Διατροφικές Blacklist και whitelist
- Συνειδητή διατροφή, Υγεία

Διατροφικές blacklist και whitelist

Εισαγωγή

Η διατροφή μας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, η σωστή διαχείριση της οποίας στοχεύει στην βελτίωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην βελτίωση της γενικής υγείας, στον περιορισμό της φθοράς του βιολογικού μας υλικού και των τελομερών των χρωμοσωμάτων και συνεπώς σε μακροβιότητα και ευ ζην.

Στα πλαίσια αυτά είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στην εφαρμογή μιας “μαύρης” λίστας απαγορευμένων τροφών και μιας “λευκής” λίστας επιτρεπόμενων τροφών. Οι λίστες αυτές είναι επιβεβλημένες για όσους έχουν ειδικό θέμα υγείας και ιδιαιτέρως σε όσους έχουν οποιοδήποτε μεταβολικό ζήτημα αλλά μπορούν κάλλιστα να υιοθετηθούν από όλους τους ενήλικες στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μετά πάντα από αξιολόγηση διατροφολόγου, διαιτολόγου και του κατάλληλου κατά περίπτωση ιατρού.

Blacklist

Οι τροφές στην λίστα αυτή πρέπει να αποφεύγονται και ιδανικά να απαγορεύονται:

 1. Κόκκινα κρέατα και αλλαντικά
 2. Τηγανητές τροφές
 3. Ζωικά γαλακτοκομικά
 4. Λευκό αλεύρι (να προτιμάται ολικής άλεσης)
 5. Λιπαρές τροφές και φαγητά (πχ με βούτυρο, κρέμα γάλακτος, σάλτσες και τυρί)
 6. Junk food / delivery food
 7. Αλκοόλ. Το αλκοόλ μεταξύ άλλων δεινών συνεπειών στον οργανισμό, επιβαρύνει την λειτουργία μεταβολισμού των λιπιδίων από το συκώτι.
 8. Επεξεργασμένα γλυκά, ζάχαρη, γλυκόζη, φρουκτόζη και άλλες γλυκαντικές ουσίες. Η ζάχαρη είναι μέγιστος εχθρός του ανοσοποιητικού και απορρυθμίζει την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Whitelist

Οι τροφές στην λίστα αυτή πρέπει να περιλαμβάνονται χωρίς περιορισμό στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο:

 1. Νερό, νερό, νερό! Επαρκής ποσότητα νερού κατ’ελάχιστο θεωρούνται τα δύο λίτρα ημερησίως. Ιδανικά κάθε ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει 3-4 λίτρα ημερησίως, ανάλογα και με τις καύσεις και την απώλεια υγρών διαμέσου της άσκησης. Προσοχή όμως, το καλύτερο κριτήριο για την επιλογή της συνολικής ποσότητας κατανάλωσης νερού προκύπτει από την πραγματική αίσθηση δίψας. Και εδώ ισχύει το μέτρο και επίσης θα πρέπει να αποφύγουμε να πίνουμε νερό αμέσως πριν και αμέσως μετά τα γεύματα της ημέρας.
 2. Οξυγόνο! Ακούγεται αστείο κι όμως και το οξυγόνο είναι τροφή για τους ιστούς μας. Την στιγμή που η οξείδωση των κυττάρων προκαλεί γήρανση και καταστροφή, την ίδια στιγμή η επαρκής πρόσληψη καθημερινώς οξυγόνου είναι πολύ σημαντική για την μεταβολική λειτουργία. Επαφή με τη φύση λοιπόν και περπάτημα καθημερινά!
 3. Ελαιόλαδο και ελιές
 4. Ψάρια (ειδικά τα πλούσια σε Ω3 λιπαρά, όπως οι σαρδέλες)
 5. Λευκό κρέας πουλερικών (ειδικά γαλοπούλα και κόκκορας ελευθέρας βοσκής αλλά και άλλα λευκά κρέατα, όπως κουνέλι, ορτύκια, φασιανός, πέρδικα και διάφορα “κυνήγια”)
 6. Λαχανικά. Η σαλάτα είναι απαραίτητο και αναγκαίο στοιχείο κάθε γεύματός μας. Το μπρόκολο είναι ένα πρώτης τάξης λαχανικό το οποίο μαζί με το μαρούλι, το σπανάκι και άλλα χόρτα και λαχανικά εποχής πρέπει να βρίσκεται πάντα στο τραπέζι μας.
 7. Ζυμαρικά και ρύζι ολικής αλέσεως
 8. Αλεύρι ολικής αλέσεως με προζύμι και πολύσπορα αρτοπαρασκευάσματα
 9. Όσπρια
 10. Λαδερά
 11. Ξηροί καρποί (ιδιαιτέρως τα αμύγδαλα και το γάλα αμυγδάλου)
 12. Φρούτα. Η με μέτρο κατανάλωση φρούτων συμβάλλει στην αναπλήρωση πολλών βασικών συστατικών. Η υπερκατανάλωση όμως μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό με φρουκτόζη (ειδικά το ήπαρ). Π
 13. Βότανα (Κακάο, Κανέλλα, Κουρκουμάς, Πάπρικα, Ρίγανη, Δίκταμος, Ευκάλυπτος, Φασκόμηλο, Μέντα)
 14. Σκόρδο
 15. Ταχίνι
 16. Βρώμη. Είναι ιδανική για κατανάλωση ως πρωινό μαζί με γάλα αμυγδάλου, κανέλλα και κακάο.
 17. Συμπληρώματα διατροφής. Καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο/διαιτολόγο, μεταβολομικό ιατρό και ιατρό ειδικό στην μεταβολική λειτουργία, όπως κάποιον εξειδικευμένο παθολόγο/ηπατολόγο σχετικά με τα σωστά συμπληρώματα διατροφής. Με βάση πρόσφατες μελέτες της μεταβολομικής ιατρικής οι ακόλουθες κατηγορίες συμπληρωμάτων πρέπει να αξιολογούνται ως οι πιο σημαντικές για καθημερινή λήψη:
  1. Βιταμίνες A, B, C, D, E
  2. Ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρος, μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, K, Na
  3. Ω3 λιπαρά
  4. Προβιοτικά (ενισχύουν το ανοσοποιητικό)
  5. Ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στην βιταμίνη D, τα χαμηλά ποσοστά της οποίας στον οργανισμό συνδέονται με ολοένα και περισσότερες παθήσεις στον σύγχρονο άνθρωπο. Αντιθέτως η λήψη καθημερινής επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D συνδέεται με εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Σχετικά Συντακτική ομάδα Consciousness.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα από Συντακτική ομάδα Consciousness.gr