Γεώργιος Παύλος
- Ελληνική γλώσσα, Θεολογία, Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών, Πνευματικότητα, Πρόσωπα, Φιλοσοφία, Φυσική και μεταφυσική

Γεώργιος Παύλος

Βιογραφικό

Ο Γεώργιος Π. Παύλος είναι Καθηγητής Φυσικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Παν. Θεσ/κης (Α.Π.Θ.).   Διδάσκει μαθήματα Φυσικών Επιστημών και Φιλοσοφίας στην Πολυτεχνική και άλλες σχολές του Δ.Π.Θ. Ερευνητικά εργάζεται:

  • στην περιοχή της Θεωρίας της Πολυπλοκότητος και Χάους
  • και στην Φιλοσοφία της Επιστήμης της Παιδείας και του Πολιτισμού

όπου έχει παρουσιάσει διεθνώς αναγνωρισμένο έργο και έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού (Αμερική, Ρωσσία, Ιαπωνία, Βραζιλία).

Μέσα από το επιστημονικό και φιλοσοφικό του έργο αλλά και την κοινωνική του δραστηριότητα αναζητά μία σύγχρονη σύνθεση επιστήμης, φιλοσοφίας και ζωής. Κυρίαρχο στοιχείο στο επιστημονικό, το φιλοσοφικό και το κοινωνικό του έργο είναι η διεπιστημονικότητα και η εμμονή στο ερώτημα περί της ουσίας του κόσμου-φύση και της ουσίας του ανθρώπου.

Θεωρώντας ότι οι επιστήμονες πέραν του να είναι παθητικοί παραγωγοί γνώσης και τεχνολογίας, πρέπει να εμφορούνται από πνεύμα έμπρακτης ευθύνης για την κοινωνία, τον πολιτισμό, τον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι εμπνευστής κι έχει σχεδιάσει το Πρόγραμμα “Ελλάδα, Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού“, μια καινοτόμο πρόταση στον ελληνικό και τον διεθνή χώρο, το διεθνές Επιστημονικό Κέντρο Πολυπλοκότητας και Χάους (Δ.Π.Θ.) και τη Γλωσσική Βιωματική Μέθοδο Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Παράλληλα με τη διδακτική και ερευνητική του δραστηριοποίηση συντονίζει το πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και διαπολιτισμικό έργο συνεργαζόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, το Ταμιείον Θράκης και η Ν.Ε.Π.Α.Σ. [Νοτιοανατολική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για Ανάπτυξη και Συνεργασία], τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Δίκτυο Ελληνισμού

Ο καθηγητής Γεώργιος Παύλου έχει ιδρύσει και πρωτοστατεί στη διαχείριση του δικτύου ελληνισμού.

Το Δίκτυο Ελληνισμού (https://www.diktyoellinismou.gr/ti-einai-to-de/) είναι μια πανελλήνια και Παγκόσμια Δικτυακή Παρέα. Αριθμεί μερικές χιλιάδες μέλη από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ονομάζεται πιο αναλυτικά, Παγκόσμιο Πολυκεντρικό και Αυτοοργανούμενο Δίκτυο του Ελληνισμού. Άρχισε να σχηματίζεται από το 2018. Αποτελείται από τοπικές και αλληλεπιδρώσες ομάδες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος και σε πόλεις του εξωτερικού με ομογενείς. Δε λειτουργεί ανταγωνιστικά με ουδεμία άλλη κοινωνική ομάδα. Λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς ό,τι καλό και ωραίο δημιουργεί ο λαός μας αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του.

Είναι παγκόσμιο διότι θέλει να ενώσει όλους τους Έλληνες και τον απανταχού Ελληνισμό σε μια πολιτική πολιτισμική κοινωνική και κυρίως πνευματική δύναμη. Πολυκεντρικό διότι δεν έχει αρχηγό αλλά κάθε Έλληνας από τη Δύση στην Ανατολή και από τον Νότο στον Βορρά με συνείδηση της ιστορίας είναι υπεύθυνος για το Όλον. Πρέπει να λειτουργήσει συγχρόνως ως πρώτος και ως έσχατος. Να αισθάνεται ως να είναι μόνος του στον κόσμο και πως πρέπει να σώσει μόνος του όλο το έθνος των Ελλήνων και τον πολιτισμό των.

Ακόμη περισσότερο να αισθάνεται πως να πρέπει να σώσει όλη την ανθρωπότητα και όλη την ιστορία. Διότι όπως μας φωνάζει από τα βάθη των αιώνων ο πατήρ του Γένους, « Όχι εμένα αλλά τον Λόγο να ακούτε και να λέτε πως ἕν ἐστί τὸ πᾶν».

