι (2009), θα αναμεταδίδονται κάθε βράδυ στις 7:30 (ώρα Νέας Υόρκης) και θα παραμένουν διαθέσιμες για 20 ώρες στην ιστοσελίδα της Metropolitan Opera.
 • Αλλά και η περίφημη Opéra national de Paris δίνει από αυτήν την εβδομάδα τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε δωρεάν μέσω διαδικτύου τις παραστάσεις της. Στην Ελλάδα, η προβολή είναι διαθέσιμη μέσω της σελίδας της στο Facebook.
 • Μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις όπερας διαθέσιμες στο κοινό θα βρείτε επίσης η Κρατική Όπερα της Βαυαρίας και η Κρατική Όπερα της Βιέννης.
 • Η Φιλαρμονική του Βερολίνου ανοίγει τις ψηφιακές πύλες του Digital Concert Hall τηςσε όλους δωρεάν για 30 μέρες. Εκεί θα βρείτε περισσότερα από 600 μαγνητοσκοπημένα κονσέρτα, αλλά και bonus υλικό, ντοκιμαντέρ για την ιστορία της ορχήστρας, πορτρέτα των μελών της αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα. 
 • Στο Old Time Radio του Internet Archive μπορείτε να ανακαλύψετε και να ακούσετε παλιές ραδιοφωνικές εκπομπές στα αγγλικά (που χρονολογούνται από το 1930). Στο The Live Music Archive θα βρείτε μαγνητοσκοπημένες συναυλίες μουσικών, όπως των Grateful Dead ή των Smashing Pumpkins.
 • Το Couch Tour Alert σάς επιτρέπει να απολαύσετε ζωντανή μουσική καθισμένοι αναπαυτικά στον καναπέ σας. Με διαρκή ροή ανακοινώσεων για νέες “live from home” συναυλίες από Αμερικανούς καλλιτέχνες.
 • O Chris Martin των Coldplay έκανε την αρχή με το hashtag #TogetherAtHome και ο Rob Thomas με το #SocialDistanceSessions και ο ένας μετά τον άλλον μουσικοί όπως ο John Legend, η Pink, ο Bono και ο Keith Urban πραγματοποιούν μίνι συναυλίες σε απευθείας μετάδοση από τα social media τους. Αναζητήστε τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες, μπορεί να ετοιμάζουν κάτι για εσάς!
 • Αλλά και στα ελληνικά social media δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που βρίσκουν ευφάνταστους τρόπους για να μας διασκεδάσουν από μακριά. Για παράδειγμα ο Κωστής Μαραβέγιας στήνει στο #karantinapagrati στο Instagram αυτοσχέδιες εξ αποστάσεως instalive συναυλίες με τη συμμετοχή κάθε φορά ενός διαφορετικού καλλιτέχνη, ξεκινώντας με τη Νατάσα Μποφίλιου, η οποία συμμετείχε ως guest star και στην ψηφιακή συνάντηση των Δημήτρη Σαμόλη και Παυλίνας Βουλγαράκη, δημιουργώντας μία νέα τάση, στην οποία οι καλλιτέχνες σε κάνουν μέρος της παρέας τους.

Και για τα παιδιά που #ΜένουνΣπίτι;

 • Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ξεκινάει διαδικτυακές κινηματογραφικές προβολές για όλη την οικογένεια στη σελίδα του στο facebook. Καθημερινά, στις 11 π.μ. και στις 6 μ.μ., μια ευκαιρία για παιδιά και γονείς σε όλη την Ελλάδα να χαρούν τις ταινίες που απολαμβάνει το κοινό του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του Νεανικού Πλάνου χρόνια τώρα.
 • Το IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) διαθέτει 29 ντοκιμαντέρ μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους για παιδιά με ελεύθερη πρόσβαση στον ιστότοπό του.
 • Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μάς προτείνει ένα ταξίδι στον χρόνο και μας μαθαίνει πώς να φτιάξουμε τα δικά μας «αρχαία παιχνίδια» και να απασχοληθούμε δημιουργικά με αυτά.
 • Οι Εκδόσεις Καστανιώτη προσφέρουν δωρεάν δύο βιβλία για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών για τις ημέρες που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Συγκεκριμένα, τα «365 μέρες χωρίς τηλεόραση – Δημιουργικές ιδέες για σας και το παιδί σας» και «Παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας».
 • Οι Εκδόσεις Πατάκη προτίθενται να ξεκουράσουν λίγο τη φωνή της μαμάς και του μπαμπά, με 23 ελεύθερα audio-books παραμύθια, τα οποία διαβάζουν φωναχτά η Ηλέκτρα Γεννατά και ο Θανάσης Χαλκιάς.
 • Παιδιά Μένουμε Σπίτι ονομάζεται το blog το οποίο φιλοξενεί ιδέες για κατασκευές, παιχνίδια, συνταγές, πειράματα, βιβλία και πολλά άλλα, που έχουν βρεθεί, αναδημοσιευτεί, δημιουργηθεί και προταθεί από πρώην Έφορους & Βοηθούς του Κλάδου Πουλιών (παιδιά ηλικίας 7-11 χρόνων) του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.
 • Lunch Doodles with Mo Willems! Ξέρετε τι είναι το doodling; Αν θέλετε να μάθετε, ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων, εικονογράφος και καρτουνίστας Mo Willems, προσκαλεί όλους τους επίδοξους καλλιτέχνες -χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς- στο στούντιό του στο Kennedy Center για ένα μάθημα την ημέρα.
 • Στο Khan Academy θα βρείτε εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθηματικά, επιστήμες, πληροφορική, ιστορία, ιστορία Τέχνης, οικονομικά και πολλά άλλα για παιδιά ηλικίας από 4 έως 18 ετών.
 • Στο National Geographic Kids θα μετατραπείτε σε μικρούς εξερευνητές και θα ανακαλύψετε με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο απίθανες πληροφορίες για το περιβάλλον, τα ζώα, το διάστημα και ένα σωρό άλλα.
 • Στο PBS Kids μπορείτε να παίξετε μία σειρά από εκπαιδευτικά παιχνίδια και να κατεβάσετε εφαρμογές με αγαπημένους τηλεοπτικούς ήρωες.
 • Η Διεθνής Ψηφιακή Βιβλιοθήκη των Παιδιών (International Children’s Digital Library) φιλοξενεί βιβλία από όλον τον κόσμο για παιδιά από 3 έως και 13 ετών, γραμμένα σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και των αγγλικών, αλλά και των αραβικών, φαρσί, αφρικάανς και πολλών άλλων.
 • To The Fable Cottage έχει μια εξαιρετική συλλογή από παραδοσιακά παραμύθια, τα οποία μπορείτε να ακούσετε ή να παρακολουθήσετε σε βίντεο με πολύ όμορφη εικονογράφηση στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά και γερμανικά. Ιδανικό φρεσκάρισμα των ξένων γλωσσών για όλη την οικογένεια.
 • Στο Storyline Online, ηθοποιοί μέλη του Σωματείου Ηθοποιών των Η.Π.Α. (Screen Actors Guild) διαβάζουν παιδικά βιβλία στα αγγλικά, όπως θα έκαναν στην ώρα του παραμυθιού σε δημόσιες βιβλιοθήκες.
 • Και φυσικά μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο «Covibook: Το όνοµά µου είναι Κορονοϊός» της Manuela Molina (μετάφραση: Χαρά Σφέτσα) που διατίθεται δωρεάν, με στόχο να εξηγήσει στα πολύ μικρά παιδιά (έως 7 ετών) τι είναι ο κορονοϊός με λόγια απλά και ευχάριστα.

Συλλογές δωρεάν βιβλίων (e-books)

Ελληνικά ebooks

http://occupygr.com/download-e-books
http://www.latsis-foundation.org/default.asp?pid=92&la=1&libID=1
http://www.openbook.gr/
http://www.johnnie-society.org/
http://www.artspot.gr/ebook/?do=/ebook
http://www.gutenberg.org/browse/languages/el
http://www.mikrosapoplous.gr/
http://www.snhell.gr/
http://ebooks-gr.blogspot.com/
http://aromata.pblogs.gr/tags/ebooks.html
http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=1
http://greekquotations.googlepages.com/home
http://ellinikibibliothiki.blogspot.com
http://ebooks-gr.blogspot.com/
http://www.scribd.com/doc/26937683
http://silver.pblogs.gr/e-books.html
http://el.wikibooks.org/wiki/
http://www.ebooks4greeks.gr/
http://www.picturebooks.gr/el/list_online.asp
http://www.pe.sch.gr/~lekkas/books/
http://e-bibliothiki.blogspot.com/
http://comics-read-online.blogspot.com/
http://srv-gym-ovryas.ach.sch.gr/store/pg001.html
http://books.google.com/ Πληροφορίες σχετικές : εδώ

Ξενόγλωσσα ebooks

http://gigapedia.com/
http://www.free-ebooks.net/
http://www.scribd.com/
http://www.europeana.eu/portal/
http://www.epistemelinks.com/Main/MainText.aspx
http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page
http://www.iue.it/LIB/ElectronicResources/ebooks.shtml
http://paulocoelhoblog.com/pirate-coelho/
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/
http://www.wattpad.com/
http://www.archive.org/details/texts
http://www.howtogeek.com/news/download-the-entire-national-academies-press-library-for-free/5152/

free audio books

http://www.openculture.com/2006/10/audio_book_podc.htmlhttp://www.audioowl.com/http://www.booksshouldbefree.com/http://www.audiobooksforfree.com/

Πηγές

https://www.ert.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/kai-tora-poy-menoymespiti-ti-kanoyme/

https://kostaskordatos.blogspot.gr

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr