Άγιος Παίσιος
- Θεολογία, Πνευματικότητα, Πρόσωπα

Άγιος Παΐσιος

Βιογραφικό

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, Φάρασα Μικρά Ασία, 25 Ιουλίου1924 – Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή – Βασιλικά Θεσσαλονίκης, 12 Ιουλίου1994) ήταν Έλληνας Καππαδόκης μοναχός του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για τον μοναστικό του βίο και το έργο του. Η κατάταξή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015 και η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Ιουλίου, ημερομηνία κοιμήσεώς του. Το 2017, ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγγραφικό έργο

Ο Γέροντας Παΐσιος συνέγραψε 4 βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί από το Ιερό Ησυχαστήριο «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» Σουρωτής Θεσσαλονίκης. Τα βιβλία αυτά τιτλοφορούνται:

  • Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (1975)
  • Ο Γέρων Χατζη-Γεώργης ο Αθωνίτης, 1809-1886 (1986)
  • Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα (1993)
  • Επιστολές (1994)

Αγιοκατάταξη

Στις 13 Ιανουαρίου2015 συνήλθε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποφάσισε την κατάταξη του μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις 2 Νοεμβρίου 2017, ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ανακηρύχθηκε προστάτης του όπλου των Διαβιβάσεων στον Ελληνικό Στρατό. Ο πρώτος στην Ελλάδα ενοριακός ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο είναι εκείνος που βρίσκεται στη Νέα Έφεσο Πιερίας και στην Κύπρο ο Ιερός Ναός Αγίων Παϊσίου Αγιορείτου και Αρσενίου Καππαδόκου στην Εκάλη της Λεμεσού.

Η ταινία

Μια ταινία άλλου ήθους και ύφους, εντελώς ασύμβατη με την παρακμή των χρόνων μας, ήρθε να ταράξει τα νερά και να ξυπνήσει τον συνειδητό και ασυνείδητο βαθύ πόθο κάθε ανθρώπου για “επαναπατρισμό” προς την ουράνια πατρίδα. Παρουσιάζοντας τον βίο του Αγίου Παΐσίου από τον ξεριζωμό της Καππαδοκίας έως και την ενήλικη ζωή του, μεταφέρει εικόνες και σκηνές μεστές πνευματικών αξιών και πλήρεις συγκινησιακών φορτίσεων, ειδικώς για τους ορθόδοξους πιστούς αλλά και για τους γηραιότερους εν ζωή ανθρώπους. Αρκετά αποσπάσματα της τηλεοπτικής σειράς είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και ελπίζουμε να υπάρξει σύντομα η δυνατότητα της τηλεθέασης όλων των επεισοδίων της σειράς υπό μορφήν ενιαίας τηλεταινίας.

Ακολουθεί ένα σύντομο trailer της τηλεοπτικής σειράς.

Άγιος Παΐσιος

Μερικές ακόμα σκέψεις

Λένε ότι η μοίρα του κάθε ανθρώπου σημαδεύεται από γεγονότα, καταστάσεις ή πρόσωπα στο οικείο και μη περιβάλλον του. Κάποιες φορές εκτός από τους προφανείς ήρωες του μικρόκοσμού μας, όπως είναι οι βιολογικοί γονείς μας, το μονοπάτι της ζωής μας σμιλεύεται και από αφανείς ήρωες, τους οποίους ίσως ποτέ δεν γνωρίσαμε από κοντά, την πνευματική αύρα των οποίων όμως συναντήσαμε με διάφορους τρόπους. Οι άνθρωποι αυτοί μας έγνεψαν από μακριά, μας χαιρέτησαν από μια άλλη διάσταση και μας κάλεσαν διακριτικά να τους ακολουθήσουμε στα χνάρια της επίγειας και της ουράνιας πορείας τους. Ένας τέτοιος άνθρωπος υπήρξε για πολλούς ο αγαπημένος Άγιος Παίσιος και εξακολουθεί να υπάρχει, έχοντας καταλύσει τα δεσμά της πλάνης του επίγειου χρόνου, πιο ζωντανός πλέον από ποτέ, στις καρδιές των επί γης ζώντων.

Από τα Φάρασα στον Ουρανό. Η ζωή του Αρσένιου ήταν έμπρακτη ενσάρκωση του παραδείγματος του Χριστού. Μια ζωή κόντρα στο ρεύμα, μια ζωή γεμάτη αγκάθια και με ένα μονοπάτι πόνου, το οποίο τον οδήγησε τελικώς στην πνευματική λύτρωση και στην Αλήθεια. Ας είναι η ζωή, η διδαχή και το παράδειγμά του έμπνευση για όλες και όλους μας στα σκοτεινά χρόνια που ζούμε και στήριγμα για όσα έρχονται. Ας είναι η ανάμνηση του Αγίου το ψυχικό εφαλτήριο και για την δική μας μετάβαση από το τις φωτιές της κολάσεως στις γειτονιές του Παραδείσου.

Πηγές

https://www.wikiwand.com/el/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%90%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82

https://www.sansimera.gr/biographies/891

https://www.megatv.com/tag/agios-paisios/

Σχετικά Ομάδα Consciousness.gr

Διαδρομές αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης
Διαβάστε όλα τα άρθρα από Ομάδα Consciousness.gr