Το όραμα του ΔΕ είναι αυτό. Να ενωθούν όλοι οι Έλληνες δυνατόν πέρα από κόμματα και κομματικές ιδεολογίες ως λαός με δίκη του ιστορική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα. Να ξαναλειτουργήσει δηλαδή ο Ελληνικός και Ορθόδοξος Πολιτισμός σε κάθε μορφή έκφρασης του. Παιδεία, κοινωνία, επιστήμη, τεχνολογία, πολιτική. Διότι μετά τη δολοφονία του κυβερνήτη Καποδίστρια, ο οποίος ήταν πραγματικά φορέας του Ελληνικού και Ορθόδοξου πολιτισμού, έγινε συστηματική προσπάθεια απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Ελληνική και Ορθόδοξη Ταυτότητά των.

Ενώ ο Ελληνισμός, ως αρχαίος και Κλασικός Ελληνισμός, αλλά και ως χριστιανική Ρωμανία και Ρωμηοσύνη είναι πάντα δικέφαλος, κοιτώντας να ενώσει Δύση και Ανατολή, Αρχαίο και Νέο, ανθρώπινο και Θεϊκό, μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια έγινε ακέφαλος και νεκρός υποκείμενος σε νέα μορφή εθνικής υποδούλωσης, στην ουσία αχρήστευσης, μέσω των κομμάτων και των δυτικότροπων ιδεολογιών των.

Η Ζώσα Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ζώσα Θεία Λειτουργία και η Ζώσα ασκητικοερωτική Ορθόδοξη Θεολογία μαζί με την Ελληνική Γλώσσα και τα Ελληνικά Γράμματα αποτελούν τον χώρο που διασώθηκε ανά τους αιώνες ο Ανατολικός Ελληνικός και Ορθόδοξος κόσμος. Η Δύση μετά το εκκλησιαστικό σχίσμα αποχωρίστηκε από την Ανατολή και αχρήστεψε τόσο το Ελληνικό όσο και το Ορθόδοξο χριστιανικό πνεύμα, υποτάσσοντάς τα αμφότερα στον μονοφυσιτισμό, την τεχνοκρατία και την λόγο-κρατική ουσιοκρατία. Δηλαδή υποτάσσοντας τον Ανατολικό Ελληνικό και Ορθόδοξο Πολιτισμό στον γερμανισμό και στο γερμανικό ιδεαλιστικό και υλιστικό πνεύμα. Διότι η Δύση, είτε με την θεολογία είτε με την φιλοσοφία, την επιστήμη και την τεχνολογία είτε με την πολιτειολογία κατ’ ουσίαν αχρήστεψε το σώμα και την ύλη και κατ’ επέκταση αχρήστεψε τον Θεό. Αποιεροποίησε δηλαδή και αντικειμενοποίησε τα πάντα. Εισήγαγε τον ανέραστο και νεκρό άνθρωπο, τον άνθρωπο ρομπότ. Αυτό συνέβη αρχικά με την δυτική θεολογία.

Ο Δυτικός Διαφωτισμός και η Δυτική Αναγέννηση, ενώ ήταν μια προσπάθεια επανασύνδεσης της Δύσης με την Ανατολή και την Ελλάδα, τελικώς ως εγχείρημα έμεινε μετέωρο και ανολοκλήρωτο. Όσον αφορά την Ελλάδα, ενώ θα έπρεπε μετά από το 1821 από την Δύση να προσλάβουμε μόνο την τεχνολογία και την επιστήμη, στα οποία υστερούσαμε λόγω της Οθωμανικής δουλείας, τελικώς προσλάβαμε όλο το δυτικό, ανέραστο και μονοφυσιτικό πνεύμα, με το οποίο προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε ό,τι Ανατολικό, Ελληνικό και Ορθόδοξο.

Έτσι φθάσαμε στην Ελλάδα του σήμερα βαριά τραυματισμένοι και ανάπηροι, πνευματικά και εκπαιδευτικά, οικονομικά, κοινωνικά, εκκλησιολογικά, πολιτειακά, θεολογικά, καλλιτεχνικά κοκ.
Το ΔΕ θέλει να ανατρέψει αυτή ακριβώς την κατάσταση σε κάθε επίπεδο και να ξαναπιάσει το νήμα της ιστορίας εκεί που κόπηκε με την δολοφονία του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Ελεύθερο Ελληνικό Σχολείο

Τὸ Ἐλεύθερο Ἑλληνικὸ Σχολεῖο (ΕΛ.Ε.Σ) εἶναι μιὰ ἐκπαιδευτικὴ κίνηση καὶ μεταρρύθμιση γιὰ τὴν ἀφύπνιση τῶν πολιτῶν, τὴν ἐλεύθερη σκέψη καὶ τὴ δημιουργικότητά τους, μὲ κέντρο τὴν Ἑλληνικὴ Γλῶσσα, τὴν Ἑλληνικὴ Φιλοσοφία, τὴν Ἑλληνορθοδοξία, τὴν Ἀρχαία Ἑλλάδα καὶ τὴν Παράδοση ποὺ τίς συνδέει. Ἐπίσης, θὰ διδάσκονται καὶ ἄλλα νευραλγικὰ μαθήματα ποὺ πρέπει νὰ γνωρίζει ὁ Ἕλληνας πολίτης, ὅπως Ἀγωγὴ τοῦ Πολίτη, τὸ Σύνταγμα μᾶς, Δημοσιογραφία καὶ ΜΜΕ, Νομική, Ἰατρικὲς Ἐπιστῆμες, Ψυχολογία, Γεωργία, Τέχνες. Δηλαδή, ἡ διδακτέα ὕλη, ἡ ἐπιλογὴ τῶν μαθήματων καὶ τῶν βοηθητικῶν ἐγχειριδίων, ὅπως καὶ ὁ τρόπος διδασκαλίας θέλουμε νὰ ξεφεύγουν ἀπὸ τὸ τετριμμένο ἐκπαιδευτικὸ σύστημα.

Ζητᾶμε:

Νὰ ξυπνήσουμε, νὰ ξεσηκώσουμε ψυχές, ὥστε νὰ καθορίσουν μοναχές τους τὸ αὔριο μὲ τίς τύχες τους καὶ ὄχι σύμφωνα μὲ τὴν θέληση τοῦ τυχαίου δασκάλου τους, τοῦ τυχαίου ὑπουργοῦ παιδείας, τοῦ πολιτικοῦ συστήματος. Δὲ θέλουμε νὰ δώσουμε καλούπια στὴν σκέψη τους ποὺ ἀλλάζουν μόνο ἐπιφανειακὰ τὴν ἐξωτερική τους ζωὴ καὶ ἀφήνουν στείρα τὴν ψυχή τους.

Σεβόμαστε ὅπου βλέπουμε ἐλεύθερη σκέψη, καὶ τὴν ἀγαπᾶμε ὅσο πρωτοποριακὴ κι ἂν φαίνεται. Περιφρονοῦμε μὲ ἀγανάκτηση τὸ σκλαβωμένο μυαλό, μέσα στὰ δεσμὰ τῆς πρόληψης καὶ τῆς ὑποκρισίας, χωρὶς ἀλήθεια. Θέλουμε διαφορετικὴ μορφὴ καὶ καινούργιο κόσμο ἀπ’ ὅτι βλέπουμε ὡς τώρα. Ἡ παιδεία δὲ διαιρεῖται σὲ «κομμάτια» ἀλλὰ εἶναι ζήτημα τῆς μορφῆς τοῦ συνόλου.

Ποῦ βασίζεται τὸ ΕΛ.Ε.Σ.;

Στὸ Ἑλληνορθόδοξο πνεῦμα
Στὴν Ἑλληνικὴ Γλῶσσα (καὶ τὸ Γλωσσικὸ ζήτημα)
Στὴν Ἑλληνικὴ Φιλοσοφία
Στὴν μέθοδο τῆς Δημιουργίας καλλιτεχνικοῦ ἔργου

Δὲ συγγενεύουμε μὲ τὸ δῆθεν ἐκπαιδευτικὸ σύστημα καὶ τὴν ὑποκρισία.

Ἡ ἀρχαιότητα δὲν εἶναι προγονοπληξία
Ἡ Πίστη δὲν εἶναι φανατισμός.
Ἡ πατρίδα δὲν εἶναι σοβινισμός.
Ἡ παραδοσιακὴ Ἑλληνικὴ οἰκογένεια δὲν εἶναι ἀτομικισμὸς καὶ κάλυψη προσωπικῶν ἀναγκῶν. Δὲν ἐνέχει χάσμα γενεῶν, καὶ σύγχυση ἀξιῶν ἀλλὰ συνοχὴ μὲ θυσίες καὶ κοινὲς ἀξίες ποὺ συνδέεται μὲ τοὺς εὐρύτερους συγγενεῖς καὶ βάση τὴν σύνδεση τριῶν γενεῶν. Ἡ παραδοσιακὴ Ἑλληνικὴ οἰκογένεια ἔχει ὀργανωθεῖ χωρὶς πάθῃ καὶ ἐγωιστικὲς ἀρρώστιες, χωρὶς ἐσωτερικὲς συγκρούσεις καὶ ἐμπλοκὲς στὴν ἐπικοινωνία, ποὺ προκαλοῦν σύγχυση, ἀδιέξοδο καὶ διάσπαση. Ἡ εὐελιξία της στὶς σχέσεις πρέπει νὰ λειτουργήσει ὡς φάρος γιὰ τὸν πολιτισμό μας, καὶ νὰ μὴν κινδυνεύει ἀπὸ τὸν «ἐκσυγχρονισμό» της ἐν μέσῳ κοινωνικῶν καὶ πολιτικῶν κρίσεων. Ἐπιστροφὴ στὶς ρίζες.

Φιλοσοφία γιὰ τὸν Ἕλληνα τοῦ σήμερα εἶναι ἡ τέχνη τῆς ζωῆς ποὺ βασίζεται στὶς ἀρετὲς οἱ ὁποῖες προέρχονται ἀπὸ τὴν Ἀρχαία Ἑλλάδα, τὴν Ὀρθοδοξία καὶ τὴν παραδοσιακὴ Ἑλληνικὴ οἰκογένεια μὲ τὸ φιλότιμο καὶ τὴν τιμιότητα. Τὴν ἀνιδιοτελῆ ἀγάπη πρὸς τὴν πατρίδα: «Οὐδὲν γλύκιον πατρίδος» τραγουδᾷ ὁ Ὅμηρος. Σύμφωνα μὲ τὸν Σωκράτη, καλύτερα νὰ πεθάνει κανείς, παρὰ νὰ παρακούσει τοὺς νόμους τῆς πατρίδας.
«Ὦ παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε, ἐλευθεροῦτε πατρίδ᾽, ἐλευθεροῦτε δὲ παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τε πατρῴων ἕδη, θήκας τε προγόνων· νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών»: Ὦ, παιδιὰ τῆς Ἑλλάδας, ἐμπρὸς γιὰ νὰ ἐλευθερώσετε τὴν πατρίδα, τὰ παιδιά, τίς γυναῖκες, τοὺς βωμούς των πατρώων θεῶν καὶ τοὺς τάφους τῶν προγόνων σάς. (Αἰσχύλου, «Πέρσαι»)

Τί πρέπει νὰ ἀλλάξει:

Ἡ παρακμὴ τῆς Παιδείας καὶ τοῦ Πολιτισμοῦ μετὰ τὴν μεταπολίτευση ἕως σήμερα, μὲ τὴν κατάργηση τῆς βαθιᾶς γνώσης τῆς Ἀρχαίας Ἑλλάδας, τὴν ἀλλοίωση τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσας καὶ τὴν ἀποδόμηση τῆς Ἑλληνορθοδοξίας, εἶχε ὡς ἀποτέλεσμα τὴν ὕπνωση τῶν παιδιῶν καὶ τοῦ πολίτη καταργῶντας τίς ἀξίες τῆς ἑλληνικῆς ψυχῆς.

Ενότητα Αλήθεια ΕΝ.Α.

Ο Γεώργιος Παύλος πρωτοστατεί του πολιτικού οργανισμού ΕΝ.Α. Η πολιτική παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ (ΕΝ.Α) δημιουργήθηκε με σκοπό να ενώσει σε ένα κοινό και Υπερκομματικό Πολιτικό Πλαίσιο όλες τις Δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις αλλά και όλο τον Ελληνικό λαό με στόχο την Εθνική Ανεξαρτησία, την προάσπιση του ελληνικού εθνικού δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου, όπως και την διάσωση της πολιτιστικής, γλωσσικής και πνευματικής Ελληνικής ταυτότητας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν εδώ: https://enotita-alitheia.gr/.

Η προεκλογική προκήρυξη του ΕΝ.Α. είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.diktyoellinismou.gr/wp-content/uploads/2023/05/ENA-TAYTOTHTA-4seL.pdf.

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην διαδικτυακή εκπομπή “Ελεύθερος” του Τέρυ Χατζηιερεμία.

Συνέντευξη στην εκπομπή του Νίκου Κυριακάκη.

Πηγές

https://www.gpavlos.gr/

https://www.diktyoellinismou.gr

https://www.diktyoellinismou.gr/eles/

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr